Hlavní navigace

Moorestown je nástupce Intel Atom

20. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

V současnosti je nejběžnější forma použití Atomu levný mini notebook se zastaralou čipovou sadou Intel 945. Ačkoliv je Intel Atom velmi úsporný procesor, tak Intel již nyní plánuje a prezentuje plány na jeho nástupce, který bude součástí platformy Moorestown.

Nástupce současné platformy Menlow (ta se v mini noteboocích neobjevuje - zahrnuje totiž nejen Intel Atom, ale i čipovoou sadu Poulsbo najdete ji hlavně v MID zařízeních) bude něco zcela nového.

Základem bude tzv. SoC - System On Chip s kódovým označením Lincrosft. Tento čip bude zastupovat nejen funkci procesoru, ale i většinu úkolů současných čipových sad a bude obsahovat i grafické jádro. Druhý čip s kódovým označením Langwell bude určen pouze na I/O funkce - řadič disků, USB výstupy a podobně. Celá základní deska postavena na Moorestown bude mít velikost menší než klasická platební/kreditní karta, což umožní výrobu mnohem menších zařízení.

Moorestown bude zaměřen na mobilní zařízení určené hlavně na komunikaci. Spotřeba v nečinnosti by měla klesnou na pouhou 1/10 odběru současného Atomu. Prvních implementací se snad dočkáme již příští rok.

MMF24


Prezentace hypotetického zařízení, které by mělo používat platformu Moorestown. Spekuluje se, že i další modely Apple Iphone budou používat tyto čipy.

Zdroj: PC Perspective, Gearlog

Byl pro vás článek přínosný?