Hlavní navigace

Na trhu se objevilo 13TB SSD od firmy Fixstars, 2,5" SATA disk pro 8K video

18. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Osobně mám jméno japonské firmy Fixstars stále spojené s enkodérem do H.264, který kdysi nabízela pro Playstation 3 (tedy s použitím jejího procesoru Cell). Nicméně momentálně se ve zprávách objevuje jako výrobce SSD, ovšem ne obyčejných spotřebitelských. Její disky jsou sice v klasickém provedení SATA, firma s nimi ale opět míří na použití v audiovizuální technice, tedy například jako média pro záznam z kamery. Kvůli tomu jde také o jedny z kapacitně největších disků, které lze na trhu sehnat. O novém modelu firmy to bude platit asi skoro absolutně, Fixstars s ním totiž zatnula rovnou do dvouciferných terabajtových hodnot.

Fixstars jsme zde měli loni v květnu s 6TB diskem SSD-6000M. Nyní k němu přidala ještě modely SSD-10000M a SSD-13000M s kapacitami 10 a 13 TB. Nevýhoda nicméně je, že tyto již mají vyšší profil, znemožňující instalaci do notebooků. Tloušťka pouzdra je patrně kvůli použití více PCB nestandardních 15 mm. Užití disků bude spíše v různých enterprise úlohách a pro záznam videa v rozlišeních 4K a 8K.

13TB disk Fixstars SSD-13000M
13TB disk Fixstars SSD-13000M

Obě SSD by měla používat speciální řadič vyvinutý firmou samotnou. To je u těchto kapacit nutnost, neboť běžné řadiče počítají jen se standardními velikostmi (tedy nyní typicky 1–2 TB). Jako NAND je pak použita 15nm MLC a disk se systémem komunikuje běžným rozhraním SATA (6 Gb/s). Kromě možnosti poskytnout vyšší kapacitu je speciální řadič použit zřejmě ještě proto, aby byl zajištěn co nejrovnoměrnější výkon. Jelikož jsou tato SSD určena pro ukládání nepřetržitého proudu dat, je důležité, aby byla garantována určitá úroveň rychlosti zejména u zápisu a disk netrpěl náhlými „záseky“. Podle Fixstars je rychlost zápisu až 520 MB/s, u čtení až 540 MB/s.

Disky Fixstars slibují stabilní výkon při sekvenčním zápisu, důležitý pro záznam videa
Disky Fixstars slibují stabilní výkon při sekvenčním zápisu, důležitý pro záznam videa

 

Tyto modely budou možná kvůli více čipům mít vyšší spotřebu než předchozí 6TB model, u nějž se udával příkon při aktivitě do 6,0 W a při nečinnosti do 3,0 W. Jak už ovšem bylo řečeno, tato zařízení nejsou použitelná v noteboocích (a také jejich váha je vyšší, 160 g), takže spotřeba není tak důležitým faktorem.

 

Fixstars na disky dává tříletou záruku a již brzy by měly být dostupné na trhu. V tuto chvíli je již možné posílat objednávky a disky pak mají být zákazníkům expedovány počínaje koncem února. Bohužel neznáme jejich ceny, v případě zájmu totiž musíte kontaktovat přímo výrobce. Vzhledem ke kapacitě to budou každopádně značné částky, i pokud bychom počítali s jakž takž rozumným jedním dolarem za gigabajt.

Zdroje: Fixstars (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?