Hlavní navigace

Mobilní signál dosáhl na Karlovo náměstí. Jak bude pokrývání metra pokračoval dál?

25. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Petr Havlíček / DPP

Pokrývání pražského metra mobilním signálem pokračuje. O situaci jsme naposledy informovali v červnu, kdy jsme shrnuli dosavadní průběh akce a reflektovali zpoždění pokrývání, jež způsobila pandemie koronaviru. Jak práce pokročily od té doby? Začátkem srpna Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) oznámil, že se podařilo pokrýt stanice Českomoravská (B)Hradčanská (A) včetně přilehlých tunelů. Krátce na to následovala Dejvická (A), jež měla být spolu s Hradčanskou pokryta do půlky července. (To jsme si aspoň mysleli v červnu.) Teď už každopádně platí, že na lince A můžete využívat mobilních služeb plynule na trase z konečné Nemocnice Motol až do Muzea. Na lince B zase z Florence do Českomoravské. Největším souvisle pokrytým úsekem zůstává trasa Nádraží Holešovice až Roztyly na lince C.

Harmonogram pokrývání metra mobilním signálem

Podle aktuálního plánu by do konce roku mělo být pokryto dalších deset stanic, tvrdí DPP. (V červnu operátoři ohledně dalšího plánu pokrývání sdílní nebyli.) Jednu ze stanic na tomto seznamu si můžeme škrtnout, operátoři čerstvě oznámili, že mobilním signálem pokryli Karlovo náměstí (B). Jak vypadá zbytek harmonogramu?

  • Dále by v srpnu měl následovat Můstek (B).
  • V září budou pokryty stanice Chodov, Opatov a Háje (všechny jsou na lince C).
  • V poslední čtvrtině roku mobilní signál dojde na Národní třídu (B), Náměstí Republiky (B), Náměstí Míru (A) a do dalších dvou stanic v Praze 3 či v Praze 5, záležet prý ale bude na zahájení prací modernizace stanice Jiřího z Poděbrad.
  • Na rok 2021 operátorům k pokrytí zůstane dalších 22 stanic metra. Podle smlouvy může porývání trvat do roku 2022.

https://twitter.com/TPress_CZ/status/1298229833672077312

Cloud24

Začátkem srpna DPP oznámil, že zruší síť bezplatných Wi-Fi. Plány na integraci Wi-Fi jako částečné náplasti za nedostupný mobilní signál v metru DPP oznámil v roce 2017. Loni na jaře ale bylo avizováno, že se síť Wi-Fi již dále rozšiřovat nebude. S ohledem na zvyšující se pokrytí mobilními sítěmi DPP hodlá zrušit Wi-Fi tam, kde ji v pilotním provozu nasadil. Stojí za tím i finanční důvody.

Zdroje: tisková zpráva DPP | T-Press na Twitteru | Vodafone ČR na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?