Hlavní navigace

Microsoft začal v Česku oficiálně prodávat počítače Surface a představil „levný“ Laptop Go

5. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Notebooky a tablety pod značkou Surface jste si sice mohli koupit i dříve, ale šlo o přímý dovoz eshopů. Microsoft je do Česka dováží oficiálně až nyní, přičemž představil i dvě novinky. Stále přitom nejde o modely s českou klávesnicí, nicméně prototypy s vygravírovanou diakritikou již existují a český Microsoft je řeší již několik měsíců. Na trh se plně lokalizované produkty dostanou později.

Surface Laptop Go je menší a levnější verzí existujícího ultrabooku s 12,4" displejem. Ten se vyznačuje hlavně tenkým kompozitním tělem s hliníkovou základnou (bez povrchu alcantara), dotykovým displejem PixelSense s poměrem stran 3:2 a kvalitní byť ne příliš ergonomickou klávesnicí. Název se může plést s existujícím Surfacem Go, což je ale jen tablet se slabším hardwarem. Chybí mu také přihlašování kamerou přes Windows Hello. Hmotnost laptopu je pouze 1,1 kg.

Konektorová výbava zahrnuje USB-C, USB-A, sluchátkový jack a speciální nabíjecí konektor, který lze použít i pro replikování portů. Klasicky dobrý by měl být touchpad od Precisionu, který u Surfaců bývá až extrémně pohodlný a přesný.

Microsoft Surface Laptop Go obr2
Microsoft Surface Laptop Go obr2
Microsoft Surface Laptop Go obr4
Microsoft Surface Laptop Go obr4
Microsoft Surface Laptop Go obr3
Microsoft Surface Laptop Go obr3

Laptop Go má i o něco nižší rozlišení 1536 × 1024 px, ale slušný procesor 10. Generace Intel Core. Konkrétně čtyřjádrový Core i5-1035G1. Stačit ale nemusí paměť, takže doporučujeme připlatit za vyšší konfiguraci s 8 GB RAM a raději i za 256GB SSD. Základní verze se 64GB diskem (pozor, ten je typu eMMC) a 4 GB RAM bude startovat zřejmě na 16 990 Kč.

MMF24

Prodávat se bude v barvách Icy Blue, Platinum a SandStone. Koupit půjdou kromě eshopů (Alza, CZC, Mall a Datart) také přímo přes web Microsoftu. Druhou novinkou je Surface Pro X, což je konvertibilní tablet s ARMový procesorem.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.