Hlavní navigace

Nejsou data jako data. Operátoři si za jeden megabajt účtují až 46 Kč

30. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Větší instituce si může u operátorů vysoutěžit velmi lákavé datové tarify. Je to týden, co jsme psali o 10GB balíčku za 90 Kč, který pro zaměstnance a doktorandy VUT nabízí Vodafone. Z výroční zprávy univerzity vyplývá, že loni zaměstnávala 2900 lidí a měla 1900 doktorských studentů. Necelým pěti tisícům potenciálních klientů operátor dokáže nabídnout násobně nižší ceny než svým zbylým třem milionům klientů. Jak má případně takovým tarifům konkurovat virtuál, kterému síťový operátor (tedy i Vodafone) podobně velkorysou velkoobchodní nabídku nikde neposkytne?

 

O neveřejných tarifech ale dnešní článek nebude. „Případ VUT“ byl jen impulsem k jinému tématu. Ukážeme si, jaké paradoxy ukrývají veřejné nabídky velké trojice operátorů. Ti kontrolují každý megabajt a v závislosti na využití vám jej náležitě nacení. Není totiž megabajt jako megabajt.

LTE na doma

Všichni tři nabízejí domácí datové tarify, které mají nahradit pevné připojení. U T-Mobilu se jmenují Internet na doma, u O2 Internet Air a u Vodafonu Připojení bez kabelu. Fungují jen ve stolních modemech a slouží čistě pro data (SMS ani volání na nich nefunguje).

Jejich specifikem je, že mají datové limity v řádu desítek gigabajtů, stojí okolo pětistovky a liší se primárně rychlostmi. Oproti našemu loňskému srovnání došlo k výrazným změnám. T-Mobile ani O2 už nenabízí žádný „chytrý FUP“. Vše se počítá do limitu, a jakmile jej vyčerpáte, budete muset koupit další balíček.

Tarif Paušál (s / bez úvazku) FUP Po vyčerpání Rychlost Další podrobnosti
T-Mobile Internet bez drátu Standard 399/? Kč 20 GB 10 GB / 99 Kč 20/5 Mb/s -
T-Mobile Internet bez drátu Premium 499/? Kč 40 GB 10 GB / 99 Kč 40/10 Mb/s -
T-Mobile Internet bez drátu Premium plus 1199/? Kč 100 GB 10 GB / 99 Kč 100/25 Mb/s -
O2 Internet Optimal Air 499/749 Kč 30 GB 30 GB / 499 Kč 20/2 Mb/s -
O2 Internet Aktiv Air 599/849 Kč 30 GB 30 GB / 499 Kč 40/2 Mb/s -
VF připojení bez kabelu 399/499 Kč 30 GB 256 kb/s 4/2 Mb/s od 0:00 do 6:00 rychlost 8/4 Mb/s
VF připojení bez kabelu+ 449/554 Kč 30 GB 256 kb/s 8/4 Mb/s od 0:00 do 6:00 bez omezení rychlosti

Parádní tarif, který na mobilu nevyužijete

Nejférovější je v tomto ohledu Vodafone. U vyššího tarifu má 30GB datový limit, ale mimo něj stojí běžné surfování, e-maily apod. Po vyčerpání klesne rychlost na stále použitelných 256 kb/s. Standardní rychlost 8/4 Mb/s je ze všech operátorů nejpomalejší, ale stále srovnatelná s některými nabídkami Wi-Fi providerů nebo ADSL. V noci navíc limity neplatí.

Třicet giga dat s následným zpomalením na 256 kb/s, neomezený web/e-mail a rychlost 8/4 Mb/s za necelou pětistovku měsíčně bychom u mobilů považovali za revoluci. Troufám si tvrdit, že na mobilu rychlejší připojení není potřeba (hlavně, aby kvůli pokrytí bylo všude). Proč to jde u domácích tarifů, a ne těch mobilních? Tam Vodafone za 498 Kč nabízí 4 GB dat. Do limitu počítá veškerý provoz, po vyčerpání klesne rychlost na bídných 20 kb/s.

Česko na chvostu

Digital Fuel Monitor v letním reportu srovnával, kolik evropští operátoři nabízejí dat v tarifu za 35 eur (950 Kč). Česko je v žebříčku hodně hluboko, někde ve třetí třetině. Tuzemští operátoři dávají v průměru 2 GB dat, v nejlepších zemích jsou to desítky gigabajtů. Jedenáct zahraničních operátů nabízí dokonce neomezená data.

Kolik giga dat dostanete v EU za 35 eur?
Kolik giga dat dostanete v EU za 35 eur?  

Například britský Three poskytuje neomezená data, SMS a 200 minut za 23 liber (730 Kč) měsíčně. Za 33 liber (1050 Kč) jsou neomezené i hovory. V obou případech je v ceně 50librový kupón na nákup z Amazonu.

Polský Play nabízí za 55 zlotých (340 Kč) měsíčně neomezené volání a SMS v celé EU, k tomu neomezená data doma a 500 MB na měsíc v EU roamingu.

Mobilní televize i rychlá data naprosto bez využití

Tuzemští operátoři shodně lákají na rychlé LTE, ale k čemu je v mobilu 300Mb/s download? Jak jej lze rozumně využít, když i vlajkové tarify za 750 Kč mají vedle neomezeného volání a SMS jen 1,5 GB dat? S takovou, byť jen teoretickou, rychlostí byste balíček zvládli spotřebovat za 40 sekund.

Všichni tři operátoři lákají ke sledování mobilní televize (Vodafone jen zprostředkovaně přes službu třetí strany), žádný z nich přitom televizi nepostavil mimo datový limit. U HD vysílání (kterým se rovněž chlubí) lze jako základ považovat datový tok 4 Mb/s. Hodina sledování televize vás pak vyjde na 1,8 GB, tj. celý měsíční limit.

Podvod jménem M2M

Jak vyplývá z předchozích odstavců, nejvýhodnější data lze pořídit k domácím internetovým tarifům. U O2 to dělá 0,0166 Kč za megabajt (tarif O2 Internet Optimal Air s 24měsíčním úvazkem). Postupně výhodnost značně klesá. Tarif Internet na cesty pro náročné je určen pro notebooky a tablety a za 749 Kč nabízí 10 GB dat, tj. 0,0749 Kč za megabajt. (A to ještě počítám s nejvýhodnějším možným tarifem.) Pětigigový balíček internetu v mobilu pro předplacenkáře je za 549 Kč, tj. 0,109 Kč za megabajt. (Opět nejvýhodnější z nabídky).

Co různé využití, to téměř o řád nižší cena. U M2M tarifů je ale skok rovnou o dva řády. Tyto tarify se využívají pro komunikaci mezi zařízeními. Operátoři je prodávají do bezpečnostních alarmů, automobilových GPS trackerů apod. V podmínkách dbají na to, abyste pro takové účely použili M2M tarif, nikoliv žádný obecný hlasový/datový. Proč?

O2 má předražené M2M tarify
O2 má předražené M2M tarify

Protože u nich si můžou naúčtovat i 46 Kč za megabajt. Tolik stojí základní tarif O2 Machine, po vyčerpání se platí 0,04 Kč za kB, tj. 40 Kč za MB. U nejvyššího tarifu za 71 Kč dostanete 10 MB, i tak je 7,1 Kč za MB až směšně moc. U běžných mobilních tarifů se divíme základním cenám 1 Kč za MB.

M2M tarify má i T-Mobile. Základní stojí 15 Kč měsíčně (jen SIM karta) a pak 17,37 Kč za MB, všechno ceny bez DPH. Vodafone vede M2M také, ale nemá veřejný ceník.

Náklady na provoz SIM karty jsou vždy stejné. U hlasových tarifů se náklady ztratí ve větší měsíční útratě. U GPS trackeru, který pošle pár megabajtů dat měsíčně, budou rozpuštěné náklady na provoz karty v cenách za služby vidět více. Ale stejně, 46 Kč za megabajt?

Zase ten specifický trh

Vždy, když veřejnost kritizuje nefér podmínky nebo vysoké ceny a ukazuje na stav jinde v Evropě, operátoři se brání a řeknou, že trhy nelze takto jednoduše porovnávat. Každý má svá specifika (demografická, politická, geografická) a v Česku jsou ti vnější činitelé evidentně nejhorší.

Trh by ale u nás měla ovlivňovat především hospodářská soutěž. Někdy to funguje. Naposledy jsme to viděli na jaře 2013. O2 představilo flat tarify Free. Neomezené volání a SMS do všech sítí spolu s 1 GB dat rázem nestálo 3300 Kč, jako chtěli operátoři doposud, ale cena spadla na 750 Kč. T-Mobile a Vodafone reagovali okamžitě.

Operátory tahle revoluce hodně bolela, klesly tržby i zisk. Dobře to ilustrují finanční zprávy T-Mobilu (publikuje nejdetailnější čísla). V roce 2012, tedy před flatovou revolucí, byla průměrná měsíční útrata na jednoho uživatele 362 Kč. Rok nato jen 288 Kč, propad o 20 %. Jenže příjmy pravidelně klesaly již od roku 2008. Pětinový pokles je extrém, ale aktuální meziroční propady jsou nižší než v době před flatovou revolucí.

Průměrná měsíční útrata mobilních zákazníků T-Mobilu
Průměrná měsíční útrata mobilních zákazníků T-Mobilu

Zákazníci už tedy jsou připraveni i na datovou revoluci, operátoři zatím ne. Drahými daty si zatím kompenzují klesající příjmy z hovorů a SMS. Jenže čím by se zahojili po zlevnění dat? Službami? Zkoušejí to, ale mají velkou konkurenci z nemobilního prostředí. K tomu přičtěte fakt, že za pár let začne výstavba 5G sítí, která si bude žádat další miliardy. Kdepak, datová revoluce jen tak nepřijde.

Byl pro vás článek přínosný?