Hlavní navigace

MSI: malý a výkonný

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na poli miniaturizace a snižování spotřeby se v poslední době dějí téměř zázraky. Před měsícem ohlásil VIA nový formát základních desek: Pico-ITX. Miniaturní (10 x 7,5 cm) motherboard s nízkou spotřebou a všemi důležitými komponenty integrovanými v sobě dostane nyní konkurenta v podobě MSI MS-7314 Wind Board.

Základní deska velikosti 19 x 17 cm je založena na čipsetu Intel 945GC (severní můstek) + Intel ICH7 (jižní můstek). Procesor je integrován přímo k PCB a nejedná se o nic jiného, než Intel Atom N230 s taktem 1,6 GHz. Grafická karta Intel GMA 950 pro dané účely poslouží více než dobře, o zvuk se postará šestikanálový čip Realtek ALC 888HD audio. Využít budete moct maximálně 2 GB DDR2 667/533 MHz pamětí a datová úložiště připojíte skrz 1x ATA a 2x SATAII rozhraní. Využití v praxi a jak může vypadat malinký počítač s MSI Wind Board si můžete prohlédnout na Tweak Town.

KL24

Wind Board už se začal prodávat v Japonsku, cena bude stanovena na 95 USD. Výkon bude jistě zajímavější než u podobného řešení od VIA, ta pro změnu nabídne nižší spotřebu. Tímto segmentem ještě brzy otřese VIA Nano, která nabídne vyšší výkon než současná VIA C7. Vlastní přístup volí Nvidia Tegra, jenž nabídne nízkou spotřebu a malou velikost také, ale použije architekturu ARM místo běžné x86. Nevýhodou (nebo možná i výhodou) je nemožnost použití tradičních desktopových systémů a aplikací. Teď už je jen otázkou času, kdy se do hry zapojí i AMD.

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku