Hlavní navigace

MusicJet chystá restart. Česká konkurence pro Spotify ožívá po pěti letech

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě, než do Česka dorazil Deezer, Spotify, Google nebo Apple Music, museli jsme se spoléhat na tuzemské služby. První půjčovna, která u nás spustila neomezený poslech hudby za paušál, bylo i-Legálně v roce 2010. Projekt nevydržel ani rok a skončil.

 

Po roce jej nahradil MusicJet. Služba, v níž měl obchodní podíl Universal Music, Supraphon a OSA, slibovala nejlepší hudební zážitek. Hudební průmysl byl v krizi a potřeboval digitální revoluci. Zahraniční konkurenti u nás ještě nebyli, jenže MusicJet se příležitosti nechytil. Naše první zkušenosti ukázaly, že se služba nepovedla. Ve stejném stavu byl MusicJet více než čtyři roky.

MusicJet v novém

Včera jsem si na něj náhodou vzpomněl a zkontrolovat, jestli ještě žije. Žije! A dokonce se změnil. Na adrese musicjet.cz běží od května nová stránka s webovým přehrávačem, který nám MusicJet sliboval už v roce 2012. Nový MusicJet o sobě vůbec nedal vědět, provozovatelé upravili web, ale na marketing jaksi zapomněli. Ostrý (re)start ale nejspíš teprve oznámí, protože ještě nemají připraveny nové mobilní aplikace.

MusicJet už nenabízí ke stažení přehrávač pro Windows, v dostupných aplikací je pouze verze pro Android, iOS a WP. Jde o roky neaktualizované záležitosti. Na této stránce jsou ovšem vidět nové verze pro všechny tři platformy. Slovenský MusicJet už nové aplikace pro Android a iOS má, na WP se zatím čeká.

MusicJet v roce 2016

Služba měla od počátku dostupné tři tarify. Bezplatně bylo možné poslouchat na desktopových Windows, avšak s reklamou. Za poplatek 75 Kč jste se zbavili reklam. Za 149 Kč bylo možné poslouchat i na mobilech a hudbu stahovat offline. Nově zůstala jen poslední možnost za 149 Kč. Na webu je možné poslouchat jen velmi omezeně. Většina skladeb má k dispozici jen 90sekundovou ukázku, část katalogu má k dispozici bezplatně celou skladbu.

Velikost katalogu nedokážu posoudit. Dříve měl MusicJet jen okolo milionu skladeb, zatímco zahraniční konkurence desítky milionů. V katalogu ale nechybí The Beatles, kteří do půjčoven zamířili loni. Oproti Spotify a spol. má MusicJet možnost skladby či celá alba rovnou zakoupit v různých formátech (MP3, OGG, FLAC). Skladba stojí 16 Kč, album pár stovek. Ne vše je určeno i k prodeji.

MusicJet v roce 2016

Web MusicJetu je skoro až nepoužitelně pomalý. Na otevírání alb nebo vyhledávač je třeba čekat a několik sekund sledovat animaci. Službě chybí tradiční funkce jako objevování podobných interpretů. Hudba je ale jinak roztříděna do žánrů a v různých stylech a náladách se nesou i připravená rádia.

Nechci zatím evidentně nedokončený MusicJet hodnotit, ale stejně bych rád věděl, koho chce služba oslovit. Měsíčně stojí stejně jako zahraniční alternativy, které jsou technologicky i obsahově mnohem dále. Jasně, nejde u nich nakupovat hudba bez DRM, ale pokud už má někdo předplatné s přístupem k celému katalogu, empétrojky nejspíš nekupuje…

Byl pro vás článek přínosný?