Hlavní navigace

Zvolili jsme nejlepší mobil a notebook roku 2017

31. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Druhý ročník vyhlášení nejlepšího mobilního zařízení podle Cnews. Tedy nejlepšího notebooku a nejlepšího smartphonu (s Androidem). Vítěze nevybírají čtenáři, ale redakce, která se svou volbu pokusí i dobře vysvětlit.

Mobil roku totiž nemusí být ten nejvýkonnější a s nejlepším foťákem, mobil roku musí být nejvýhodnější po všech stránkách. Zkrátka podat vyvážený výkon a výbavu za rozumnou cenu a hlavně bez nějakých negativ. Klidně může stát přes dvacet tisíc, pokud bude naprosto perfektní bez jediné chyby, ale jinak může klidně vyhrát zástupce střední třídy. Hodnotíme jen telefony s Androidem, neboť Apple je samostatný svět a lidé by se neměli rozhodovat mezi Samsungem a iPhonem, ale mezi Androidem a iOS.

Úhlopříčka 5,5" už není normální smartphone, ale phablet – ovšem u nově používaného poměru stran 18:9 je už hranice výše, až někde u 6". TN displeje jsou také vyloučené, ale ty se už objevují jen u nejlevnějších mobilů. Kompaktní velikost těla při dostatečně velké obrazovce je nyní trendem a minimální rámečky jsou určitě hezké, ale nesmí to být na úkor snadného úchopu. Telefon zkrátka musí být za co chytnout i když sledujete film na šířku.

Výkon je podstatný, ale spíš co se týče svižnosti systému, než kvůli hraní náročnějších her. Výdrž pak musí dosahovat co nejvyšší hodnoty, neboť každý používá mobil jinak a někdo je schopný vyšťavit akumulátor i dříve, než přijde večer domů. Samozřejmostí je nabíjecí konektor USB-C. S microUSB bych si dnes (ani loni) už telefon nekoupil.

Letošní logo uděleného ocenění:

mobil-notebook-roku-2017

Laptop roku také nemusí být nejdražší, nejtenčí a v karbonovém těle. U notebooku je několik předem daných parametrů, bez nichž jej můžeme s klidem ignorovat. Notebook roku bude mít pevné a lehké tělo, displej s rozlišením minimálně Full HD a obrazovkou typu IPS. Displej může i nemusí mít dotykovou vrstvu, ale pokud není dotyková, měla by být obrazovka matná. Klávesnice musí být velmi pohodlná, s ergonomickým provedením tlačítek a podsvícenými znaky. Numerický blok je kromě malých 13,3" notebooků nutností. Mezi porty nesmí chybět nic podstatného, určitě se neobejde bez USB 3.0, USB-C s podporou Thunderboltu, HDMI a čtečky SD karet.

 

Notebook roku 2017

Vybrat notebook roku je letos celkem snadné. Loni byl nejlepší Dell XPS 13, tentokrát s velkým náskokem je to Lenovo ThinkPad T570 v konfiguraci s grafickým čipem GeForce MX940 a dotykovým displejem. Snad jen barevný gamut displeje není úplně vhodný pro profesionální úpravu fotek a chybí možnost osazení druhého disku.

Výborná podsvícená klávesnice je asi ta nejlepší, na jaké jsem kdy na notebooku psal, displej otevřete až do plného úhlu 180°. Výdrž na akumulátor je velmi dlouhá a jako bonus jsou tu akumulátory dokonce dva. ThinkPad T570 je perfektní ergonomické dělo velikosti 15,6", na kterém jsem prakticky nenašel chybu a pracovat na něm je radost.

mobil-notebook-roku-2017

thinkpad-t570 Lenovo ThinkPad T570

Velmi dobrým notebookem je i Dell XPS 15, který boduje lepší grafikou i perfektním zpracováním. Když odhlédnu od méně ergonomické (ale i tak kvalitní) klávesnice, tak nabízí výbornou možnost rozšíření pomocí výměny akumulátoru za menší, čímž vznikne prostor pro druhý 2,5" disk. Není to úplně triviální a nezkoušel jsem to, ale mělo by to jít. Konektor podle všeho pod baterií je. Dell XPS 15 bych zařadil na pomyslné druhé místo.

dell-xps-15 Dell XPS 15

 

Mobil roku 2017

Vybrat nejlepší smartphone je letos naopak těžší. Loni zvítězil s přehledem Honor 8 Premium, ale letos už není volba tak jasná. Vybíral jsem ze šesti špičkových smartphonů do posledního dne roku 2017 a i tak se najde mnoho uživatelů, kteří by z této šestice vybrali jinak. Vybrat mezi těmito modely pro mě nebylo lehké.

Honor

Opět je tu Honor 9, velmi dobrý smartphone střední třídy, jenže proti Honoru 8 zase tak moc vylepšení nemá. Foťák je podobný, velikost akumulátoru se také nezměnila. Navíc Honor 9 Premium s obří pamětí se tentokrát do Česka nedostal.

honor-9 Honor 9

Huawei možná pochopil, že si tím kanibalizuje trh. Honor 9 je i krásný, akorát opět příšerně kluzký a alespoň silikonové pouzdro nakonec obleče každý.

Huawei

Hodně zajímavým smartphonem je Huawei Mate 10 Pro, který se svou velikostí 6" lze označit i za phablet, ale díky úzkému poměru stran se vejde do jedné ruky. Jeho parametry jsou skvělé, skvěle fotí (až na HDR), má velký akumulátor a výkon je srovnatelný s vlajkovou lodí Samsungu, ovšem na svižnějším Androidu.

huawei-mate-10-pro Huawei Mate 10 Pro

Ve výbavě může chybět slot na microSD kartu nebo 3,5mm jack. Jenže 128 GB snad nikdy nedojde a jak jednou zkusíte kvalitní bezdrátová sluchátka, už u nich zůstanete. Jeho vyšší cena proti Samsungu je dána i dvojnásobnou pamětí.

Samsung

Mobilem roku může být i Samsung Galaxy S8. Jeho velké rozměry zachraňuje tenkými rámečky a poměrem stran 18:9, takže je vlastně jen o milimetr větší než Honor 9. Čtečka otisků prstů je ale umístěna vyloženě nevhodně a skener duhovky to nezachrání. Navíc tlačítko asistenta Bixby budete mačkat často omylem a v češtině samozřejmě není.

samsung-galaxy-s8 Samsung Galaxy S8 (na fotce varianta S8+)

Výhodou Samsungu je dlouhá výdrž a naprosto špičkový foťák s automatickým HDR. Výdrž má přes menší baterii proti Mate 10 Pro ještě vyšší. Galaxy S8 má konečně USB-C a zatím neztratil jack na sluchátka (můžete používat lepší bezdrátová, přesto jack nepřekáží), je vodotěsný (IP68), má SuperAMOLED displej s funkcí Always On, Dual SIM. Zaoblené kraje displeje ale nejsou pro každého. Cenou se ovšem dostává nejen pod Pixel 2, ale i pod Huawei Mate 10 Pro.

Sony

Sony pro nás boduje hlavně Xperií XZ1 Compact, která po dlouhé době konečně zase není osekanou verzí velké Xperie. Hranaté tělo je neotřelé, veškerá konkurence vyrábí zaoblené mobily. Fotoaparát má stále mezery, ale už není tak daleko za špičkou. Navíc provedení odemykacího zapuštěného tlačítka se čtečkou otisků a naopak vystouplých tlačítek pro změnu hlasitosti je opravdu chytré.

xperia-xz1c

Nakonec mi na něm vadí jen absence Dual SIM. Vyzkoušel jsem i větší Xperii XZ1 již s Dual SIMem, jenže u ní už hranaté tělo trochu vadí. Přesně se totiž rohem zapíchne do dlaně a pocit z velikosti je pak ještě větší. Xperia XZ1 Compact je ve všem těsně za špičkou, ale boduje kompaktním tělem.

Google

Nexusy jsou pryč, novým etalonem by měl aktuálně být Google Pixel 2 (vyrobený HTC). S velikostí displeje 5" patří naštěstí mezi ty menší, jeho výkon je však obrovský a kvalitou fotoaparátu se vyrovná i Samsungu. Je i příjemně tenký a dobře padne do ruky.

pixel-2

Na tenké rámečky si tolik nehraje, ale ono to nijak nevadí a navíc má dva slušně hrající stereoreproduktory. Na Pixelu zamrzí jen zbytečně plastové tělo, absence Dual SIMu a vysoká (ovšem odpovídající) cena 20 799 Kč. Za příplatek 3000 Kč je pak v prodeji 128GB varianta.

LG

Značka LG je trošku bokem, oficiálně k nám totiž telefony vůbec nedováží a jejich distribuci si tak zajišťují samotné eshopy a operátoři. Koupit se u nás ale dá. Model G6 není ten úplně nejvyšší, ale přesto je v lecčems nejlepší. Přes mírně starší procesor (Snapdragon 821) dosahuje slušného výkonu, má dobrou výdrž a famózní foťák srovnatelný se Samsungem. Displej s podporou HDR má poměr stran 18:9 a díky tomu se dobře ovládá i při úhlopříčce 5,7" Je to méně než Mate 10 Pro i než Galaxy S8.

Do ruky padne nejlépe, samozřejmě v tomto nesrovnávám s kompaktní Xperií. G6 nemá infraport, ale ten je u konkurentů přítomen jen u obou telefonů Huaweie. Také bude problém vůbec sehnat lepší variantu s úložištěm 64 nebo 128 GB a Dual SIM, běžně totiž koupíte jen 32 GB Single SIM. Telefon je to i tak velmi dobrý a za hodně slušnou cenu.

Jenže takový by nemohl vyhrát. Dá se ale sehnat Dual SIM se 128GB úložištěm (označený u nás někde i jako G6+) za zhruba 15 500 Kč. V nabídce jej z větších obchodů má snad jen Czc.cz, což je hozená rukavice ostatním. Na LG G6+ je prakticky jediná větší chyba jeho špatná dostupnost v obchodech.

mobil-notebook-roku-2017

KL24

lg-g6 LG G6+

 

Jiný smartphone mohl vyhrát, kdyby:

  • Huawei konečně dokázal implementovat do fotoaparátu automatické HDR, a tím se konečně plně vyrovnal Samsungu i v tomto důležitém parametru a/nebo uvedl na český trh Honor 9 Premium a/nebo byl Mate 10 Pro aspoň o pár desetinek menší.
  • Google nevyrobil svůj Pixel 2 tak příšerně plastový a/nebo by nevnucoval singleSIM a/nebo by významně zlevnil.
  • Se Sony více snažilo u svého kompaktu, který je pro mnoho uživatelů skutečnou vlajkovou lodí japonské značky namísto velkých Xperií. Třeba osadil větší akumulátor a/nebo svižnější systém a/nebo umožnil i verzi pro dvě SIM karty.
  • Samsung více přemýšlel a nesnažil se do své vlajkové lodi nacpat všechny technologie za každou cenu. Kdyby nabízel i variantu s rovným displejem a/nebo jinak provedl Bixby s jeho bočním tlačítkem a nepodporou češtiny a/nebo se zamyslel nad matnějším provedením zad a/nebo posunul kamkoliv jinam čtečku otisků.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.