Hlavní navigace

Modely a parametry čipů Bay Trail-T: čtyřjádrový Silvermont má spotřebu 2 W

4. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letošní podzim či závěr léta bude pro Intel výjimečným obdobím – po dlouhých letech totiž firma do segmentu lowendových a úsporných procesorů Atom nasadí zbrusu novou procesorovou architekturu nazvanou Silvermont. Již jsme se dozvěděli, jaké budou parametry čipů s touto architekturou pro notebooky, segment embedded i desktop (o verzi Bay Trail-D více zde). O čem nám však zatím informace scházely, byla varianta Bay Trail-T pro tablety, na které nejspíše Intelu záleží nejvíce. A právě o těchto čipech, určených pro momentálně nejsledovanější mobilní trh, se dozvídáme detaily nyní.

Tabletové novinky Intelu zdá se nebudou vůbec špatné. Jak můžete vidět v tabulce, kterou publikoval web VR-Zone, Intel bude mít v nabídce čtyři čipy, všechny se čtyřmi jádry a 2 MB L2 cache. Půjde vlastně o dvě dvojice čipů – Z3740 a Z3740D a dále Z3770 a Z3770D. Nevíme, zda vedle tohoto čísla ponesou též jméno Atom. Intel prý zvažuje, že od této ne zrovna zvučné značky úplně upustí.

Spotřeba těchto SoC má být okolo pouhých 2 W. Jedná se tedy o SDP, což je spotřeba při trvalé zátěži, kterou krátkodobě čip může překročit, pokud mu to chlazení dovolí, a TDP bohužel neznáme. I tak se ale jedná o nadějně znějící údaj – 22nm proces Intelu by mohl s konkurencí docela zamávat.

Modely a parametry čipů Bay Trail-T
Modely a parametry čipů Bay Trail-T (Zdroj: VR-Zone)

Verze s písmenem D na konci mají SDP 2,2–2,4 W. Zřejmě půjde o jakousi horší a levnější variantu. Budou mít totiž pouze jednokanálový paměťový řadič, a to pro méně úsporný typ paměti DDR3L 1333 MHz (tj. s redukovanou spotřebou ve standby, tzv. DDR3L-RS). Kvůli jednokanálovému režimu je tak propustnost jen 10,6 GB/s a velikost RAM je omezena na 2 GB. U těchto čipů je také maximální rozlišení obrazovky omezeno na 1920 × 1200 bodů. Zatím neznáme základní takty čipů, které nejspíše budou relativně nízké, ale frekvence turba jsou až 1,8 GHz pro Z3740D a až 2,4 GHz pro Z3770D.

Verze bez písmene D (Z3740 a Z3770) už dostanou ryze mobilní paměti LPDDR3 (1066 MHz), s nimiž by měly dosahovat lepší výdrž na baterii než „déčkové“ verze. Tyto čipy nabídnou dvoukanálový řadič, díky čemuž bude propustnost 17,1 GB/s. Také rozlišení obrazovky je snad proto podporováno vyšší, a sice 2560 × 1600 bodů. Vyšší bude moci být i velikost RAM, a to až 4 GB. Částečně asi i díky pamětem LPDDR3 bude nižší spotřeba – SDP činí pouhé 2 W, což je na čtyřjdárový SoC architektury x86 (kompatibilní s plnotučným operačním systémem Windows 8 či 8.1) hodně slušné číslo. Ostatně už SDP čipů s pamětí DDR3L nelze označit za vysoké.

 

Takty Z3740 a Z3770 dle VR-Zone odpovídají déčkovým variantám, tedy maximální turbo 1,8 GHz pro Z3740 a 2,4 Ghz pro Z3770. Všechny procesory by měly mít grafické jádro Intel HD Graphics odvozené z procesorů Ivy Bridge, což znamená konec GPU od PowerVR, u nichž měl Intel problémy se softwarovou podporou. Dle nepotvrzených informací by grafiky měly obsahovat 4 EU, nicméně takty nejsou známé.

Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail
Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail

MMF24

Dřívější informace uváděly, že Intel by tabletovou rodinu čipů založených na Silvermontu měl vypustit do světa někdy mezi 28. srpnem (augustom) a 13. zářím (septembrom). Nakonec však vydání asi spadne na konec tohoto období. Nyní totiž VR-Zone hovoří o tom, že by čipy Bay Trail-T mohly být uvedeny 11. září (septembra). Vzhledem k historii tohoto data lze o tom sice mít jisté pochybnosti, nicméně v této době bude Intel v San Franciscu pořádat konferenci IDF 2013. Lze asi tedy čekat, že někdy během jejího konání (10. až 13. září) bude tedy nový SoC řady Z uveden prakticky s jistotou.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?