Hlavní navigace

Hrozí nesehnatelnost SSD Samsung. V odstavené továrně v Texasu se vyrábělo 75 % řadičů

10. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Samsung
Únorové odstavení továrny Samsungu v Texasu má vážné následky. Odstávka potrvá dva měsíce a hrozí, že nebudou SSD Samsungu, protože se v ní vyráběly řadiče.

Před pár týdny jsme zde psali o tom, jak po katastrofálním zimním počasí v americkém Texasu byla zastavena výroba v továrnách na čipy v Austinu, mimo jiné v závodě Samsungu. Přerušení výroby na lince na výrobu čipů je velmi problematická záležitost, protože uvést ji znovu do provozu může být velké množství práce.

Vypadá to, že tato nucená odstávka si skutečně vybere oběti – mohla by způsobit paseku v dostupnosti a cenách SSD od Samsungu. Postižené továrny sice nevyrábějí NAND, ale právě do tohoto závodu Samsung zřejmě soustředil velkou většinu výroby řadičů pro svá SSD. Ty jsou pro výrobu úložišť kritické a Samsung si je vyvíjí sám, takže za ně nemá nějaké rychle použitelné záložní řešení.

Továrna Samsungu nebyla schopná obnovit provoz rychle. Už minulý týden bylo oznámeno, že továrny mají obnovenou dodávku energií, ale výroba ještě nějakou dobu nepoběží. Spouštění strojů a linek je patrně velmi sofistikované a dlouhou dobu zabere čištění a dekontaminace provozu. Výroba čipů je závislá na kontrolovaném prostředí a přesné koncentraci určitých plynů v různých fázích výroby, kterou je náročné udržet. Při výpadku energie dojde k narušení těchto podmínek v dotyčných strojích a zřejmě může trvat hodně dlouho, než se všude obnoví potřebné podmínky a linka zase začne běžet bezchybně.

Podle posledních zpráv by snad měl být provoz obnoven plně až v polovině dubna, takže odstávka by celkově mohla trvat dva měsíce, což by pro Samsung mohlo znamenat výpadek tržeb 600 milionů dolarů, pokud by se hádalo podle toho, jaké měla továrna tržby v roce 2020. Problém je prý aktuálně s dostatečnou dodávkou vody, kterou výroba čipů také vyžaduje, takže samotní zaměstnanci zřejmě nemohou mnoho dělat.

Samsung v Austinu Samsung v Austinu (Zdroj: Samsung)

Nebudou NVMe SSD Samsung, kvůli řadičům

Jedním (možná ale ne posledním) produktem, který by tímto měl být postižen, jsou SSD od Samsungu. Podle zprávy webu DigiTimes se právě v odstavené továrně vyráběly řadiče pro SSD Samsung – údajně produkovala zřejmě nadpoloviční většinu řadičů pro NVMe SSD, tedy i moduly M.2 pro PC. Podle zdrojů DigiTimes údajně takto vypadlo 75 % měsíční produkce (asi za březen) těchto čipů.

Samsung bohužel nemá dostatečnou zásobu těchto řadičů vyrobenou dopředu, takže dodávky jeho SSD na trh tímto budou ochromeny. Firma údajně již varovala své zákazníky (pod tím je asi třeba rozumět OEM výrobce počítačů) a údajně jim nyní říká, že výroba nebude pravděpodobně obnovena dříve než v květnu (máji).

samsung z nand z ssd 983 zet anandtech 14 Samsung si vyrábí řadiče sám pro celou řadu SSD, na fotce enterprise SLC úložiště 983 ZET (Foto: AnandTech)

Mezitím asi produkce NVMe SSD od Samsungu může být postižena a mohou přechodně zmizet z obchodů. Převis poptávky nad nabídkou může asi vést k jejich zdražení, jak to teď pozorujeme u grafických karet.

KL24

Pokud tedy chcete kupovat nové SSD a mysleli jste na nějaký z NVMe modelů Samsungu (například nový DRAMless model SSD 980), raději se rozhodněte rychle, protože by se vám mohlo stát, že po vyprodání současných zásob budete muset pár měsíců čekat. U SSD naštěstí platí, že výrobců je řada a tudíž alternativy budou dostupné, pokud budete ochotní sáhnout po jiné značce.

Galerie: NVMe moduly Samsung SSD 980

Zdroje: Tom's Hardware, ComputerBase, DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?