Hlavní navigace

NASA simuluje dopad asteroidu na Zemi, trefila se s ním do Česka

30. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: NASA
NASA před pár dny spustila cvičnou hru, ve které objeví neexistující asteroid blížící se k Zemi. Cílem je zjistit, jak budou reagovat příslušné instituce a jestli s tím jsme schopni vůbec něco dělat.

Cvičení vede oddělení CNEOS (Centrum NASA pro studium objektů blízkých Zemi). Na začátku scénáře byl dne 19. dubna „objeven“ asteroid, kterému vědci dali jméno 2021 PDC. Prvním zjištěním byla pravděpodobnost srážky 1 ku 2500 a případný průlet kolem Země za šest měsíců. Postupem času se výpočty zpřesňovaly a šance na dopad vzrostly na 5 %.

A to už není legrace. Velikost asteroidu je v této fázi odhadovaná na něco mezi 35 a 700 metry. V další fázi (to už jsme v květnu) vědci vypočítali, že asteroid Zemi bohužel s velkou pravděpodobností zasáhne a dopadne někde v Evropě nebo v severní části Afriky. Podle CNEOS je jeho vychýlení z dráhy letu nárazem nějaké sondy v takto pozdní fázi velmi nepravděpodobné. Uvažovalo se proto o narušení asteroidu pomocí jaderné bomby.

 

Dopad asteroidu na Zemi
Dopad asteroidu na Zemi
Upřesněná lokace
Upřesněná lokace

Koncem června byla velikost asteroidu upřesněna na 160 metrů a místem dopadu je střední Evropa. Konkrétně pomezí Německa, Česka a Rakouska. Odhadovaná nárazová energie má být až 40 megatun, což odpovídá výbuchu atomové bomby. Přesné místo dopadu by ze Šumavy vytvořilo kráter a poškozená oblast se  odhaduje na 150 km.

NASA už chystá testovací sondy, které by uměly asteroid vychýlit z dráhy

Obdobná simulace proběhla před dvěma lety, kdy asteroid zničil New York. Ze cvičení vyplynulo, že tento hypotetický asteroid mohl být objeven o sedm let dříve, kdyby byl tehdy zaveden citlivější průzkum.Například pomocí vesmírného dalekohledu Neo Surveyor, nebo kdyby již byla zprovozněna observatoř Vera Rubin v Chile. Ta mát být uvedena do provozu v roce 2023 a bude vybavena dalekohledem LSST o průměru 8,4 metrů. Pořízení jednoho snímku s rozlišením 3 miliardy pixelů bude trvat asi dvacet sekund. za jeden den tak dojde k vytvoření 30 TB dat. Za deset let má tento dalekohled vytvořit data, ze kterých prý Google plánuje vytvořit 3D mapu vesmíru.

Schematic of the DART mission shows the impact on the moonlet of asteroid 65803 Didymos Takto by podle představ v NASA měla sonda narazit do Asteroidu Didymos (zdroj: Wiki Commons)

NASA v současné době plánuje vypustit kosmickou loď, která vyzkouší možnost přesměrování asteroidu v případě, že by směřoval k Zemi. Jde o projekt The Double Asteroid Redirection Test, neboli DART a má být spuštěn koncem roku 2021 nebo začátkem roku 2022. K systému asteroidů Didymos pak dorazí koncem září a záměrně narazí na jeden z asteroidů rychlostí téměř 7 kilometrů za sekundu. Poté se bude měřit, jak se změní jeho cesta vesmírem.

KL24

zdroj: Newsweek, NASA

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.