Hlavní navigace

MSI Afterburner: OC grafiky až o 85 %

5. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost MSI představila unikátní utilitu pro ladění grafické karty “Afterburner”. Všichni uživatelé grafických karet MSI si mohou tuhle utilitu stáhnout zadarmo již dnes na Afterburner webové stránce: http://event.msi.com/vga/afterburner. Utilita Afterburner je vybavená přetaktovávacími funkcemi, vyspělou kontrolou rychlosti, presným monitorováním a možnostmi nastavění profilu. S MSI Afterburner si uživatel může přetaktovat svou MSI grafickou kartu o víc než 85%.

Alespoň to tedy hlásá leták MSI, při pohledu na program samotný se nemohu ubránit dojmu, že se podobně jako v případě eVGA Precision jedná o klon RivaTuneru. Na tom samozřejmě není nic špatného, RivaTuner je špička a jeho největším zádrhelem je nepřehlednost. Tu právě programy jako Precision, jeden trošku méně vkusný nástroj od Zotacu a teď Afterburner odbourávají a vytahují to podstatné hned na úvodní obrazovku.

Afterburner jsem rychle vyzkoušel na referenční Nvidia GeForce GTX 280 a žádná detekce MSI jako výrobce (a tedy omezení) se naštěstí nekoná. Co víc, u karty s jádrem G200 byl k dispozici i posuvník pro změnu napětí. Tedy to samé, co nabízí i eVGA, ale omezuje to pouze na karty své výroby. Myslím, že Afterburner se díky tomu stane velmi rychle populárním.

Zajímavostí je také možnost odpojit okno sledování hardwaru a měnit libovolně jeho polohu a velikost:

Kdyby vám nefungovalo stažení z webu MSI anebo tam už byla nějaká verze omezující část funkcionality pouze na karty MSI (i když doufám, že k tomu tento tchajwanský velkovýrobce nepřikročí), můžete využít možnosti stažení Afterburner přímo z ExtraHardware (ZIP, 1,1 MB).

Zbytek už opět jen jako citace z TZ MSI:

Výkonná funkce přetaktování
Afterburner plně podporuje GPU/Shader/Memory clock nastavení grafických karet NVIDIA a ATI. Kromě všeobecních přetaktovávacích vlastností, Afterburner disponuje exkluzivní technologií zvýšení napětí, která podporuje nejvyšší řadu produktů NVIDIA a ATI a často oceňovanou sérii MSI Lightning. Na těchto grafických kartách je umožňeno extra zvýšení napětí pro zvýšení možností přetaktování grafické karty, což umožní hladší běh her. Podle interních výsledků testů může být MSI N275GTX Lightning přetaktována na zajímavých 1175MHz a může tak být přetaktována až o 85%.

Pokročilá kontrola rychlosti ventilátoru
MSI Afterburner disponuje exkluzivní vlastností kontroly rychlosti chaldiče. Tam, kde je rychlost ventilatoru normální grafické karty fixována BIOSem, můžou nyní uživatelé díky Afterburneru přizpůsobovat rychlost ventilátoru různým teplotám.

Monitorovací funkce a nastavení profilu
Pro přesné sledování běhu grafické karty poskytuje Afterburner kompletní monitorovací funkce. Všechny důležité funkce včetně taktu jádra GPU, paměťí, teploty, napětí a rychlosti ventilátoru můžou být monitorovány v reálném čase na displeji na obrazovce v průběhu her a/nebo ve Windows liště. Maximální/minimální hodnoty můzou být jednoduše zaznamenány a umožňují uživatelům poznat stav své grafické karty, případně změnit nastavění na základě těchto informací.

2.jpg











Všechny úpravy můžou být uloženy v pěti profilech Afterburner-u a uživatelé mohou rychle změnit nastavení pomocí klávesových zkratek. Navíc je Afterburner schopný automaticky přepnout na různé profily mezi 2D a 3D, takže uživatelům zabezpečí tiché a příjemné prostředí ve Windows a přitom vysoký výkon ve 3D hrách.

Stažení úplně zdarma
Již dnes si uživatelé MSI grafických karet mohou stáhnout poslední verzi Afterburneru a diskutovat na fóru společně s uživateli Afterburneru na celém světě. Do budoucna plánuje MSI často aktualizovat Afterburner software, aby tak zlepšovalo jeho schopnosti a přineslo uživatelům nejsnadnější ladění a efektivní přetaktování.

Oficiální stránky utility Afterburner: http://event.msi.com/vga/afterburner


Klíčové vlastnosti utility MSI Afterburner:

Přetaktování
l  více než 85% možnost přetaktování
l  funkce zvýšení napětí pro zvýšení přetaktovávacího potenciálu
l  Snadné nastavení Core/Shader/Memory hodin

Monitorování
l  monitorování hodin/napětí/teploty/ventilátoru v reálném čase
l  maximální/minimální hodnoty pro snadné zaznamenávání stavu systému
l  zobrazování informací na displeji monitoru v průběhu her
l  informace ve Windows liště v reálném čase
l  speciální mód pro “hardcore monitoring"

MMF24

Profily
l  pět profilů pro snadné uložení/nahrání přizpůsobeného nastavení
l  profilové klávesové zkratky pro snadné a rychlé přepínaní
l  automatické přepínaní profilu 2D/3D pro různé scenáře

Speciální funkce
l  pokročilá kontrola rychlosti pro různé rychlosti ventilátoru při různých teplotách
l  Multi-GPU nezávislá kontrola taktů/napětí/ventilátoru
l  informační tlačítko pro informaci a aktualizaci ovladačů grafické karty, verzí BIOSu, stavu karty
l  možnost uživatelských skinů
l  aplikování taktovacích nastavení při startu systému

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku