Hlavní navigace

NEC U300X – překvapivý meotar pro 21. století (minirecenze)

8. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obrovského zvětšení samozřejmě nemohlo být dosaženou pouze "vyboulenou" asférickou čočkou. Ta je v optické soustavě tohoto přístroje přítomná také, ale promítá ještě navíc přímo do velkého vydutého zrcadla, které zvětšení dále násobí. Přístroj se tedy ideálně hodí k nasazení tam, kde nemáte možnost promítat z protější stěny nebo v místnostech, kde není místa nazbyt.

NEC U300XUpravení výšky nožiček pro vyrovnání obrazuNEC U300XVyduté promítací zrcadlo

Při testování jsme byli opravdu mile překvapeni, že u tak obřího zvětšení nedochází k viditelnějším deformacím obrazu - excelovské tabulky mají krásně rovné linky, drobná písmena se nerozpíjí. Za zpracování optické soustavy se tedy inženýři z NECu zasluhují velkou pochvalu. Přístroj používá k projekci technologii DLP - ve zkratce se jedná o čip s miniaturními zrcátky, který obraz vytváří ve spolupráci s rotujícím barevným kotoučem. Některé projektory tohoto typu proto bývají náchylné na tzv. duhový efekt - kvůli rotaci může docházet k nechtěnému rozmazávání hran mezi tmavými i a světlými objekty, zejména v rychlých scénách. Část populace je na to citlivá a sledování obrazu s duhovým efektem může způsobovat i bolení hlavy. Nicméně po vylíčení tohoto hororového scénáře vás mohu ujistit, že NEC ničím takovým netrpí.

Standardní ovladač, který jsme viděli už u mnoha produktů mnoh výrobcůZákladní ovládací prvky přímo na projektoruIntegrovaný 10W reproduktor

Co už příliš velké nadšení nevyvolalo je OSD nabídka - ovládání na projektoru i dálkový ovladač jsou ale povedené. Velmi zajímavě jsou řešeny konektory: najdete je pod krytem z boku. Ochranný plast můžete při instalaci snadno odejmout a po připojení všech potřebných kabelů konektorový bok zase uzavřít, tak aby si se vstupy nemohly hrát nenechavé studentské prstíky. Nabídka obrazových konektorů nijak zvlášť nenadchne, projektorový základ (2× VGA, S-Video a kompozitní vstup) doplňuje alespoň jeden HDMI vstup.
Zvednuté obočí ale vyvolal sítový konektor (LAN) - přes síť je možné jak posílat obrazová data, tak i projektor ovládat a spravovat. Pokud bude ve škole například 20 projektorů, administrátor bude mít díky speciálnímu programu od NECu přehled o tom kde je potřeba vyměnit lampu a kde prachový filtr.

Odemčení zámků konektorového krytu trvá dlouhoNEC U300XNEC U300X

Poměrně potěšující byla u tohoto modelu i hlučnost - ačkoli se nejedná o filmový projektor, drží svůj ventilátor pěkně na uzdě, přednášejícího tedy rozhodně přehlušovat nebude. Přístroj je také vybaven základním 10W mono reproduktorem. Jako záložní řešení se to může čas od času hodit, pokud ale máte možnost, připojte kvalitní audio systém - žádné Hi-Fi to není.

Parametry
Cena 30 000 Kč včetně DPH
Názor 75%
Zapůjčil NEC Display Solutions
NEC U300X
typ projektoru DLP
rozlišení 1024 × 768 px
svítivost 3000 lm (ANSI)
kontrast 2000:1
spotřeba 360/315 W (normální/eko)
lampa 280 W
životnost lampy 2500/3000 h (normální/eko)
hlučnost 36/32 dBA (normální/eko)
obrazové vstupy HDMI, 2× VGA, S-Video, kompozitní video
další vstupy LAN, D-Sub, miniUSB (oba servisní), 2× cinch (audio), 3× 3,5mm jack (audio)
rozměry 400 × 320 × 200 mm
hmotnost 6,5 kg

 

Úvod, konektory, hlučnost

Typické nasazení, 3D, závěr

Řadu U v případě firmy NEC značí kategorii vzdělávacích promítaček. To přístroj o značené míry definuje. Ideálně se tak hodí do škol či zasedacích místností, kde může stát přímo u tabule - NEC samozřejmě spolupracuje s výrobci interaktivních tabulí a potřebného software, v tomto směru patří k nejprogresivnějším. Žáci či přednášející tedy mohou do obrazu promítaného na tabuli kreslit, nebo pomocí něj ovládat interaktivní prostředí. Výrobce se také chlubí podporou 3D zobrazení - k přístroji nám na testování zapůjčil také pasivní 3D brýle.

Zámek konektorového krytuTaké případnou výměnu lampy je možné zvádnout svépomocíVyčištění prachového filtru je snadné

 
Čtenáře se většinou snažíme přesvědčit, že 3D je uměle vytvořený trend, kterým se výrobci snaží ze zákazníků vytáhnout další peníze - jak jinak člověka donutit ke koupi nové ploché televize, když už plochou televizi dva roky má a ta mu plně dostačuje? Každopádně nutno uznat, že v kontextu tohoto přístroje  trojrozměrné zobrazení dává smysl - měli jsme například možnost shlédnout vzdělávací filmy, ve kterém se vydáte na téměř realistickou cestu lidským tělem. Je snadné uvěřit, že taková záležitost dá hodině biologie zcela nový rozměr a může opravdu výrazně proměnit vzdělávací proces. Vše ale závisí na dostatku vhodného obsahu - lze si představit například trojrozměrné chemické vzorce nebo prostorovou hodinu trigonometrie.

Na co je a na co není

Na co se už přístroj tolik nehodí jsou filmy. Barvy nejsou příliš věrné, navíc vadí poměrně viditelný rastr. Rozlišení je pouze 1024 × 768 obrazových bodů a to už je na moderní Full HD filmy opravdu málo - nehledě na nevhodný poměr stran (4:3). (Ve stejné kategorii ale najdete i modely  s rozlišením 1280 × 800, což už alespoň na HD Ready film postačí.) Přístroj se chlubí svítivostí 3000 ANSI lumenů, výrobce ale uvádí promítací vzdálenost v rozsahu 13-34 cm. A skutečně, pokud v běžných světelných podmínkách projektor odsunete přístroj od stěny o více než 50 cm, abyste dosáhl velkého obrazu, nebude už jas dostatečný. Musíte tedy zatemnit, nebo se spokojit s menším obrazem.

Snadné doostřování na objektivuNEC U300XNEC U300X

Ačkoli je oficiální cena v katalogu výrobce stanoven na 35 700 Kč, na internetu přístroj snadno seženete za dvacet osm tisíc. To je však i cena s originálním držákem na stěnu. Český zástupce nás ujistit, že cena bez držáku se pohybuje na úrovni dvaceti tří tisíc, samozřejmě včetně DPH. Pokud budete shánět filmový projektor, rozhodně se poohlédněte po jiném modelu. Abychom ale byli féroví, při občasném shlédnutí oblíbeného bijáku vás ani tento stroj urážet nebude. Naopak co se týče vzdělávacích projektorů s ultra krátkou projekční vzdáleností, řadí se testovaný NEC ke špičce. Když se k tomu přidá podpora 3D a relativně rozumná cena, těžko budete v dané kategorii hledat něco lepšího.

Plusy / mínusy
  zvětšení obrazu
  podpora 3D
  síťový konektor
  nevhodný pro filmy
  rozlišení/poměr stran
  slabší konektorová výbava

MMF24

 

Kompletní fotogalerie

NEC U300X Snadné doostřování na objektivu Zámek konektorového krytu Základní ovládací prvky přímo na projektoru Integrovaný 10W reproduktor NEC U300X Mezi konektory zaujala síť a HDMI NEC U300X NEC U300X Upravení výšky nožiček pro vyrovnání obrazu NEC U300X Odemčení zámků konektorového krytu trvá dlouho Vyduté promítací zrcadlo Vyduté promítací zrcadlo NEC U300X NEC U300X Vyčištění prachového filtru je snadné Také případnou výměnu lampy je možné zvádnout svépomocí Standardní ovladač, který jsme viděli už u mnoha produktů mnoh výrobců V ceně kolem 28-30 000 Kč je i tento držák na stěnu

Byl pro vás článek přínosný?