Hlavní navigace

Microsoft vytvořil vlastní linuxovou distribuci. Využije je na switchích propojujících jeho servery

18. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Satya Nadella řekl, že Microsoft miluje Linux. Není to jen pouhá fráze. Letos na jaře firma vydala vývojářský nástroj Visual Studio Code pro systémy s tučňákem. O prázdninách začal v cloudové platformě Azure podporovat hned šest předních distribucí: Ubuntu, CentOS, Oracle Linux, SLES, OpenSUSE a CoreOS. Teď Microsoft představil nový operační systém Azure Cloud Switch (ACS) postavený na linuxovém kernelu.

Schéma ACS
Schéma ACS

Už název napovídá to hlavní. ACS je určen pro síťové přepínače propojující servery s Azure. Organizace Open Compute Project, ve které největší IT firmy (Microsoft, Facebook, VMware, Cisco, HP, Intel…) navzájem sdílí návrhy svých superpočítačů, letos představila specifikaci Switch Abstraction Interface (SAI) zabývající se programováním ASIC čipů ve switchích.

 

Díky SAI může Microsoft svůj nový operační systém nasadit na síťové prvky různých výrobců. Konkrétně jde o čtyři výrobce ASIC čipů (Mellanox, Broadcom, Cavium, Barefoot) a šest různých implementací SAI (Broadcom, Dell, Mellanox, Cavium, Barefoot, Metaswitch). Od ACS si Microsoft kromě univerzálnosti slibuje dobrou modularitu (může doplňovat nové funkce) a snadnější ladění a testování systémů.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?