Hlavní navigace

Mozilla chce jednotné prostředí, ukazuje koncept Firefox Australis

3. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývoj Firefoxu pro Windows 8 je v plném proudu. Novinky se popravdě vynořují častěji a dříve, než jsme původně čekali. V souvislosti s tím byla uveřejněna dubnová presentace, kde Mozilla odhaluje své plány unifikace prostředí prohlížeče pro různé platformy. Počítače, telefony, tablety ani různící se operační systémy nebudou stát vývojářům v cestě. Kromě toho, že tedy vznikne Firefox pro Metro, dostane nový vzhled časem také ohnivá liška určená pro desktop, bez povšimnutí nezůstanou ani ostatní verze. V presentaci si můžete prohlédnout návrhy, které ovšem nemusí representovat výsledný produkt. Zhruba takto by to Mozilla ale chtěla.

 

Tvary pěkně kulaté, speciální režim pro čtení na telefonech a především razantní zásah do vzhledu desktopové edice – to se na nás snad chystá. Návrhy zahrnují novou hlavní nabídku, podle nich se tedy současné oranžové tlačítko Firefox ztratí. Nahradit by ho mělo tlačítko jiné, zhruba v místě, kde ho má Chrome. Na rozdíl od Chromu by ale hlavní nabídka měla být přehlednější, spoléhat na velké ikony a nižší počet položek. Snazší přizpůsobení aplikace naznačuje, že je na přizpůsobitelnost stále kladen velký důraz. Doufejme, že se tyto návrhy někdy stanou realitou.

 Jak by mohl vypadat budoucí Firefox  Jak by mohl vypadat budoucí Firefox  Jak by mohl vypadat budoucí Firefox  Jak by mohl vypadat budoucí Firefox

Tento Firefox nové generace nese označení Australis. Pokud jde přímo o Metro, tam se rovněž počítá se seznamem nejoblíbenějších stránek a se snadným přístupem k záložkám. Koncept není nepodobný Internet Exploreru 10 pro Metro. Nedávno vývojáři oznámili, že dosáhli nového úspěchu: weby lze připínat do novodobé nabídky Start. Presentaci si můžete pustit na této stránce, případně níže.

MMF24

Presentace

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?