Hlavní navigace

Tip: Jak na Googlu smazat historii vyhledávání?

24. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Skitterphoto / Pixabay

Pokud máte u Googlu účet a jste přihlášení, standardně se vám budou veškeré vyhledávací dotazy ukládat do historie. Google podle těchto údajů přizpůsobuje výsledky, cílí skrz ni reklamu, ale hlavně uchovává vaši digitální stopu s leckdy citlivými údaji. Jak tuto historii smazat a jak zajistit, aby se vůbec neukládala? Po letošních skandálech se sledováním polohy a zranitelným Google+ se s Mountain View chytili za nos a chtějí postupně zlepšit správu soukromí. Už dnes sice máte možnost účet detailně nastavit, ale při tolika volbách to není zrovna přehledné. Nově se to změní.

Jak rychle smazat historii vyhledávání na Googlu?

Ve vyhledávači na počítači a mobilu najdete nová tlačítka Spravujte svá data ve Vyhledávání Google, respektive Vaše data ve Vyhledávání.

Vaše data ve Vyhledávání
Vaše data ve Vyhledávání
Spravujte svá data ve Vyhledávání Google
Spravujte svá data ve Vyhledávání Google

Skrz ně se dostanete k novému přehledu Vaše vyhledávací aktivita, odkud můžete na dvě kliknutí smazat historii vyhledávání za poslední hodinu nebo za celou dobu. Funkce je i rychle dostupná přes odkaz myactivity.google.com/privacyadvisor/search. Rychlé smazání historie se příští rok dostane i do map a dalších googlovských produktů.

Vaše vyhledávací aktivita
Vaše vyhledávací aktivita
Smazání celé historie vyhledávání
Smazání celé historie vyhledávání

Jak smazat jen určitý časový úsek vyhledávání?

Pokud byste chtěli nad mazáním dat získat lepší kontrolu, ve správě účtu najděte funkci Smazat aktivitu podle data nebo přejděte na myactivity.google.com/delete-activity. Tady si můžete vybrat, jestli se budou mazat historie za dnešek, včerejšek, poslední týden, měsíc nebo celé období. Vybrat ale můžete i vlastní interval. V rozbalovacím menu nezapomeňte zvolit Vyhledávání.

CS24

Google smazání historie vyhledávání Smazat aktivitu podle data

Jak v historii smazat jen jednotlivé dotazy?

Ve správě účtů nazvané Moje aktivita (myactivity.google.com/myactivity) můžete dokonce mazat i jednotlivé dotazy z historie. V bočním menu vyberte Zobrazení balíčků nebo Zobrazení položek. Skrz první funkci skutečně mažete jednotlivé položky, druhá možnost je pohodlnější, seskupí totiž více vyhledávacích dotazů, které jste napsali za posledních několik hodin.

Zobrazení položek
Zobrazení položek
Zobrazení balíčků
Zobrazení balíčků

Jak zakázat ukládání historie vyhledávání na Googlu?

V Ovládacích prvcích aktivity (myaccount.google.com/activitycontrols) je přepínač Aktivita na webu a v aplikacích. Pokud jej přepnete do polohy Vypnuto, historie na všech zařízeních, kde jste přihlášení k účtu, se již nebude ukládat. Spolu s tím ale vypnete i ukládání dalších údajů jako historie adres v mapách, stránek v Chromu atd.

Google smazání historie vyhledávání Aktivita na webu a v aplikacích

Byl pro vás článek přínosný?