Hlavní navigace

Náhrada JPEGu – Google WebP zlepšuje kvalitu a chystá se do Gmailu a Picasy

24. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před šesti měsíci přestavil Google svou otevřenou alternativu JPEGu s názvem WebP (odvozen od video formátu WebM/VP8). Minulý týden ohlásil významný update, který přináší lepší obrazovou kvalitu a zůstává zpětně kompatibilní. A stále je efektivnější než JPEG.

WebP je nyní při dekódování vybaven lepším upsamplerem, který zjemňuje zubaté hrany na diagonálách. Takto vypadají převedené do bezztrátových PNG.

WebP WebP
Starší upsampling | Nový upsampling s jemnějšími hranami

Dalším novinkou je inkrementální (dílčí) načítání dat z internetu. Prohlížeč nečeká, než se stáhne celý soubor, a pak jej zobrazí, ale ukáže se ihned a pak zlepšuje kvalitu. Funkci zatím podporuje pouze Chrome 12.

Nová revize WebP si má lépe poradit s tzv. ringing artifacts. Obraz je rozložen až do čtyř různých segmentů, kde je uplatňována jiná komprese (kvůli jednodušším a složitějším místům na obrázku). Obraz bude i ostřejší díky implementaci SNS (spatial noise shaping), který ale může přinést více šumu.

Teď se chtějí vývojáři zaměřit na podporu alfa kanálu, tedy průhlednosti. Tím si chce Google vyšlápnout i na GIF a PNG. V současnosti se ještě ladí rychlost kodeku a kompletují se specifikace metadat (jako jsou EXIF u JPEGu).

WebP zatím podporuje Chrome a Opera 11.10. S formátem umí nově pracovat i Gmail a Picasa Web Albums a do WebP se ukládají i náhledy Instant Preview ve vyhledávači. Nyní se dodělává podpora pro AppEngine.

KL24

V původním blogpostu najdete seznam aplikací, které už umí pracovat s WebP. Existuje už plugin pro Photoshop, podporuje jej Pixelmator a ImageMagick, k dispozici jsou balíčky pro linuxové distribuce, Apache a také existuje kodek pro Windows.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?