Hlavní navigace

Miliardové obchody na spadnutí. Facebook chce Waze, Microsoft pak Nook

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook chce vlastní navigaci

Izraelský list Calcalist píše, že Facebook krouží kolem tamní společnosti Waze, jež vyvíjí stejnojmennou autonavigaci. Ta roste a zdokonaluje se díky široké uživatelské základně, lidé sami pomáhají s mapováním silnic formou hry o body. Waze je mimořádně populární především v Česku.

Calcalist hovoří o odkupní částce mezi 800 miliony až miliardou dolarů. Už loni se mluvilo o možném převzetí Applem, ale tyto spekulace nakonec vyšuměly poté, co Apple vyvinul řešení pomocí vlastních sil a menších nakoupených společností.

Facebook chce koupit Waze
Facebook chce koupit Waze

Facebook už s Wazem údajně jedná půl roku a jsou blízko dohodě. Zatím je předčasné mluvit o možných plánech, jak s navigací naloží. Loňskou miliardovou akvizici Instagramu Facebook nepohřbil, ale dřívější nákupy se často týkaly jen vývojářů a jejich know-how, zatímco hotové produkty končily. To se týká třeba geolokační služby Gowalla. Waze je populární i díky tomu, že je svobodný a anonymní, což Facebook rozhodně není. Nabízí se cílená facebooková reklama na mapě, přihlašování skrz účet Facebooku apod.

Waze loni používalo 36 milionů řidičů z 110 zemí světa. Ti sdíleli 90 milionů různých hlášení a celkově ujeli 9,7 miliardy kilometrů.

Microsoft by rád něco ke čtení

O miliardové akvizici se mluví i v souvislosti s Microsoftem. Ten podle zdrojů magazínu TechCrunch jedná o odkupu Nook Media, dceřinky Barnes & Noble. Ta se odtrhla teprve loni, aby společnost oddělila vydavatelskou činnost na tištěných knihách a digitálních e-knihách. Nook Media má vlastní hardwarové čtečky a obchod ve stylu Amazonu a Kindlu.

Microsoft loni do Nook Media investoval 300 milionů dolarů, aby firma při vývoji myslela i na Windows. Podle nejnovějších informací by ale Redmondští chtěli celou firmu pro sebe. Dokonale by zapadla do služeb Xbox (dříve Zune). Microsoft už prodává aplikace, hudbu, filmy a televizní pořady, jenže tisk chybí. Nook Media by podporu časopisů, knih a učebnic doplnil. Podobnou výbavou už totiž disponuje i hlavní konkurence: Apple, Google a právě Amazon.

 

Podle uniklého dokumentu to vypadá, že Nook příští rok skončí s výrobou vlastních hardwarových čteček/tabletů založených na Androidu. Místo toho bude dostupný na jiných zařízení (s Windows 8/RT?) nebo možná jen jako univerzální čtečka pro všechny hlavní platformy.

Obchod Facebook + Waze ani Microsoft + Nook Media nechtěli zástupci společností komentovat.

Byl pro vás článek přínosný?