Hlavní navigace

MSI vydalo pro platformu X299 desky rozměru mATX. Jednu speciálně pro Kaby Lake-X

9. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ti, kdo staví počítač s highendovým procesorem, obvykle sahají pro desce plné velikosti ATX. To dovoluje použít víc karet v rozšiřujících slotech, ale je asi hodně PC, v kterých tyto možnosti nikdy využity nejsou a uživatel vloží jen grafickou kartu. Deska typu microATX (nebo také mATX) naopak dovoluje počítač o něco zmenšit, aniž by to přinášelo výrazné kompromisy. Pokud je toto váš vyvolený styl, pak se vám nyní otevírá možnost i na nové highendové platformě Intelu X299. Desky pro procesory Skylake-X v provedení microATX dosud chyběly, ovšem tato díra na trhu byla nyní zaplněna.

MSI pro procesory do socketu LGA 2066 vydalo dokonce hned dvě desky této velikosti, které kupodivu nejsou založené na zcela stejném PCB. První z těchto modelů, X299M Gaming Pro Carbon AC, je „bohatší“. Ve výbavě je kryt zadních konektorů (s kosmetickou funkcí), RGB nasvícení, kovová výztuha u dvou ze tří slotů PCI Express ×16 (ten třetí je elektricky jen ×8). Deska má dvě gigabitové síťovky (Intel I219-V + Intel I211AT) a také Wi-Fi/Bluetooth Intel Dual Band Wireless-AC 8265. Zvuk obstarává Realtek ALC1220 se slušným počtem filtračních kondenzátorů, kromě toho je také přítomen přídavný řadič USB 3.1 ASM3142. Porty USB 3.1 jsou celkem tři – na zadním panelu je jeden typ A a jeden typ C, kromě toho je ale přítomen i vývod pro připojení skříně, kterým lze jedno USB 3.1 typu C dostat i dopředu.

Pro procesor má deska napájecí kaskádu s 8+1+1 fázemi, mosFETy by měly být DrMOS. Podle MSI má být připravená už i na výkonnější Skylake-X s 12 až 18 jádry. Otázka samozřejmě je, zda bude chlazení kaskády stačit pro jejich výraznější přetaktování. To krmí jen jeden osmipinový konektor a vzhledem k příkonu, který šestnáctijádra a osmnáctijádra v recenzích měla po OC, už se pro vyšší přetaktování doporučuje volit desky s dvěma osmipiny (a samozřejmě co nejsilnější kaskádou), jelikož konektory mají také limit proudu, který zvládnou. Kaskáda má také nedostatečně žebrovaný pasiv, což je ale dnes prakticky normou. Pro přetaktování se na druhou stranu budou hodit tlačítka pro vstup do BIOSu a vymazání CMOS na zadním panelu a debugovací displej. Patice pro CPU by jinak měla mít piny navíc, tzv. „turbo socket“.

X299M Gaming Pro Carbon AC prozrazuje to, že nepatří do nejnedupanější kategorie také tím, že poskytuje jen čtyři sloty pro paměti, nelze tedy osadit osm modulů pro 128 GB RAM. PCB má přesto plnou šířku formátu ATX/mATX, vedle pravých slotů DIMM se totiž vmáčknul jeden ze slotů M.2. Druhý je mezi sloty PCI Expres ×16, ten je opatřen i chladícím či dekorativním krytem. Kromě těch má deska pro úložiště osm portů SATA.

Jen pro Kaby Lake-X

Druhý ještě základnější model X299M-A Pro vás asi hned zarazí tím, že má všechny paměťové sloty na jedné straně napravo od socketu, jak je obvyklé u platforem s dvoukanálovým řadičem. Podle všeho je to proto, že tato deska je určená čistě pro procesory Kaby Lake-X, tedy čtyřjádra Core i5-7640X a i7-7740X. V seznamu kompatibilních CPU není jediné Skylake-X. Všechny čtyři sloty jsou tedy připojené jen na první dva kanály socketu LGA 2066, třetí a čtvrtý kanál jsou nevyužité. Díky tomu je možné použít i s Kaby Lake-X všechny sloty pro čtyři paměťové moduly.

Konektivita obnáší dva sloty PCI Express 3.0 ×16 vyvedené z procesoru (první je i oplechovaný), ovšem při osazení obou je dostupných jen ×8 + ×8 linek. Třetí slot PCI Express 3.0 ×16 na desce má jen čtyři aktivní linky a je vyvedený z čipsetu. K tomu by měly být napojené také dva sloty M.2, z nichž jeden je umístěn také za sloty DIMM. Pro další úložiště je k mání osm portů SATA.

MMF24

U této desky používá MSI celkem devítifázové napájení CPU, zvukovka je Realtek ALC1220 (se stejným počtem filtračních kondenzátorů) a gigabitový Ethernet zajišťuje Intel i219-V. Zapomenuto nebylo na USB 3.1, deska má dokonce na zadním panelu jeden z těchto portů v provedení C. Řadič je stále ASMedia ASM3142. Mimochodem, deska má zdvojený BIOS, což se může hodit v případě, že se vám u ní nepovede flashování.

Jde to i menší

Pro platformu X299 už jinak existuje či alespoň byla předvedena i Mini-ITX deska, která byla vydána dokonce ještě dřív. Na svědomí ji má pro změnu ASRock a není zrovna nezajímavá. ASRocku se totiž díky tomu, že pro paměti použil notebookové sloty SO-DIMM, podařilo zachovat možnost osadit čtyřkanálové paměti. Nicméně zůstává omezení na jediný slot PCI Express, které je u highendové platformy závažné, jelikož se často kvůli vyššímu počtu linek PCI Express pořizuje. V tomto je tedy asi microATX od MSI vyváženější volbou, pokud chcete Skylake-X dostat do nějaké menší skříně.

Byl pro vás článek přínosný?