Hlavní navigace

Neměňte dodavatele energií „mezi dveřmi“: Poradíme vám, jak nenaletět

1. 11. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Zákazníci v České republice si dodavatele elektřiny a plynu mohou vybrat už od roku 2006, respektive 2007. Energie na trhu v současnosti nabízí několik desítek dodavatelů. Řada zákazníků však možnost změny dodavatele ještě nevyužila. Často je odradí nesrozumitelnost nabídek, cen a poplatků a neznalost celého procesu.

Nabídky jsou nepřehledné. Jak si vybrat?

Možná odebíráte historicky elektřinu nebo plyn od původních, na trhu s energiemi dominantních dodavatelů, a proto jste dosud změnu neřešili. Anebo už máte se změnou zkušenost, ale nejste s novou volbou úplně spokojeni.

Při změně dodavatele energií je nabízená cena stále velmi důležitým faktorem. Můžete tak ušetřit tisíce až desetitisíce korun ročně. Zároveň jsou ale pro zákazníky více a více důležité i další atributy, jako jsou spolehlivost dodavatele a jeho zázemí.

energie2

Zákazníci se v cenách dodavatelů často nevyznají, a pokud podepíší smlouvu na dobu určitou, neví, kolik ve skutečnosti zaplatí a co se se smlouvou stane, až doba určitá skončí.

Důležité je, aby vám nový dodavatel nabídl nejen zajímavou cenu, ale zároveň disponoval zázemím a jednal férově. Nejlevnější neznamená vždy nejlepší.

Není on-line jako on-line

Většina dodavatelů na trhu nabízí možnost „on-line“ uzavření smlouvy. Často to ovšem znamená, že musíte veškerá data pro smlouvu vyplnit do webového formuláře. Na základě takto vyplněných dat vám pak nová společnost zašle vygenerovaný pdf soubor na e-mail, který musíte vytisknout, podepsat a fyzicky doručit novému dodavateli. Tato komunikace se stále ještě neobejde bez vytištění dokumentů, osobního předání nebo zaslání poštou.

energie1

Jak vypadá skutečné uzavření smlouvy on-line?

Najdou se však i takové firmy, se kterými to jde ještě o něco snadněji. Jednou z nich je například švýcarská společnost Alpiq, která nabízí potenciálním zákazníkům jednoduché a transparentní on-line uzavření smlouvy z pohodlí domova a bez nutnosti kamkoliv docházet či volat.

Celým procesem změny dodavatele na www.alpiq-energy.cz nebo na www.LepsiEnergie.cz vás provede virtuální avatar, který dokáže na základě informací o velikosti vašeho bytu či domu a účelu využití energií doporučit nejvhodnější produkt. Vše, co k tomu potřebujete, je pouze chytrý telefon, počítač nebo tablet a sken poslední faktury od současného dodavatele.

Poté, co si vyberete produkt, nahrajete fakturu současného dodavatele a vyplníte pár dat potřebných pro smlouvu, přijdou vám na e-mail všechny dokumenty k podpisu.

energie3

Vy je pak velmi jednoduše podepíšete digitálně, a to způsobem, který vám nejvíce vyhovuje. Buď myší na běžném počítači nebo prstem či touchpenem na dotykové obrazovce.

MMF24

Velkou a příjemnou zajímavostí je podpis přes mobilní telefon. Ten funguje tak, že vám přes SMS přijde odkaz, díky kterému se automaticky otevře na mobilu webové okno. V tomto okně se pak podepíšete prstem na dotykové obrazovce a podpis potvrdíte. Následně se podpis automaticky načte do smluvní dokumentace. Pak vše jen potvrdíte a podepsané dokumenty se automaticky odešlou do společnosti Alpiq.

Alpiq chce i do budoucna nabízet moderní řešení, která usnadňují život, a se zákazníky chce jednat otevřeně a férově. Společnost je jedinečná tím, že kombinuje tradice a zázemí silné energetické švýcarské společnosti, velmi zajímavé nabídky cen a moderní řešení. Podívejte se na www.alpiq-energy.cz nebo na www.LepsiEnergie.cz, kde se můžete dozvědět o víc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku