Hlavní navigace

Mozilla: Možnost volby prohlížeče není dostatečná

20. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Microsoft předložila návrh, podle kterého nabídne uživatelům při prvním spuštění operačního systému Windows možnost zvolit si preferovaný prohlížeč, teprve před pár týdny a už se do něj opřela další strana - tentokráte představitelé Mozilly. Ti na svých blozích návrh kritizují, seč to jde.

„Přestože je současný návrh myšlen vesměs dobře, IE bude mít stále jedinečnou a privilegovanou pozici v instalaci Windows," píše v příspěvku na svém blogu Mitchell Bakerová, bývalá šéfka a nyní členka správní rady organizace Mozilla. Nelíbí se jí například, že i poté, co si uživatelé zvolí alternativní prohlížeč, se ikonka IE bude zobrazovat jak na Ploše, tak na hlavním panelu.

Microsoft ve svém návrhu počítá s tím, že uživatelům při prvním spuštění systému Windows 7 (ale také Windows Vista a XP) zakoupeném na evropském trhu nabídne stránku s informacemi a odkazy ke stažení alternativních prohlížečů. Zájemci si tak budou moci nainstalovat například Firefox, Safari či Operu a nastavit tento prohlížeč jako výchozí.

Bakerová však tvrdí, že toto zdaleka není dostačující, protože IE i poté ve Windows zůstane. Podle ní navíc mnoho uživatelů nemusí instalaci jiných prohlížečů zvládnout, a Microsoft by tak měl zájemcům jejich snažení co možná nejvíce usnadnit. S tímto názorem se ztotožňuje také Harvey Anderson, další z vysokých představitelů organizace Mozilla, který v příspěvku zveřejněném v úterý, tedy o den později, celý koncept Microsoftu neméně kritizuje:

CS24

„Třebaže není IE nastaven jako výchozí prohlížeč, jakékoliv jeho chtěné či nechtěné spuštění může zobrazit výzvu, aby ho uživatel jako výchozí nastavil." Podle něj by měl Microsoft také zajistit, aby nemohl být IE spuštěn prostřednictvím jeho dalších aplikací, které jsou například součástí kancelářského balíku Office.

Microsoft se pro radikální změny rozhodl na základě sporu s Evropskou komisí, který v roce 2007 odstartovala svou žalobou Opera Software. Nejprve zvažoval přidat možnost odebrání IE 8 z Windows 7 (de facto pouze souboru iexplore.exe), což na evropské úředníky zřejmě moc nezapůsobilo. Poslední návrh se však podle posledních informací zamlouvá jak komisi, tak výrobcům počítačů. Vypadá to však, že Mozilla ještě neřekla své poslední slovo. Není tedy vyloučeno, že se dočkáme ještě dalších změn.

Byl pro vás článek přínosný?