Hlavní navigace

Netgear WNDR3800 – téměř dokonalý router (recenze)

21. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na přední straně najdete informační diody a tlačítko pro zapnutí a vypnutí bezdrátové části. Vzadu jsou potom čtyři gigabitové porty LAN a jedno USB. V příslušenství najdete stojánek, ale Netgearu to lépe sluší naležato.

Na spodní straně je nalepený štítek s přednastaveným unikátním SSID a heslem, jedinečným pro dané zařízení. Router má automaticky nastavené šifrované Wi-Fi přes WPA2-PSK pro pásmo 2,4 GHz i pro 5 GHz. Obě mohou posílat data teoretickou rychlostí až 300 MB/s nezávisle na sobě.

Po připojení stačí zadat adresu www.routerlogin.net, žádnou IP adresu hledat nemusíte. Netgear vám ještě jednou ukáže vaše předpřipravené unikátní heslo a poté vás připojí k internetu.

Přestože mám systém v angličtině, v administraci rozpoznal jazyk, a nabídnul přepnutí na češtinu. Celá administrace kromě části rodičovské kontroly je tak k dispozici i v češtině, což nebývá pravidlem. Netgear také automaticky vyhledá a nainstaluje aktualizace firmware. Administrační rozhraní je rozděleno na základní a pokročilé, které se od sebe liší jen v několika málo bodech. Nutno říct, že nastavení je rozdělené velmi logicky, s administrací se pracuje pohodlně a svižně.

Pokročilé funkce

Po základním nastavení připojení k internetu, které obnáší IP adresu, DNS servery a možnost klonovat MAC adresu, následuje nastavení bezdrátové sítě. Z výroby je zde přednastavená zabezpečená síť pro obě pásma (2,4 i 5 GHz), můžete schovat SSID, nastavit ručně kanál a změnit hesla. Kanál je však lépe nechat na automatice, protože díky funkci Clear Channel detekuje Netgear přehlcené kanály a vybere ten nejméně zarušený.

Můžete vytvořit také hostující síť, tedy samostatné Wi-Fi pro návštěvy, a nastavit jí samostatná pravidla zabezpečení. Ve statistikách najdete aktuální provoz routeru, bohužel nejde rozeznat, přes který port jde nejvíce paketů. V nastavení sítě WAN můžete zakázat skenování portů a odpovídání na ping. QoS umožňuje omezit odchozí pásmo a nastavit priority pro konkrétní aplikace podle portu, který využívají.

Pokud připojíte flashku, nebo externí disk do USB portu, bude Netgear sdílet jeho obsah přes ReadyShare Cloud  po síti, a to i směrem do internetu a přes FTP. Rychlost je však pro častější sdílení nedostatečná - asi jako hodně pomalá flashka. Pokud by na ní byl multimediální obsah, lze jej streamovat přes DLNA, přes které ale neprotlačíte titulky. Tyto funkce tak nejspíše nevyužijete. Druhou možností je využít USB port pro připojení tiskárny.

Velký bratr

Plusy / mínusy
  výborná administrace
  výkon
  funkce
  čeština
  pomalejší restart
  lesklé plasty

Rodičovský filtr Netgear Live Parental Control můžete nastavit tak, že v určitou denní dobu bude router blokovat přístup k sociálním sítím a v jinou denní dobu bude blokovat pouze škodlivé stránky, které má ve své databázi OpenDNS. Toto je doplněné možností blokovat porty v konkrétní denní dobu pro konkrétní IP adresy, a také webové stránky. Když se danou stránku někdo pokusí navštívit, dojde upozornění na mail. Velký bratr by měl radost.

 

 

 

Netgear má dobrou propustnost Wi-Fi přes zdi, a v místě, kde jsem signál z jiných routerů už ztrácel, se N600 ještě držel. Desktopová aplikace Genie se usídlí u hodin a dá vám přehled o zatížení sítě, připojených zařízeních a informuje vás, pokud provoz dosáhne nastaveného maxima.

Tato utilita je dostupná zdarma a funguje se všemi routery, ale jen Netgear s ní můžete také konfigurovat. N600 má řadu pokročilých funkcí a opravdu se povedl. Necelé tři tisíce korun není málo, ovšem za tu cenu nabídne téměř vše.

Extra Tip

 

KL24

Parametry
Cena 3 299 Kč včetně DPH
Názor 95 %
Zapůjčil Netgear
Netgear WNDR3800 N600
porty WAN, 4× LAN (1 Gb/s), USB 2.0
Wi-Fi 802.11b/g/n; 2,4 GHz a 5 GHz (2× 300 Mb/s)
šifrování WPS, WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK
funkce rodičovský filtr, WPS, DLNA, IPv6, printserver, Netgear Genie, ReadyShare Cloud, ReadyShare Printer
testovaný firmware 1.0.0.24
rozměry 223 × 153 × 31 mm

 

Galerie

Tlačítko pro vypnutí/zapnutí Wi-Fi Indikační diody mají různé barvy Na spodní straně najdete předpřipravené údaje k zašifrované bezdrátové síti router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800 router netgear wndr3800

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.