Hlavní navigace

Napodobí RDNA 3 Zen 4? Nová generace GPU od AMD prý pojede na taktech skoro 4 GHz

20. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Že by se AMD podařilo zvednout frekvence nových 5nm GPU stejně nečekaně vysoko, jako vylétly u Zenu 4? Zatím je to ale jen jedno ojedinělé tvrzení…

Dnes Nvidia předvede svou velkou akci, na níž odhalí GeForce RTX 4000 a jejich novou architekturu GPU pojmenovanou po Adě Lovelace. Ještě než se rozjede proud informací o těchto očekávaných GPU, objevil se jeden malý, ale potenciálně velmi zajímavý únik ke konkurenčním grafikám od AMD. Ty budou, zdá se, mít výrazně méně výpočetních jednotek než nová GPU od Nvidie, ale prý by to mohly dorovnat extrémně vysoké frekvence, kterých prý architektura RDNA 3 dosáhne.

Tato informace je hodně neformální, a berte ji proto se značnou rezervou. Pochází od leakera s přezdívkou HXL (nebo také 9550Pro), který není úplně neosvědčený, avšak neuvádí, z jakého zdroje čerpá. HXL včera upustil krátký tweet, říkající prostě „GPU skoro na 4 GHz“. K tomu pak byl připojený snímek z dema Radeonu s architekturou RDNA 3, které AMD předvedlo před třemi týdny. Z toho se dá asi usuzovat, že tweet bude o červeném táboře a ne o tom, co dnes vybalí Nvidia. Otázka je samozřejmě, zda je to založené na nějakých uniklých materiálech nebo testování vzorku grafiky, nebo jde o „jedna paní povídala“.

https://twitter.com/9550pro/status/1571834170900623360

Pokud by grafiky Radeon RX 7000 dosahovaly vyšší frekvence a tím měly vyšší výpočetní výkon, než se původně myslelo, mohl by to opět být podobný element překvapení jako u řady RX 6000. Od jejích grafik se také nečekalo, že budou do takové míry konkurovat i nejvýkonnějším kartám Nvidia generace RTX 3000.

Nyní to opět vypadá, že Nvidia bude celkově mít navrch ve výkonu. Firma Jen-Hsun Huanga má dlouhodobě silnější pozici, je bohatší, ale také je třeba pamatovat, že její architektura bude moci využít větší technologický skok ve výrobním procesu (8nm Samsung → speciální verze 4nm TSMC) oproti AMD (7nm TSMC → 5nm TSMC). Výkonnostní očekávání u Radeonů se snížila poté, co prosákly nižší počty jejich výpočetních jednotek a menší kapacity Infinity Cache, kdežto u Nvidie se spíš zvýšila, protože GPU Lovelace údajně také budou mít vyšší takty, než se čekalo (u nich to znamená pod 3 GHz).

Co by to mohlo znamenat?

Co přesně si pod tweetem o „skoro 4 GHz“ máme představovat, je ale dost nejasné. Mohlo by jít o frekvenci, které dosáhnou některá z nejvýkonnějších GPU generace RDNA 3 – hodnoty jako 3600 MHz až 3800 MHz už by asi vyhovovaly charakterizaci „skoro 4 GHz“. Ovšem asi by to byl takt, který by grafiky dosáhly při hraní někdy, a ne nutně často. Ve specifikacích tedy karty asi budou mít „Game Clock“, ale i „Boost Clock“ nižší.

AMD Radeon RX 6950 XT v referenčním provedení 1600 AMD Radeon RX 6950 XT v referenčním provedení (zdroj: AMD)

Možná je také dobré připomenout, že tato 4GHz frekvence nemusí platit pro nejvýkonnější čip Navi 31. Naopak, čím více výpočetních jednotek GPU má, tím nižší je často jeho pracovní takt. V nynější generaci má možná nejvyšší frekvence to nejpomalejší osekané GPU Navi 24 s jen 1024 shadery – tyto karty dosahují až k 2900–3000 MHz. Teoreticky je možné, že HXL mluví o takovémto GPU nové generace.

I pokud by „skoro 4 GHz“ platilo pro podobné lowendové GPU, proti Navi 24 a jeho „skoro 3 GHz“ je to pořád nárůst frekvencí o 33 %. Proto je opravdu namístě zatím tuto zvěst či drb brát s velkou rezervou. Možná ale stojí za to připomenout velké pokroky, které teď AMD udělalo v procesorech – v nich zase frekvence jader stoupla z 5 GHz u Zenu 3 na skoro 6 GHz u Zenu 4. A tyto procesory jsou vyráběné na stejném 5nm procesu jako Radeony RX 7000. Teoreticky je možné, že některá „kouzla“, která inženýři AMD použili pro zvýšení frekvence Zenu 4, byla aplikována i na GPU s architekturou RDNA 3. (Jen tedy doufám, že se místo toho nedočkáme toho, že AMD někde předvede demo, kde GPU pojede na 4 GHz při chlazení kapalným dusíkem…)

CS24

Doufejme každopádně, že konkurenční situace bude této generaci GPU silná jak ku prospěchu technologického pokroku a nás zákazníků, tak také proto, aby byla zábava to všechno sledovat.

Jak vysoké takty myslíte, že budou dosahovat Radeony RX 7000 s 5nm GPU / architekturou RDNA 3 ve hrách (reálně, ne dle specifikací)?

Zdroj: HXL

Byl pro vás článek přínosný?