Hlavní navigace

Microsoft vzkazuje: 16bitové aplikace stále běží ve 32bitových Windows 8

17. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ne snad, že by měly většinové publikum zajímat 16bitové programy, ale pokud čirou náhodou patříte k lidem, kteří je stále považují za důležité, vězte, že ony poběží i ve Windows 8. Ovšem pouze ve 32bitové edici, 64bitové Osmičky si s takovými programy rozumět nebudou. K novým počítačům už dnes dostanete skoro automaticky 64bitová Windows, protože 32bitová zkrátka nestačí. Z uživatelského hlediska jde o podporu operační paměti, více než 4 GB s „horší“ variantou systému nevyužijete. A to ani ty 4 GB nevyužijete celé. Naproti tomu u 64bitů se hranice zásadním způsobem zvedá, takže v tomto případě fyzické limity ještě nebudeme muset řešit docela dlouho.

(Poprat se musíme pouze u umělým omezením, které stanovil Microsoft.)

Vlastně již pár let očekáváme, že Microsoft upustí od vydávání 32bitových Windows, jenže ona si svou existenci vždycky nějak obhájí. V důsledku se tedy Osmičky stanou dalším operačním systémem z rodiny, který bude k dispozici ve dvou různých variantách (a to nepočítáme edici pro platformu ARM). Alespoň se zpřehlednil systém edic, protože vedle základních Windows 8 budeme mít na výběr jen Windows 8 Pro. Krát dva, přirozeně, protože stále bude k mání jak 64bitová varianta, tak 32bitová. Jestliže má první jmenovaná verze výhodu například ve výkonnějších (nativních) aplikacích, druhá a archaičtější varianta bude zajímat především ty jedince, kteří provozují ještě mnohem archaičtější 16bitový software.

KL24

Informace byla odhalena na Twitteru. Pokud vás podpora 16bitových programů ve 32bitových Windows 8 těší, jsme rádi. Ostatní mohou tento fakt zvesela ignorovat a do svých počítačů instalovat bez rozmyslu moderní 64bitovou edici. A co vy? Najde se mezi vámi někdo, kdo ještě považuje podporu 16bitových programů za důležitou?

Zdroj: Twitter via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?