Hlavní navigace

Piráti možná crackli DRM Widevine. Na internetu se objevují videa v nejvyšší kvalitě

Sdílet

Na pirátských sítích jsou nově dostupné jedny z prvních 4K videí z Netflixu, které prý byly získány dešifrováním chráněných streamů. Dosavadní praxe pirátů přitom byla taková, že videa se při přehrávání zachytávala pomocí speciálních karet a znovu ukládala jako nové video. To již ale mělo degradovanou kvalitu, protože prošlo další kompresí.

Taková videa warezová scéna označuje jako WEBrip. Aktuálně sdílená ale nesou označení jen WEB nebo WEB-DL, podle čehož magazín Torrent Frak soudí, že piráti obešli protikopírovací ochranu a získali záznamy v původní kvalitě. Konkrétně se v této podobě objevila třetí řada seriálu Stranger Things (vše o seriálu najdete na naší Edně), kterou sdílela pirátská grupa Deflate. Ta už má na svědomí také 4K filmy stažené z Apple iTunes.

Netflix, ale i HBO Go, Amazon Prime Video, české Voyo a další využívají DRM ochranu Widevine, kterou vyvíjí Google. Používá několik stupňů ochrany, ten nejvyšší se u Netflixu nasazuje pro 4K/HDR videa. V minulosti již několik videí uniklo, ale po aktualizaci DRM měl Netflixu zase klid. Teď problém začíná nanovo. Jestli však vznikl účinný crack Widevine, nebo jen někdo získal dešifrovací klíče, stále není jasné.

TIP: Letošní Oscaři byli rekordní. Pirátská scéna poprvé „nestíhala“

TorrentFreak se mimochodem bavil z jedním člověkem zapojeným do The Scene (nejvíce utajená a v hierarchii nejvýše položená část pirátské komunity), podle něhož crack na určité formy Widevine existuje. Vznikly dešifrovací nástroje, které stažený film zbaví ochrany během pár minut.

TIP: Vývojáři: „Raději naše hry piráťte, než abyste je kupovali u překupníků“

Mimo scénu se ale takový software nedostane a jeho současné verze už samy mají ochranu, která závisí na konkrétním hardwaru a licenci přidělené ze serveru. Tím má scéna pod kontrolou, kdo nástroj opravdu může používat. Stejný zdroj také tvrdí, že Google může u DRM opět zalepit všechny známé zranitelnosti a Widevine opět bude účinný. Než někdo objeví další díru. Přetahovaná mezi tvůrci ochran a piráty tak asi nikdy neskončí.

Zdroj: Torrent Freak

Byl pro vás článek přínosný?