Hlavní navigace

Netflix na měsíc sníží kvalitu videa. Odlehčí tím internetu

20. 3. 2020

Sdílet

Zdroj: Netflix

Thierry Breton, evropský komisař pro vnitřní trh, průmysl a podnikání, vyzval šéfa Netflixu Reeda Hastingse, jestli by Netflix nemohl dočasně „vypnout HD“. Omezením kvality videa nejpoužívanější placené videoslužby by se ušetřila značná část internetového trafficu, který teď lidé spíš než pro zábavu potřebují i pro práci nebo učení se z domova. Hastings výzvě vyhověl a podle BBC omezí po následujících 30 dní spotřebu dat o 25 %.

Detaily bohužel neznáme, Netflix odpovědi neposkytl ani pro BBC. Proto nevíme, jestli se omezení týká jen EU, či celého světa. Jestli úspory znamenají, že se dočasně zruší HD či UHD kvalita, či se jen sníží datový tok videa. A jestli tato opatření po následujících měsíc budou platit stále, či jen ve špičkách.

TIP: Netflix na Androidu přechází na AV1. Slibuje 20% úsporu dat

Pokud ale Netflix zasáhne v celém světě, internetu opravdu uleví. Podle analýzy společnosti Sandvine má totiž na svědomí 12,6 % veškerých stahovaných dat v síti. Má o fous větší traffic než celý Google, do něhož se počítá YouTube, vyhledávač i celý ekosystém Androidu. Video obecně má na svědomí 60 % celkového provozu.

Netflix streamuje v několika kvalitách a uvádí, že spotřebuje od 700 MB dat za hodinu (SD) až po 7 GB za hodinu (UHD).

CS24

https://twitter.com/ThierryBreton/status/1240353171748331523

Zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?