Hlavní navigace

MSI GX630 - herní a snadno přetaktovatelný

4. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Základní popis, možnosti rozšíření

Decentní fešák

Červená a černá. Dvě jednoduché barvy, které spojeny do jediného celku vydají zařízení, které je současně elegantní i provokující. Z černého a perfektně lícujícího kartáčovaného hliníku jsou vyrobeny plochy víka a vnitřní části notebooku, rudé jsou pak plasty na hranách a kolem kloubů displeje. Dílenské zpracování celého těla je příkladné.

Klávesnice plných rozměry je doplněna o plnohodnotný numerický blok, "očesány" byly pouze kurzorové klávesy. Ty jsou užší než běžně a pro jejich bezpečné ovládání musíte získat trochu zručnosti pro ovládání poslepu. Zaměření na hráče je poznat také z popisů tlačítek: například na klávesách A / S / D / W najdete šipky pro ovládání her, zvýrazněna jsou také funkční tlačítka.

Touchpad je mírně zapuštěn pod okolní hranu a je doplněn pouze dvojicí tlačítkem. Jeho rozměry i poměry stran odpovídají poměrům hlavního displeje a i když nejsou graficky nikde znázorněny nabízí také rolovací zóny.

V prostoru mezi klávesnicí a displejem je blok dotykových tlačítek ovládajících jak multimediální funkce, tak provozní režimy (přetaktování a ekonomické módy). Také zde zapínáte a zakazujete zařízení včetně Wi-Fi, Bluetooth nebo webové kamery. Samozřejmostí jsou také indikátory aktivity pevného disku a přeřaďovačů klávesnice, světélka indikující chod a stav akumulátor najdete naopak na přední hraně.

Akumulátor nabízí kapacitu 5 200 mAh při napětí 10,8 voltů. Zatímco výdrž notebooku při práci na akumulátory byla podle našich očekávání, doba nabíjení je až překvapivě dlouhá. Po třech hodinách dobíjení je dobito teprve 70 - 80 procent kapacity a na plných sto procent se dostanete až po více než pěti hodinách.

Displej nabízí úhlopříčku 15,4 palce s rozlišením 1 280 x 800 obrazových bodů a přestože je jeho povrch lesklý, svou odrazivostí patří k těm nejlepším, které můžete na trhu potkat. Podsvícení je rovnoměrné a dostatečně silné i pro práci pod silnějším světlem.

Konektivita a porty

Je vždy potěšující, když lze k notebooku připojit co největší množství periferií. Když začneme na pravém boku notebooku, najdeme zde dvojici USB portů (z nichž jeden je kombinovaný s eSATA konektorem), sloty pro paměťové karty SD/MMC i rozšiřující ExpressCard, malý FireWire port a RJ45 konektor síťové karty.

Protilehlý bok nabízí čtveřici audiokonektorů (sluchátkový výstup, vstup na mikrofon, linkový vstup i výstup), další USB porty, zdířku klasického analogového modemu a dvířka dvouvrstvé duální DVD vypalovačky. Zadní hrana ukrývá reverzní SMA konektor pro připojení přídavné antény, analogový D-Sub konektor pro připojení k monitoru i digitální HDMI výstup.

Pro přenos bez kabelů je na palubě podpora pro Wi-Fi sítě včetně moderního standardu IEEE802.11n, počítat můžete také s Bluetooth verze 2.1+EDR. Velkým překvapením je příprava pro infračervený port, který u současných notebooků vídáme skutečně vyjímečně.

Výbava a výkon

Taktování pro každého

Testovaný notebook byl postaven na nové procesorové platformě společnosti AMD. Kolem čipové sady Nvidia MCP77 odvádí svoji práci jak dvoujádrový procesor AMD Turion 64 X2 ZM-80 taktovaný na frekvenci 2,1 GHz, tak i grafická karta Nvidia GeForce 9600M GT s půl gigabajtem vlastní grafické paměti typu GDDR3. Ze čtyř gigabajtů operační paměti je ve 32bitových operačních systémech k dispozici pouze tři gigabajty, pro plné využití potenciálu dvou gigabajtových DDR2 paměťových modulů musíte sáhnout po některém z 64bitových operačních systémů.

Pevný disk Scorpio Blue společnosti Western Digital patří k tomu nejlepšímu, co můžete v kategorii notebookových disků s 5 400 otáčkami za minutu dostat. Jeho kapacita 320 gigabajtů je i na dnešní poměry dostatečná, dobrou práci odvádí také osm megabajtů diskové vyrovnávací paměti.

Notebooky MSI jsou známé možnostmi snadného přetaktování a herní mašina GX630 není výjimkou. Taktování probíhá změnou FSB frekvence, zvyšuje se tedy rychlost procesoru i pamětí. Současně s taktováním však stoupá hlučnost i teplota notebooku. Taktování je softwarová záležitost, k jeho aktivaci je zapotřebí doinstalovat do prostředí operačního systému Windows dodávanou konfigurační utilitu.

Tip: podívejte se na praktické testy přetaktovaného minibooku MSI Wind U100 (odkaz)

Mějte na paměti, že s přetaktovaným notebookem nebudete schopni pracovat na kolenou, dokonce ani nedokážete udržet ruku ve výfuku chladícího vzduchu. S výjimkou přetaktování patří hlučnost chlazení spíše k průměru ve své třídě. Na druhou stranu však musím dodat, že ani dlouhodobá herní zátěž v přetaktovaném stavu nevedla k nestabilitě nebo vypínání notebooku. Zkrátka a dobře taktovat notebooky v MSI zkrátka umí.

Nárůst výkonu si můžete prohlédnout v grafech i ve srovnávací tabulce dále v této kapitole.

MSI však neumí pouze energii žrát, umí ji také šetřit. Kromě přetaktování můžete aktivovat také jeden z pěti ekonomických režimu (ve firemní terminologii zvaných Eco Engine), které upravují také úroveň podsvícení displeje. Lze je také uživatelsky upravovat.

Naměřili jsme

  • 3DMark01: 16 260 / 17 928
  • 3DMark03: 15 481 / 15 691
  • 3DMark05: 8 982 / 9 726
  • 3DMark06: 5 432 / 5 576
  • PCMark05: 3 965 / 4 252
  • HDTune: 45,5 MB/s, 16,9 ms / 47,2 MB/s, 17,6 ms
  • CrystalDiskMark: 50,08 MB/s (čtení), 50,35 MB/s (zápis) / 50,62 MB/s (čtení), 52,20 MB/s (zápis)
  • SuperPI: 0:56,047 / 0:49,375
  • Cinebench R10: 1 402, 3 434, 2 076 / 1 545, 3 836, 2 288
  • Sandra 2009: 12 953 (CPU), 41 689 (multimedia), 6,26 GB/s (paměť) / 14 701 (CPU), 47 160 (multimedia), 7,07 GB/s (paměť)
  • Vista Index: 4,8 / 5,0

Použitelnost v Linuxu, zhodnocení a závěr

MSI GX630 a Linux

Operační systém Linux je nejen stále populárnějším, ale ve svých současných distribucích i vhodný pro běžné domácí použití obyčejnými uživateli. Proto jsem se rozhodli testovat všechny notebooky také v prostředí tohoto operačního systému. Ze všech distribucí jsme sáhli po rozšířené variantě Ubuntu v aktuální verzi 8.10.

Instalace Linuxu na testovaný notebook proběhla bez problémů, instalátor si poradil jak s rozdělením disku, tak i s grafickou kartou a byl schopen nastartovat s neupravovaným distribučním jádrem. Jediným problémem může být horší podpora možnosti zavedení instalace: notebook umí nastartovat pouze z optické mechaniky nebo externího USB disku - o startu z SD karty si musíte nechat zdát.

Po instalace je plně funkční většina hardwaru s výjimkou bezdrátové sítě, webové kamery a dotykových kláves. Zatímco webovou kameru od Chicony zkrátka nerozchodíte (s dostupnými ovladači z V4L totiž nepochodíte), rozchodit bezdrátovou síť není velkým problémem. Ovladače pro čipset od RaLinku součástí distribuce nejsou, lze je stáhnout z webových stránek výrobce (tedy od RaLinku, ne od MSI) a s drobnými úpravami v config.mk také bez problému zkompilovat a zavést do jádra. Wi-Fi je pak plně funkční včetně standardu 802.11n i WPA zabezpečení.

Nevýhodou tohoto řešení je nutnost ovladač k Wi-Fi kartě opakovaně kompilovat vždy, kdy automatický aktualizátor povýší jádro systému na novější verzi. Nejedná se ani o nic náročného, samotná opakovaná kompilace je později záležitostí jedné, nejvýše dvou minut.

Dotyková tlačítka lze snadno zprovoznit přiřazením jejich kódů pomocí setkeycodes. Dále je funkční hibernace do paměti i na disk, regulace úrovně podsvícení i dynamická změna frekvence procesoru. Přetaktovávat však z prostředí Linuxu není možné.

Zhodnocení a závěr

Zaměření na hráče prozrazuje také nadstandardní příslušenství: kvalitní herní myš s možností vyvážení pomocí malých závažíček, batoh, sluchátka i plná verze hry Rainbow Six Vegas 2.

Nejsem velkým příznivcem herních notebooků, většinou jsou totiž buďto příliš extravagantní nebo nedostatečně výkonné. Ve světě, kde jsou výrobci přesvědčeni, že herní notebook dělají šíleně lesklé plasty a spousta barevných LED diod působí MSI GX630 jako balzám. Střízlivý a přesto ne nudný vzhled, slušný výkon společně s možností snadného přetaktování plně odpovídají jeho ceně. V nabídkách internetových obchodů totiž tento notebook můžete najít za cenu jen o málo převyšující dvaadvacet tisíc korun včetně daně a dalších poplatků. Už víte, co dáte blízkému hráči pod stromeček?

A doplnění závěrem: pokud byste raději sáhli po platformě Intel, zaměřte se na téměř srovnatelný model MSI GX620, který ještě do pátku příštího týdne můžete vyhrát v naší velké soutěži!

Informace

notebook MSI GX630
cena 22 500 korun
zdroj MSI (web)

Parametry

  • procesor AMD Turion 64 X2 Ulta Dual-Core ZM-80 (2,1 GHz)
  • čipset Nvidia MCP77
  • operační paměť 2x 2 048 MB, DDR2 800 MHz
  • pevný disk 250 GB (5 400 ot./min, 8 MB cache; WD3200BEVT)
  • optická mechanika duální DVD vypalovačka
  • displej 15,4" TFT LCD (rozlišení 1 280 x 800)
  • grafická karta Nvidia GeForce 9600M GT, 512 MB DDR3
  • komunikace Ethernet, Wi-Fi (802.11n), Bluetooth, VGA, HDMI, 3x USB, eSATA, FireWire, ExpressCard, čtečka paměťových karet, 4x audio, rSMA
  • baterie 8 článků, 10,8 V, 5 200 mAh
  • rozměry 358 x 259 x 32 mm
  • hmotnost 2,7 kg

Plusy a mínusy

+ možnost přetaktování
+ konektory a konektivita
+ vzhled a dílenské zpracování

- dlouhý čas nabíjení
- při přetaktování vyšší hlučnost

Kompletní fotogalerie

CS24

Byl pro vás článek přínosný?