Hlavní navigace

Nabíjení bude ještě rychlejší a bezpečnější. Qualcomm uvedl Quick Charge 4+

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qualcomm spolu se Snapdragonem 835 představil i novou technologii nabíjení Quick Charge 4.0. Přestože ji dosud ještě žádný telefon nepoužívá, už tu máme nástupce. Firma odhalila Quick Charge 4+.

Proč nemá v názvu pětku? Jednak by byla ostuda uvést novou generaci, když ještě nikdo nepoužívá tu původní. A jednak proto, že změny nejsou až tak velké. QC4 dokáže nabít akumulátor z 0 na 50 % za 15 minut. QC4+ má být ještě o 15 % rychlejší a přitom si zachová až o 3 °C nižší teplotu. Reálná čísla ovšem ovlivňuje spousta proměnných…

Qualcomm Quick Charge 4+ Qualcomm Quick Charge 4+

Hlavním zlepšovákem je tzv. Dual Charge. V telefonu bude druhý řídicí čip pro správu napájení. Elektrický proud se rozdělí mezi oba, což má urychlit nabíjení i snížit tepelné ztráty. technologie také umí poslat proud „nejchladnější cestou“, takže se nebudou tolik zatěžovat již zahřáté části.

QC4+ dále umí nezávisle na sobě měřit teplotu konektoru a pouzdra akumulátoru, což má být dalším stupněm ochrany proti přehřívání a případným zkratům. Plně využít QC4+ půjde jen s patřičným telefonem a nabíječkou. Technologie je samozřejmě zpětně kompatibilní se staršími verzemi.

Quick Charge 4+ je již dostupný na prvním telefonu, a to dnes představené Nubii Z17. Ta má 5,5palcovou Full HD obrazovku, Snapdragon 835, 8 GB RAM a 128 GB flash paměti. Disponuje akumulátorem s kapacitou 3200 mAh, u něhož výrobce slibuje nabití na 50 % za 20 minut.

Přítomnost Snapdragonu 835 ovšem není zárukou té či oné nabíjecí technologie. Přestože by se v této generaci měl již používat Quick Charge 4.0, telefony jako HTC U11, Sony Xperia XZ Premium nebo Xiaomi Mi6 používají Quick Charge 3.0. A v Galaxy S8 najdeme jen Quick Charge 2.0.

Byl pro vás článek přínosný?