Hlavní navigace

Na refresh Haswellu je s deskami Formula, Extreme a Fatal1ty připraven i ASRock

26. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po základních deskách s čipsetem Z97 od MSI, Gigabyte a Asus se nyní můžeme v předstihu podívat i na produkty, které přichystala společnost ASRock. Ta do boje o zákazníka vyrazí se svými třemi modelovými řadami Formula, Extreme a Fatal1ty.

Nejvyšší model ASRock Z97 OC Formula dostal pohledný žlutočerný kabátek. Kolem patice pro procesory LGA 1150 můžeme vidět dvanáctifázové napájení a dvojici 8pinových konektorů, které dávají příslib velkých možností přetaktování. Napravo je vidět 24pinový konektor, měřící body, konektor pro přední USB 3.0 panel a čtveřici slotů operační paměti.

Deska je dále vybavena čtveřicí slotů PCIe ×16 a dvěma sloty PCIe ×1. Všechny ve verzi 3.0. Najdeme zde taky M.2 konektor a sedm portů SATA 6 Gb/s. Konektor SATA Express zde na rozdíl od konkurence (Asus) bohužel chybí. Dobře je vidět použití kvalitnějšího zvukového čipu Purity Sound 2 s osmikanálovým výstupem a síťového čipu Killer E2200.

V modelové řadě Extreme předvedl ASRock dvě desky v modročerném zbarvení. Vyšší model nese označení ASRock Z97 Extreme 6 a je vybaven trojicí velkých slotů PCIe ×16 ve verzi 3.0 a dvojicí menších PCIe ×1. Zaujme dvojice slotů M.2 a až deset portů SATA 6 GB/s.

Dvanáctifázové napájení je na tomto modelu obsluhováno už jen jedním 8pinovým konektorem. Přibyl však klasický 4pinový konektor Molex u spodního okraje. Zvuková výbava zůstala v podobě Purity Sound 2, avšak síťový čip Killer byl nahrazen duální m síťovým čipem od Intelu s dvěma gigabitovými výstupy. Na zadním panelu najdeme ještě HDMI, DVI a DisplayPort, eSATA a šestici USB 3.0 konektorů.

 

Levnější model ASRock Z97 Extreme 4 směřující do střední třídy si ponechal dvanáctifázové napájení i doplňkový 4pinový konektor Molex, který je umístěn uprostřed desky. Z hlediska velkých PCIe slotů si deska zachovala stejné rozložení. Konektor M.2 je už jen jeden, přibyl však další slot PCIe ×1. Deska má také méně portů SATA, stále jde však o postačujících osm kousků ve verzi 6 Gb/s. Síťový čip Intel je už jen s jedním výstupem, deska však stále zanechává dobrý dojem například přítomností startovacích tlačítek a segmentovým LED displejem. Tak jako na vyšších modelech i tady najdeme čtyři sloty pro maximálně 32 GB operační paměti DDR3.

Do této „modré“ rodiny lze zařadit i ASRock Z97E-ITX /ac ve formátu mini-ITX desek, které představila i konkurence. ASRock svůj model vybavil šestifázovým napájením procesoru, Wi-Fi modulem 802.11 b/g/n/ac a jedním 16linkovým konektorem PCIe. Osadit lze 16 GB paměti. Na desce najdeme čtyři klasické konektory SATA 6 Gb/s  a překvapivě i konektor SATA Express, za což si ASRock zaslouží pochvalu. Ten lze samozřejmě v případě neobsazení použít i jako dvojici klasických konektorů SATA ve verzi 6 Gb/s. Na zadním panelu má deska výstup pro dvě antény, šest konektorů USB (4 × USB 3.0), čtyři obrazové výstupy (DisplayPort, DVI, 2 × HDMI), osmikanálové audio a gigabitový síťový výstup.

Červenočerná herní řada Fatal1ty, která se nachází ve středních cenových hladinách, přináší dva modely desek. Tím pokročilejším je ASRock Fatal1ty Z97X Killer s osmifázovým napájením a čtyřmi paměťovými sloty (max. 32 GB). Nese trojici konektorů PCIe ×16 a tři PCIe ×1. Všechny ve verzi 3.0. Vybaven je šesticí portů SATA 6 Gb/s a jedním konektorem M.2. Jak už její název napovídá, je na ní osazen síťový čip Killer E2200, jemuž o kousek níže dělá společnost integrované zvukové řešení Purity Sound 2.

Levnější sestřička ASRock Fatal1ty Z97 Killer má trochu prořídlé konektory PCIe. Najdeme zde dvojici velkých konektorů PCIe ×16 a dva menší PCIe ×1, ke kterým přibyly dva klasické sloty PCI. Zachováno bylo osmifázové napájení i slot M.2. Za pozornost stojí překvapivě přítomnost konektoru SATA Express, který je doplněn čtveřicí klasických konektorů SATA 6 Gb/s.

MMF24

Všechny desky se začnou prodávat společně s refreshem Haswellu, tedy 10. května (mája).

Zdroj: WCCF Tech

Byl pro vás článek přínosný?