Hlavní navigace

Neprolomitelné AACS 2.0 padlo? Piráti prý zdolali ochranu Ultra HD Blu-ray

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na dvou soukromých torrentových trackerech UltraHDclub a IPT se objevila pirátské kopie Šmoulů 2. Rip pojmenovaný jako The Smurfs 2 (2013) 2160p UHD Blu-ray HEVC Atmos 7.1-THRONE by měl být vůbec prvním extrahovaným filmovým diskem nové generace. Ochrana AACS 2.0 se považovala na neprolomitelnou. Indicie sesbírané magazínem Torrent Freak ale naznačují, že jde o skutečnou kopii Ultra HD Blu-ray.

Balíček má podle výpisu z MediaInfo velikost 53 GB. Obsahuje 104minutový film ve formátu HEVC s rozlišením 3840 × 2160 a HDR (používá 10bitové barvy gametu Rec.2020). Hlavní zvuková stopa v Dolby Atmos má 8 kanálů.

CS24

Všechny dosavadní pirátské kopie slibující rozlišení 4K byly z jiných zdrojů, například televize, Netflixu či jiných VOD služeb. Část z nich vznikla jen upscalováním Full HD Blu-rayů, část pak zachycením obrazu pomocí speciálních karet. Takové ale přišly o HDR a vinou rekomprese také ztratily detaily.

Dejme tomu, že Šmoulové jsou opravdu první. Stále ale nevíme, jestli se podařilo prolomit AACS 2.0, nebo jen unikly dešifrovací klíče z nějakého stolního přehrávače. Skupina THRONE zatím žádné bližší informace nesdělila, takže ani neznáme hardware a software použitý k ripování. Teoreticky půjde o mechaniku od Pioneeru a betaverzi AnyDVD HD.

Byl pro vás článek přínosný?