Hlavní navigace

MSI nabízí teaming Ethernetu a Wi-Fi se síťovkami Killer, na deskách ACK

6. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nejste vyloženými fanoušky takzvaně „herních“ základních desek, možná vám už přijde, že je těch různých modelů v nablýskaném červeno-černém provedení od různých značek už dost. Asi ale ne tolik, aby nemohly přijít další. MSI tento týden uvádí dvě nové desky v tomto duchu, modely X99S Gaming 9 ACK a Z97 Gaming 9 ACK. Co tyto kousky přinášejí, je jedna novinka v oblasti síťování, pojící se s oním přídomkem „ACK“.

Deska X99S Gaming 9 ACK představuje highendový model pro procesory Haswell-E s podporou čtyřnásobného SLI či CrossFire, zvukovkou Audio Boost 2, slotem M.2 a SATA Express a všemožnou další výbavou. Z97 Gaming 9 ACK je pak v podstatě totéž, jen určené pro platformu LGA 1150 s čipsetem Z97 (takže SLI či CrossFire de čtyřmi kartami možné není, chybí ale také SATA Express).

Deska MSI X99S Gaming 9 ACK
Deska MSI X99S Gaming 9 ACK

Deska MSI Z97 Gaming 9 ACK
Deska MSI Z97 Gaming 9 ACK

Ethernet a Wi-Fi: Atheros Killer

Ono „ACK“ v názvu zřejmě vzniklo spojením písmen AC, značících podporu Wi-Fi 802.11ac a K, pocházejícího od označení síťovek Killer od Atherosu, které MSI na těchto deskách používá. Konkrétně je to známý adaptér Killer E2205 starající se o síťování po drátu; adaptér ze stejné řady je ale použit také pro Wi-Fi: jde o modul Killer Wireless 1525, který umí 802.11ac (ale také Bluetooth 4.1). Tato kombinace umožňuje oba adaptéry spřáhnout dohromady, což MSI a Atherosem marketingově nazývají technologií Killer DoubleShot Pro nebo také Killer Smart Teaming.

U desek ACK používá MSI bezdrátový modul Killer Wireless 1525
U desek ACK používá MSI bezdrátový modul Killer Wireless 1525

Zkombinování kapacity obou adaptérů jednak k přenosovému pásmu gigabitového Ethernetu přidá (teoretických) 867 Mb/s bezdrátového Killeru. To ale nejspíš na hraní nebude mít příliš vlivu a hlavní přínos má být v prioritizaci a řazení síťového provozu. To by mělo fungovat tak, že komunikace kritická pro samotnou hru (která je citlivá na odezvu), je zpracovávána přes Ethernet, zatímco ostatní, podružnější pakety jsou posílány vzduchem.

Jako příklad MSI uvádí streamování herních eskapád přes Twitch, které vám tímto nebude intervenovat do komunikace se serverem hry samotné, jelikož ovladače si typ provozu identifikují a zařadí do příslušné fronty, hru na drát a stream na Wi-Fi.

MSI nabízí teaming Ethernetu a Wi-Fi se síťovkami Killer, na deskách ACK

MSI prezentuje toto použití síťovek Killer jako velmi významnou funkci, což je holt asi dílem toho, jak se výrobci za každou cenu potřebují nějak vymezit proti konkurenci. Ve skutečnosti ale nejspíš tento „smart teaming“ nebude mít nějak velké přínosy, neboť ono rozdělení síťového provozu vydrží jen po váš router a internetovou přípojku. Dál už je to pochopitelně na infrastruktuře internetu a vašeho poskytovatele a není třeba připomínat, že rychlost připojení bude daleko nižší, než oněch 1000 + 867 Mb/s. Ovšem i pro řešení provozu mezi PC a routerem to možná nebude taková sláva. Stejného, ne-li lepšího efektu by se totiž mělo dát docílit spřáhnutím 1Gb/s Ethernetů, což myslím i některé desky s dvěma síťovkami podporují.

 

KL24

Tím ale nechci síťové řešení s adaptéry Killer na deskách ACK apriori zatracovat. Dobrou prioritizací síťového provozu by se mělo dát docílit pozitivních výsledků. Zda to ale Atheros se svými Killery umí lépe než třeba síťovky Intel, to je otázka.

Zdroje: MSI (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?