Hlavní navigace

Na Radeony nekašleme. AMD vyvrací zprávy, že řada HD 8000 letos nebude

14. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních týdnech jsme vás již podvakráte informovali, že přinejmenším po většinu roku nevydají Nvidia s AMD novou generaci GPU. Tuto zprávu nejdříve přinesl švédský web SweClockers, poté však její pravost podpořily marketingové materiály od AMD. Na jejich základě dokonce mnohá média ohlásila, že Radeony HD 8000 tento rok nebudou vůbec. Firma sama se v nich skutečně vyjádřila v tom smyslu, že se bude ještě „docela dlouho“ soustředit na řadu HD 7000 a že tyto grafiky zůstanou (doslova) „během roku 2013 stabilní“. Zdá se ale, že se šíření těchto zvěstí AMD zaleklo, a hodlá ve věci udělat jasno.

Dle informací, které sdělili zástupci AMD serveru PC World, byly poplašné informace vytržené z kontextu (ty, které pocházely z japonského webu 4Gamer, navíc byly ovlivněny jazykovou bariérou či rovnou strojovým překladem).

Podíváte-li se na slajd, který ukazoval stabilitu Radeonů HD 7000 během roku 2013, uvidíte, že končí v třetím čtvrtletí, podzimní období již nepokrývá. To mnoho interpretátorů opominulo. Navíc je jasné, že stará a nová generace grafik na trhu mohou koexistovat. Slajd mohl toliko sloužit k uklidnění obav, že starší modely se po uvedení nových stanou v blízké budoucnosti nedostupnými. Jinými slovy, tyto informace nevylučují vydání Radeonů HD 8000 někdy v tomto roce.

Slajd AMD k životnosti Radeonů HD 7000 skrze rok 2013

Nové grafické karty by se údajně během letoška tedy měly objevit. Zároveň plánuje společnost co nevidět vydat podrobnosti ohledně letošní strategie v oblasti grafických karet Radeon. Jak detailní tyto informace budou, teprve uvidíme, nějakou jistotu by ale do současných dohadů vnést měly. Více se snad dozvíme během víkendu či v následujícím týdnu.

 

KL24

Co se konkurenční Nvidie týče, u ní je zdržení nové generace grafik poněkud pochopitelnější. Generace Kepler zanechala AMD spíše v defenzivě, a navíc ještě nebyl vydán nejvyšší model řady, GeForce GTX Titan s původně teslovským jádrem GK110. Zahraniční weby se shodují, že uvedení by se mělo odehrát 18. února, a parametry jádra budou následující: Aktivních bude 14 SMX jako v Tesle K20X, což znamená 2688 stream procesorů, 224 texturovacích jednotek a 48 jednotek ROP. Paměťová sběrnice bude plná, 384bitová a karata ponese 6 GB paměti GDDR5.

Zdroje: TechEye, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?