Hlavní navigace

Microsoft založil opensource nadaci

12. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opensource a cloud computing jsou čím dál více skloňované termíny a není divu, že ani Microsoft nechce zůstat pozadu. V oblasti cloud computingu již nabízí například svůj operační systém Windows Azure a nyní zakládá nezávislou nevýdělečnou organizaci zabývající se opensource softwarem nazvanou Codeplex FoundationEN.

Do čela nové organizace byl zvolen Sam Ramji z Platform Strategy v Microsoftu. Sam zastává vizi, že Microsoft může bez problémů spoluexistovat a dokonce těžit z opensource oblasti. Opensource strategie redmondské firmy se tak vymanila z „uzavřené laboratoře“ a může se tak stát důležitou součástí mnoha produktů.

Codeplex Foundation chce posunout otevřený software více do mainstreamu umožněním spolupráce a sdílení zdrojových kódů různých komerčních firem, tudíž vytvořením velké komunity. Pro své fungování obdržela jako dar od Microsoftu 1 milión dolarů a momentálně vybízí ostatní firmy k účasti ve svém programu.

„Věříme, že komerční softwarové společnosti a vývojáři, jež pro ně pracují, se nedostatečně účastní v opensource projektech. Důvody mohou být kulturní, rozdíly v metodách vývoje a také v rozdílném pohledu na intelektuální vlastnictví. Obecně se hodláme zaměřit na zacelení těchto mezer.“, hlásá oficiální stránka.

Zdroj: Codeplex Foundation , DailyTech

Byl pro vás článek přínosný?