Hlavní navigace

Nedostatek Wi-Fi čipů. Ceny vzrostly až 5×, můžou zdražit routery a další zařízení

12. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Nedostatek čipů a komponent panuje asi všude, ale zvlášť špatná situace je prý teď u Wi-Fi modulů. Ceny u nich za jediný rok stouply až napětinásobek, což dopadne například na routery.

Netřeba asi připomínat nedostatek grafických karet a jejich předraženost – a v menší míře nedostupnost procesorů – kterým nás trápí trápí hardwarový trh. Ale nedostupnost, dlouhé dodací lhůty a vysoké ceny jsou problém u spousty dalších čipů a součástek. Vypadá to, že další díl tohoto seriálu se teď vysílá ve Wi-Fi. Na trhu je nedostatek bezdrátových adaptérů a čipů pro ně, takže by mohly zdražit například Wi-Fi routery.

Nedostatek hlásí tchajwanští výrobci hardwaru a síťových prvků jako jsou routery a další související zařízení, jak informuje web DigiTimes, který přináší zprávy z tchajwanských průmyslových kruhů. V této oblasti se podle nich teď obzvlášť projevuje, že scházejí kapacity v samotné výrobě, ale také v pouzdření čipů, takže dodavatelé nestíhají uspokojovat zájem, rostou ceny a prodlužují se dodací lhůty.

Podle DigiTimes v aktuálním čtvrtletí dosáhla cena Wi-Fi čipů obzvlášť vysoko, údajně na ceny, které jsou až pětinásobné proti stavu před rokem v Q3 2020. Zatímco tehdy byla typická cena za Wi-Fi modul údajně okolo 3,5 dolaru, nyní dosáhla až na 16–17 dolarů.

Turris 1.0 WiFi router Turris 1.0 (Zdroj: Turris.com)

Toto zdražení se přenese na koncové ceny zařízení, která jsou na postižených čipech postavená. Ve zprávě není přesně uvedeno, kterých všech Wi-Fi modulů či adaptérů se toto týká, ale vedle síťových prvků jako jsou routery by mohly zdražit samostatné Wi-Fi adaptéry pro počítače, ale také notebooky, byť jejich výrobci možná často mají vytvořené větší zásoby dopředu, takže snad tuto krizi budou schopní přestát, aniž by museli tolik zdražovat.

KL24

S podobnými problémy se výrobci teď musí potýkat u celé řady typů součástek a ještě asi potrvá minimálně řadu měsíců, než to nejhorší přejde. Některé firmy o současné situace obecně uvádějí, že zlepšení čekají až v příštím roce, úplné odeznění možná ještě později. Protože současný nedostatek výroby čipů je způsoben nebývale vysokou poptávkou, mělo by pomoci, pokud trochu opadne nebývalá vlna zvýšených nákupů nových počítačů a notebooků, kterou podnítila pandemie koronaviru. Existují známky, že tento boom prodejů by mohl trochu slábnout, takže v tomto ohledu bychom mohli být z části na cestě k nějakému normalizování situace. Ale zlepšení budou pozvolná a budou potřebovat čas.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?