Hlavní navigace

Zisk Microsoftu stoupl o třetinu. Daří se Windows, Office, cloudu i Xboxu

25. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost z Redmondu zažila další úspěšný kvartál. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2019 utržila 29,1 miliardy dolarů, což je o 19 % více než před rokem. Provozní zisk se zvýšil o 29 % na čistých 10 miliard a čistý zisk vzrostl dokonce o 34 % na 8,8 miliardy. Microsoft tak pokračuje ve výborném výkonu z předchozího čtvrtletí.

Dvouciferný růst příjmů zaznamenaly všechny tři divize: produktivní, cloudová i počítačová. Microsoft ve výsledcích umně skrývá absolutní čísla, takže známe jen relativní úspěchy jednotlivých produktů.

Příjmy z firemních balíčků Office tak meziročně stouply o 17 %, Office pro běžné spotřebitele zaznamenaly 16% růst a Microsoft již eviduje 32,5 milionu předplatitelů Office 365 v domácnostech a 155 milionů uživatelů ve firmách. Více než o pětinu meziročně vyrostly také LinkedIn, produkty Dynamics a veškerá serverová řešení. Rekordmanem je stále cloud Azure, jehož příjmy stouply dokonce o 76 %.

KL24

Microsoft Surface Go Microsoft Surface Go

Ve výsledcích se také reflektovala mírně zvýšená poptávka po nových PC. OEM licence Windows ve verzi Pro si připsaly 8% růst příjmů, nePro verze ale poklesly o 5 %. Počítače Surface hlásí o 14 % lepší výsledky, na čemž by měl mít vliv levný tablet Surface Go. Novinky v podobě Surface Pro 6, Studia 2 a Laptopu 2 se začaly prodávat až po skončení účetní uzávěrky.

Radost Microsoftu momentálně dělá herní oddělení. Její příjmy meziročně stouply o 44 %. Hry a služby pro Xbox zaznamenaly 36% růst, samotné konzole dokonce 94%. To je ovšem ovlivněno faktem, že loni touto dobou se čekalo na příchod Xboxu One X, takže prodeje konzolí byly slabé. Hráčů zapojených do Xbox Live je již 57 milionů, o 8 % více než před rokem.

Byl pro vás článek přínosný?