Hlavní navigace

MWC Barcelona 2023: nejzajímavější mobilní novinky značek Huawei, Xiaomi, Lenovo, OnePlus, Honor a Oppo

Sdílet

Zdroj: MWC Barcelona
Na každoroční akci Mobile World Congress (MWC) představují výrobci spotřební elektroniky novinky, zejména mobilní. Tohle jsou ty nejzajímavější, které byly doposud představeny.

Huawei

Huawei se na MWC vytasil s poněkud unikátními chytrými hodinkami Huawei Watch Buds, které v útrobách schovávají bezdrátová sluchátka. Na první pohled hodinky mimo malinko větší rozměry nepoznáte od klasických chytrých hodinek, překvapení nastává stisknutím tlačítka pro uvolnění displeje, pod kterým se nachází magneticky přichycená špuntová sluchátka. Každé sluchátko má přitom hmotnost přibližně 4 gramů a rozměry asi 2 × 1 cm.

Navzdory atypické konstrukci netrpí hodinky kompromisy a disponují 1,43" AMOLED displejem, odolností IP54, operačním systémem HarmonyOS a baterií s kapacitou 410 mAh. Nutno brát v potaz fakt, že baterie napájí i sluchátka (každé s baterií 30 mAh), což se logicky podepisuje i na výdrži obou zařízení. Huawei slibuje třídenní výdrž hodinek a 4 hodiny poslechu hudby bez ANC, respektive 3 hodiny se zapnutým ANC. Za sluchátka si Huawei řekne 499 €, tedy necelých 12 tisíc.

Nelze si nevzpomenout na TalkBand B2, který Huawei představil na MWC před osmi lety. Chytrý náramek s (jedním) integrovaným sluchátkem.

Chytré hodinky s bezdrátovými sluchátky Huawei Watch Buds Chytré hodinky s bezdrátovými sluchátky Huawei Watch Buds (zdroj: Huawei)

Xiaomi

Xiaomi ve svém nedělním okénku představilo hned několik novinek. Tou první je příchod telefonů Xiaomi 13, 13 Pro a 13 Lite. První dva modely patří výbavou mezi špičku a verze Lite nabídne lehce odlehčený výkon za přijatelnější cenu.

Během konference se Xiaomi chlubil i spolupráci s Leicou (kterou ne tak dávno vyfoukl právě konkurentovi Huawei), lze tedy předpokládat její přítomnost minimálně v prvních dvou vrcholových modelech. Ty je ostatně možné předobjednat už nyní za ceny od přibližně 22 tisíc a jejich prodej bude zahájen v první polovině března. Model 13 Lite za cenu přibližně 12 tisíc je možné zakoupit už nyní.

Xiaomi 13 series Family KV Online 16 9 RGB Představené smartphony Xiami 13 (zdroj: Xiaomi)

Další novinkou je vylepšená verze chytrých hodinek Xiaomi Watch S1 s přívlastkem Pro, které nabízí 1,47" AMOLED displej a slibují až 14denní výdrž, měření až 100 sportovních aktivit a nespočet senzorů pro měření životních funkcí. Hodinkám pak nechybí krytí safírovým sklíčkem a prémiový vzhled. Mimo hodinky dostaneme také nová sluchátka Xiaomi Buds 4 Pro s podporou Hi-Res zvuku (až 990 kbps/32 bit), ANC a výdrží až 38 hodin s nabíjecím pouzdrem.

Představení nových produktů Xiaomi Představení nových produktů Xiaomi (zdroj: Xiaomi)

Mimo to také Xiaomi zveřejnilo seznam všech telefonů, které dostanou MIUI 14, představilo novou chytrou koloběžku Electric Scooter 4 Ultra a také speciální chytré brýle s rozšířenou AR realitou (a krkolomným názvem) Wireless AR Glass Discovery Edition.

Celý záznam Xiaomi launche je možné sledovat zde.

Lenovo

Lenovo hned v úvodu celé konference vypálilo všem rybník a ukázalo dvě zařízení s ohebným displejem. Na tom by nebylo nic extra unikátního, pokud by se oba displeje nevysouvaly přímo z těla zařízení. V případě notebooku je displej uschovaný pod klávesnicí, u telefonu se displej roluje okolo spodní strany směrem na záda telefonu.

Vyklopením displeje se u jinak 13" notebooku změní poměr stran na 8:9, což přijde vhod například při práci s tabulkami nebo při programování kódu. V případě telefonu je možné displej zvětšit buď manuálně stisknutím tlačítka nebo automaticky například při přehrávání videí. V základu má telefon 5" displej, po úplném vyrolování se změní na 6,5".

Přijde vám rolovací displej jako skvělý nápad a rádi byste jej měli ještě letos v ruce? Samotné Lenovo uvádí, že se v obou případech jedná o koncept, který aktuálně není dovedený do prodejní verze a má pouze sloužit jako prezentace, čeho všeho je Lenovo s rolovacími displeji schopné.

Všechny ostatní novinky Lenova si můžete projít ve virtuální prohlídce.

OnePlus

Svoji vizi s sebou do Barcelony přinesl i OnePlus, který představil nový systém chlazení smartphonů s názvem Active CryoFlux a rovnou jej implementoval do smartphonu OnePlus 11 Concept. Na první pohled je zřejmá inspirace z loňské vlajky OnePlus 11, hlavní pozornost však dopadá na nový chladicí systém. Ten funguje na bázi cirkulace kapaliny skrze potrubí rozvedené po telefonu, čímž odvádí teplo z procesoru do zbylých částí.

Nové chlazení Active CryoFlux v OnePlus 11 Concept Nové chlazení Active CryoFlux v OnePlus 11 Concept (zdroj: OnePlus)

Podle výrobce dokáže tento systém snížit teplotu uvnitř telefonu až o 2,1 °C, což může přidat nějaká FPS při hraní her. Při nabíjení pak dokáže tento systém (opět podle výrobce) snížit teplotu o 1,6 °C, čímž prý umožní i rychlejší nabíjení. OnePlus tento systém prezentoval na modelu s průhlednými zády, která navíc doplňovalo stylové modré podsvícení. Zatím ale není jasné, jestli bude takto vypadat finální vzhled zad, byť by to bylo jistě zajímavé.

Honor

Honor na letošním MWC představil novou řadu smartphonů s označením Magic5. Do této modelové řady pak vzápětí představil hned několik nadějných modelů – Magic5, Magic5 Pro a Magic5 Lite. Z představených modelů nejvíce zaujala vlajka Magic5 Pro, kterou společnost DxOMark ohodnotila jako smartphone s aktuálně nejlepším displejem a fotoaparátem.

Honor Magic5 Pro (zdroj: Huawei)
Honor Magic5 Pro (zdroj: Huawei)
Honor Magic5 Lite (zdroj: Huawei)
Honor Magic5 Lite (zdroj: Huawei)

Na evropský trh letos dorazí i první skládačka od Honoru nesoucí název Magic Vs. Oproti jiným ohebným smartphonům Magic Vs vyniká především nízkou hmotností 267 gramů a tloušťkou ve složeném stavu 13 mm, což jsou více než úctyhodné hodnoty.

Celý záznam Honor launche je možné sledovat zde.

Oppo

Skládačku Oppo Find N všichni jistě znáte. Nadějný smartphone, který se u nás bohužel oficiální cestou nikdy neprodával. Koncem minulého roku došlo k představení druhé generace s přívlastkem Find N2, na letošním MWC se Oppo pochlubilo další skládačkou Find N2 Flip. Véčko, které lze po vzoru Samsungu nebo Motoroly otevřít v smartphone s protáhlým displejem.

Cloud24

Oppo Find N2 Flip Oppo Find N2 Flip (zdroj: Oppo)

Pokud se vám smartphone líbí, budete si pro něj muset zajet na Slovensko. Oppo stále nepotvrdilo oficiální dostupnost v České republice a k dnešnímu dni stále není zřejmé, zda se u nás smartphone objeví.

Další zajímavosti

  • Nokia prochází změnou loga a razí enviromentálnější přístup k servisním zásahům smartphonů,
  • nové příslušenství Motorola Defy Satelite Link pro telefony umožňuje satelitní komunikaci pro všechny smartphony,
  • Planet PC XR je nový kompaktní minipočítač založený na ARM procesorech s Linuxem,
  • do Androidu a Wear OS dorazí nové funkce a emoji,
  • nový odolný smartphone CAT S75.

zdroje: moneycontrol, hihonor

Byl pro vás článek přínosný?