Hlavní navigace

Mozilla testuje katalog aplikací

14. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Katalogy přecpané aplikacemi jsou populární, mají je operační systémy i prohlížeče. Firefox dosud spoléhal jen na vlastní katalog doplňků, jenže jak ukazuje Google, není od věci mít také zorganizované webové aplikace. Protože, kde má chudák uživatel všechny ty zajímavé weby hledat? Internetový obchod Chrome proto svým zastáncům servíruje na stříbrném podnose všechno, nedělá přitom rozdíly mezi doplňky a webovými aplikacemi. Všechno je to zkrátka obsah žijící uvnitř vašeho prohlížeče.

Mozilla nicméně podle všeho rozdíly dělat bude. Webové aplikace dostanou vlastní web, prozatím je k dispozici jen testovací verze na apps-preview.mozilla.org. (Doplňky mezitím najdete standardně na addons.mozilla.org.) Jestli je moudré tyto dvě sekce oddělovat, se nejspíš ukáže časem. Případnou debatu si nechme na jindy, i vzhledem k rozpracovanému stádiu katalogu.

Jak všichni víme, programy pro operační systém v mnoha případech ztrácejí význam, nahrazují je totiž konkurenti fungující ve webovém prohlížeči. I takové prográmky mohou mj. ukládat offline obsah na pevný disk a pracovat i bez internetového připojení, takže je třeba brát je jako plnohodnotné soky. V katalogu od Mozilly budou klasicky sousedit jak placené, tak zdarma dostupné produkty. Časem přibude čeština, dokonce i integrace s Firefoxem. Konečnou podobu stránek spatříme někdy v příštím roce.

Do katalogu se aktuálně dostane až po přihlášení. Do Firefoxu si již nyní můžete doinstalovat doplněk pro správu webových aplikací.

KL24

Zdroj: Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?