Hlavní navigace

Firefox v omezeném testu doporučuje používání VPN. Té ze Švýcarska

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
V Česku nabídku neuvidíte. Mnoho podrobností neznáme a není zřejmé, co z testu bude. Je ale legitimní se zamyslet nad tím, proč by Mozilla přeprodávala službu VPN.

Dnes se pouze v USA rozjíždí omezené testování VPN, kterou svým uživatelkám a uživatelům nabízí Mozilla. Ta doteď podobnou službu neprovozovala a zatím není jasné, jak testování skončí a co bude výsledkem. Překvapivou zprávu přinesl Sören Hentzschel. Provozování VPN ovšem není tak snadné, je především potřeba připravit si armádu serverů rozmístěných po celém světě. Budování infrastruktury je především finančně nákladné. Není tak velkým překvapením, že Mozilla nebuduje od píky svou službu, ale našla si vhodného partnera. Uniklý materiál prozrazuje, že je propagována stylem „Firefox doporučuje“. Mozilla přiznává, že se jedná o službu ProtonVPN. Jak si možná pamatujete, za ní stojí expertní tým z CERNu.

Tarif za 10 dolarů

Dnes můžete ProtonVPN používat v bezplatném tarifu. Je ovšem i k dispozici v placených edicích: Basic, Plus a Visionary. Z materiálů Mozilly vyplývá, že sama přeprodává prodává tarif za 10 dolarů měsíčně. Jaká jsou jeho specifika? Cenově odpovídá tarifu ProtonVPN Plus, který stojí 10 dolarů (při roční platbě ale cena na měsíc o dva dolary klesne).

Tento tarif nabízí přístup k serverům ve všech poskytovaných zemích, připojeni můžete být až ze pěti zařízení souběžně, podporovány jsou přenosy P2P, v nabídce najdete servery Tor apod. Zdůrazňuji, že stále není jasné, jestli má tarif od Mozilly stejné parametry. Minimálně horší bych však nečekal.

Firefox teď v rámci malého testu nabízí možnost pořídit si VPN za 10 dolarů na měsíc (foto: Sören Hentzschel) Firefox teď v rámci malého testu nabízí možnost pořídit si VPN za 10 dolarů na měsíc (foto: Sören Hentzschel)

Zřejmé ani není, jestli VPN od Mozilly bude nabízeno pouze formou doplňku pro prohlížeč, nebo jej využijete na systémové úrovni. Mozilla však uvádí, že VPN je dostupná na platformách Windows, macOS, Linux, iOS a Android. Předpokládám nicméně, že služba funguje stejně, jako byste si ji koupili přímo u ProtonVPN.

Smysl partnerství

Logická otázka zní, proč se Mozilla uchyluje k přeprodeji tarifu VPN. Je toto partnerství založené čistě na víře v dobrý produkt a v ochranu uživatelů a uživatelek? Nebo Mozilla z prodeje bude inkasovat provize? Jisté kontroverzní kroky za sebou Mozilla má. Před lety navázala partnerství s firmou Telefónica nebo Pocketem, který nakonec koupila.

Experimentovala také se sponzorovaným obsahem v novém panelu nebo v rámci experimentu sbírala telemetrii, i když byla vypnutá. Zaměřme se ale na partnerství. Kvůli některým zmíněným se před lety Rozvířila se diskuze, jestli je moudré trvale integrovat do prohlížeče funkce jako komunikátor Hello nebo Pocket.

KL24

Avšak Mozilla letos navázala také další partnerství, které vnímáme jako jednoznačně pozitivní. Služba Firefox Monitor vám na vyžádání prozradí, zda byl na základně známých informací některý z vašich online účtů někdy kompromitován. Jedná se přitom o variantu starší služby Have I Been Pwned.

Smyslem tohoto partnerství je poukázat na to, že existuje možnost si kompromitování ověřit – a obecně vyzvat k zamyšlení nad možností kompromitace. Podobný účel by podle mě mohlo mít partnerství s ProtonVPN. Dle publikovaného snímku Firefox VPN nabídne ve chvíli, kdy surfujete na otevřené Wi-Fi.

Byl pro vás článek přínosný?