Hlavní navigace

MSI myslí na budoucnost – nová revize desek je připravená na PCIe v3.0

20. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od chvíle, co se Intel rozhodnul umístit řadič sběrnice PCI Express v2.0 z čipové sady do procesoru Lynnfield uběhly dva roky. Následující rok „přilepil“ Intel vedle jádra s řadičem PCIe a DDR3 další kus křemíku s grafickým jádrem a nazval jej Clarkdale. Teprve letos přišla nová architektura Sandy Bridge, kde Intel dokončil fyzické zlepšování – vedle paměťového řadiče naleznete na jednom kuse křemíku také integrované grafické jádro a řadič sběrnice PCIe v2.0.

Koncem roku se objeví první procesory Ivy Bridge se sběrnicí PCIe v3.0. Při upgradu stávajícího procesoru (Sandy Bridge) tak vylepšíte současně desku o rychlejší sběrnici. Má to však několik podmínek. Za prvé: fyzická sběrnice musí mít elektrické vlastnosti, při kterých nebude docházet při vyšším pracovním kmitočtu k přeslechům a za druhé: pro funkční SLI/CrossFireX musí mít deska osazeny odpovídající přepínače (tzv. multiplexory).


MSI a multiplexor Pericom
 MSI a multiplexor Pericom

Novou revizi základních desek poznáte na první pohled podle nápisu G3 a odlišného PCIe slotu

Na současné generaci základních desek jsou hojně osazovány multiplexory Pericom PI3PCIE24xx. Jenomže jejich přenosový kmitočet končí na frekvenci 5 GHz a při použití na 8GHz PCIe v3.0 by docházelo k výraznému zkreslení signálu a tím pádem i přeslechům. Zatím mi není zcela jasné, zda deska se starším typem multiplexorů dokáže běžet s jednou grafickou kartou v režimu PCIe ×16 v3.0 a v SLI / CF jako 2× PCIe ×8 v2.0, nebo vždy pouze jako PCIe v2.0.

Pericom proto vyvinul rychlejší revizi převodníku – PI3PCIE34xx. Ten zvládne pracovat na vyšších frekvencích a mnozí výrobci základních desek už jej začali osazovat na vybrané modely. V MSI to, jak se říká, vzali pěkně z gruntu a jako jediní se rozhodli doprodat aktuální portfolio s LGA 1155 (vč. low-endových modelů) osazené čipovými sadami Cougar Point B3 a osadit je na všechny modely. Motherboardy s rychlejšími multiplexory poznáte podle „(G3)“ na konci názvu.


MSI a multiplexor Pericom
 MSI a multiplexor Pericom

Na trhu jsou dostupné dva nové modely: MSI Z68A-GD80 (G3) a MSI Z68A-GD65 (G3)

CS24

V těchto dnech už můžete zakoupit modely Z68A-GD80 (G3) a Z68A-GD65 (G3). Do konce léta by měly být dostupné další čtyři modely podporující přídavné karty s rozhraním PCIe v3.0: Z68A-GD55 (G), Z68A-G45 (G3), Z68A-G43 (G3) a P67A-GD65 (G3). Na plnou funkčnost si však budete muset počkat do uvedení procesorů Ivy Bridge. MSI také dodává, že vydá BIOS, ve kterém bude přidána podpora pro rychlejší sběrnici (mně osobně toto tvrzení přijde zvláštní – multiplexory pouze přepínají signál a jeho rychlost určuje řadič PCIe, potažmo procesor).

Zdroj: TCM

Byl pro vás článek přínosný?