Hlavní navigace

NEC uvedl 27" 4K monitor EA275UHD. Již pro smrtelníky a s HDMI 2.0.

20. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost NEC – konkrétně její divize monitorů a displejů – se soustředí především na profi sféru fotografů, grafiků a nabízí řešení pro velké firmy, státní instituce nebo například zdravotnictví. NEC tak trochu mimoděk ale myslí i na běžné koncové uživatele toužící po kvalitních produktech. Pro tuto skupinu zákazníků je určena řada monitorů MultiSync EA s dobrou kvalitou obrazu a zpracování a příznivou cenou.

Nový přírůstek do rodiny – EA275UHD – vypadá na první pohled stejně jako například téměř profesionální EA244UHD, nicméně až na rozlišení se v mnoha ohledech rozcházejí. Začneme pěkně popořádku: panel má klasické rozlišení 3840 × 2140 px s maximálním jasem 350 cd/m² a statickým kontrastem 1000:1. Úroveň černé by mohla být velmi slušná, pokud osazený panel nebude mít silný IPS glow či nerovnoměrné podsvícení.

Samotný panel používá nejnovější verzi AH-IPS, konkrétní model se mi ale (zatím) vypátrat nepodařilo. Výrobce se chlubí 10bitovým zobrazením s 1,07 miliardou barev. S velkou pravděpodobností půjde o osmibit s FRC, nativní desetibity bývají podstatně dražší. Samozřejmostí jsou bohaté možnosti polohování, pivot či opravdu až nemožné úhly natočení. NEC už řadu let používá u řady EA MultiSync velmi flexibilní stojany a celé konstrukce jsou pouze z kvalitních plastů.        

Japonec vidí, slyší?

Konektorová výbava je již tradičně bohatá, HDMI stále není u firemních monitorů standardem. O to větší radost máme z přítomnosti ve verzi 2.0. Nemůže chybět DisplayPort 1.2 a DVI-D. Benefit v podobě tříportového USB 3.0 hubu, sluchátkového výstupu či stereo reproduktorů jistě potěší. Na co majitelé MultiSynců nedají dopustit, je automatická regulace jasu dle okolí či senzor snímající osobu před monitorem. OSD nabídka patří tradičně k těm nejlepším, není například problém vypnout diodu indikující stav monitoru.

MMF24

Doporučená cenovka je stanovena na 799 USD, po přičtení daně bych cenu očekával lehce přes dvacet tisíc. Na trhu by se měl objevit během prvního prázdninového měsíce.

Zdroje: NEC, TechPowerUp 

Byl pro vás článek přínosný?