Hlavní navigace

MSI Wind U100 - první dojmy z české verze

16. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Splní očekávání?]Wind byl prvním ohlášeným mini notebookem s 10" displejem a ačkoliv má značené zpoždění, tak je na českém i slovenském trhu první. Jeho přímou konkurencí je hlavně Eee PC 1000, který má stejně velký displej i konečně použitelnou klávesnici.

Pro MSI je Wind U100 prvním levným mini notebookem, na jeho provedení a vlastnostech je však vidět inspirace a poučení z chyb konkurence. Wind se snaží zaujmout nejen rozlišením a velikostí displeje (1 024 × 600 na 10" displeji již pro surfování a úspornější práci bohatě stačí), ale i moderními komponenty a také pohodlnou klávesnicí.

Čekali jsme mnoho

Z našeho představení si možná vzpomínáte na různorodé barevné kombinace, které byly ohlášené. Na český trh se všechny nedostaly - bude bílá, černá a růžová. Omezení se dotkla i nabízených konfigurací - verze s Linuxem není v nabídce a zatím není jasné, zda vůbec bude na náš trh dovážena. Pro zaryté odpůrce Windows by mohla být řešení ohlášená nabídka Mivvy, která slibuje prodávat brandovaný Wind i ve verzi s Ubuntu.

Wind vzbuzoval sympatie již z oficiálních fotografií a v skutečnosti se to nezhoršilo. Štíhlé tělo bez jediné ostřejší hrany působí elegantně a v černé barvě i velmi subtilně. S hmotností 1,15 kg se dojem nevytratí ani při potěžkání - Wind vás rozhodně tížit nebude.

Elegantní mrňous

Použité materiály černé verze působí na první dotek velmi dobře. MSI se naštěstí vyhnulo trendu kompletního lesku a piano black je použité jen na víku displeje s odolným lakem. Ostatní části notebooku jsou běžně matné. Vzhledem k malým rozměrům si tělo udržuje slušnou pevnost a dostatečnou odolnost.


Wind je výrazně lehčí než Eee PC 1000 - s baterií i bez ní

Při přímém srovnání s Eee PC 1000 se nezle ubránit dojmu, že největší Eeečko již trochu uniklo velikostnímu standardu, který se zažil s Eee PC 70x a 90x. Wind je sice také větší - hlavně do šířky, ale není tak masivní a subjektivně objemný. Konfigurace a možnosti jsou přitom přímo srovnatelné, tedy až na baterii.

Najdou se i chyby

Útlé tělo s malou hmotností trpí jedním konstrukčním problémem souvisejícím i s maximálním úhlem otevření displeje. Těžiště je velmi blízko baterii a tedy i zadní hraně přístroje a otevřený displej Wind lehce převáží - téměř se zdá, že 6-článková baterrie byla považována při vývoji za základ. S ní by k tomuto úkazu rozhodně nedocházelo.


K převážení dozadu stačí malý impuls a úplné otevření displeje

V souvislosti s displejem nutno zmínit i jeho uchycení, které není tak pevné jako u Eee PC 901 a 1000 a otřesy jej možná donutí k pohybu. Tento problém zaslouží podrobnější zkoumání při cestě autobusem i vlakem, které jsem si pro Wind i Eee PC 1000 naplánoval. Pochvalu si naopak zaslouží rozsah nastavení podsvícení.[pagebreak title=Klávesnice, výdrž, výkon a hodnocení]

Pro rychlé psaní

Klávesnice využívá dostupnou šířku Wind U100 bezezbytku. Rozměry i rozložení kláves umožňují dostatečně pohodlné a rychlé psaní i když pár neduhů se našlo. Například zmenšení několika kláves v pravé části není zcela ideální, i když řešení u Eee PC 1000 je ještě výrazně horší. Tyto drobnosti však nebrání velmi rychlému psaní hmatovou metodou, které u Eee PC 70x a 90x rozhodně nedosáhnete.

Slabším článkem ovládání Windu je zbytečně malý touchpad s poměrem stran 4:3. Ačkoliv je příkladně citlivý a rychle reaguje (klasický Synaptics), tak díky spojení obou tlačítek do jednoho celku a jejich umístění se s ním hůře pracuje. Není to však nic nepřekonatelného a pro serióznější použití není nic jednoduššího než použít Bluetooth myš.

Malá spotřeb vs. krátká výdrž

Osazená baterie (3-článková) a výdrž může některé uživatele od Windu odradit. Spotřeba je výborná - odpovídá úsporným komponentům a lze ji přímo srovnat s ostatní Atomovou konkurencí. Problém je malá baterie s kapacitou 24,4 Wh - tedy téměř přesně poloviční proti Eee PC 1000 i 901. Tomu pak odpovídají i předběžné měření výdrže - 2,5 hodiny surfování přes Wi-Fi a něco přes 3 hodiny úsporného offline použití.

Tyto hodnoty nejsou samozřejmě zase tak špatné - pro běžné stolní notebooky by se dali považovat za zcela průměrné. Pro malý mobilní přístroj však nemusí být vždy dostatečné a větší  6-článková baterie zatím není dostupná.

Napájecí adaptér je naštěstí stejně úsporný jako u Eee PC 90x a 1000. Jeho hmotnost i rozměry zvětšuje pouze neskladná napájecí šňůra s velkou euro koncovkou. Pokud by vám nevyhovovala, dá se nahradit běžnou dvoužilovou šňůrou s mírně upravenou koncovkou.

Výkonu tak akorát

Osazené komponenty jsou téměř identické jako u dříve testovaného Eee PC 901 - rozdíl je pouze v osazeném disku, který je u Windu v klasické 2,5" podobě. S kapacitou 80 GB a dobrým výkonem systém rozhodně nebrzdí a neomezuje. Pouze je o méně odolný než SSD disky.

TIP: Hodnocení výkonu Eee PC 901


Základní balení obsahuje i koženkové pouzdro

Celkový výkon je tak zcela srovnatelný - postačí na všechny základní činnosti a nezalekne se ani těch pokročilejších, i když u nich si občas kvůli nedostatku hrubého výkonu chvíli počkáte. V základu má Wind vždy 1 GB operační paměti, která je integrovaná přímo na základní desce - rozšiřující slot pro paměť naštěstí nechybí.

MSI se poučilo u konkurence i s chlazením - velký výdech pro horký vzduch a kupa perforací pro vstup chladného vytvářejí velmi účinné chlazení. Větrák se sice točí neustále, ale docela potichu. Navíc udržuje Wind velmi studený, což rozhodně přispívá pohodlí při práci na klíně.


Webová kamera a mikrofon nemůžou chybět

Omezující je pouze přístup k němu, který vyžaduje sundání celého spodního krytu (pitvu si můžete prohlédnout na britském bit-tech.net). Tento postup vás sice donutí porušit nálepku "warranty void" - zákonem garantovanou záruku ale neohrozí.

Láska na první pohled

Celkově lze dojmy z prvního dne používání Windu shrnout jako velmi pozitivní. Nízká hmotnost, nízká spotřeba energie, slušná klávesnice. Pouze menší baterie a slabší touchpad trochu kazí dojem. Problémem bude bohužel i dostupnost - Wind se začal včera prodávat, ale dnes jej již zřejmě nekoupíte. Počet kusů v našem regionu je silně omezen - další dodávky lze očekávat přibližně za měsíc. Problémem nejsou výrobní kapacity, ale spíše Intel a nedostupnost Atomů.

Podrobný test MSI Wind U100[pagebreak title=Srovnání s Eee PC 1000H (10"), Eee PC 900 (8,9") a HP Compaq 6720s (15,4")]

Eee PC 1000 je větší, baculatější a těžší než Wind. S větší baterií má ale také dvounásobnou výdrž při práci na baterie

 

Menší Eee PC 900 se odlišuje hlavně v šířce. S mnohem menší klávesnicí se s ním výrazně hůře pracuje

 

MMF24

Přímé porovnání s levným 15,4" notebookem HP Compaq 6720s je již tradičně docela komické

Byl pro vás článek přínosný?