Hlavní navigace

Nabíjet budeme i oblečení. Levi's ušil chytrou bundu s technologií od Googlu

26. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google před rokem a půl oznámil, že spolu s oděvním gigantem Levi's pracuje na chytré bundě využívající technologii Jacquard. Jejím cílem je protkat textilii elektronickými obvody, které budou komunikovat s mobilem. Netradiční produkt se začne letos v říjnu prodávat. Levi's Commuter Trucker Jacket bude stát 350 dolarů, o 200 dolarů více než stejná bunda bez elektroniky. Trik spočívá v dotykové ploše umístěné na levém rukávu, pomocí níž je možné prsty kreslit gesta, jež vyvolají konkrétní funkce. Ta se odešlou do mobilu přes Bluetooth pomocí odepínatelného manžetového knoflíku (po vyndání je možné bundu vyprat, avšak maximálně desetkrát). Knoflík umí upozornit na notifikace blikáním diody nebo vibrováním. Nabíjí se pomocí USB kabelu. Aplikací v mobilu pak bundu naučíte rozpoznávat konkrétní gesta.

Podle Googlu má smysl bundu používat ještě spolu se sluchátky, která budou „odpovídat“ na příkazy a dotazy. Gestem například otevřete příchozí zprávu a telefon vám ji skrz sluchátka přečte. Nebo bude na ulici navigovat. Touchpadem půjde snadno také ovládat hudební přehrávač.

MMF24

Bunda za tři sta pade zvládne totéž, co chytré hodinky, které můžete nosit k libovolnému oblečení a v libovolném počasí. Integrace elektroniky do oděvu má jistě budoucnost u sportovců nebo zdravotních senzorů. Ale touchpad pro ovládání přehrávače, který zdvojnásobí cenu už tak poměrně drahé bundy, z toho žádný hit nejspíš nebude.

Byl pro vás článek přínosný?