Hlavní navigace

Netflix vyrostl, zakládá nové tvůrčí studio a splní eurokvóty

23. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká streamovací služba stihla za tři měsíce nabrat dalších šest milionů platících diváků. Celkem má už 130 milionů předplatitelů a věří, že do konce roku jich získá ještě osm. Široká uživatelská základna přinesla i historicky nejlepší výsledky. Netflix ve třetím čtvrtletí utržil 4 miliardy dolarů a skončil s čistým ziskem 400 milionů. Nadále platí, že Spojené státy jsou pro firmu klíčovým trhem. Sice odtamtud pochází „jen“ jen 43 % předplatitelů, ale z Ameriky má přesně polovinu tržeb a 69 % provozního zisku.

Nové studio a hodně obsahu

Spolu s výsledky hospodaření firma uvedla, že prohloubí dluh. Půjčí si 2 miliardy dolarů, které chce použít na tvorbu a akvizici obsahu, vývoj služeb a pokryje jimi provozní náklady. A že budou třeba. V říjnu firma oznámila, že v Albuquerque v Novém Mexiku staví nové studio. Nasype do něj miliardu dolarů a každý rok dá práci 1000 lidem.

Netflix navíc nechce točit jen rychloobrátkové seriály, ale láká i významné tvůrce a rozjíždí velké produkce. Do videotéky zrovna zamířil Greengrassův snímek 22 July o Breivikově útoku na letní tábor, při kterém zabil 77 lidí. Do konce roku odstartuje přijde se svou novinkou Roma oscarový Alfonso Cuarón. Na premiéru čeká i historický epos Outlaw King. Příští rok dorazí Martin Scorsese s The Irishmanem. Dva poslední filmy mají rozpočet přes 100 milionů dolarů. A zrovna Netflix podepsal dohodu s Guillermem del Torem, který pro něj zadaptuje dětskou klasiku Pinocchia.

Manažeři Netflixu také potvrdili, že vyhoví kvótě stanovené EU, aby služby s videem na požádání měly katalog z alespoň 30 % vyplněný evropským obsahem. Momentálně je Netflix na zhruba 20 %. Firma nicméně podotýká, že se chce soustředit na tvůrčí procesy spíš než na uspokojování kvót. V Evropě ale investuje čím dál více. Momentálně chystá velké projekty v Německu, Itálii, Španělsku nebo Francii. Na Česko se zatím nedostane, ale s podporou našeho trhu to jinak vypadá čím dál lépe.

MMF24

Poslechněte si náš nedávný podcast nejen o eurokvótách

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-212-nepou%C4%8Diteln%C3%BD-microsoft-a-kulka-pro-google/

Byl pro vás článek přínosný?