Hlavní navigace

Neznámá firma přeplatila Google a spol. Za doménu .web dá rekordních 135 milionů dolarů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Organizace ICANN starající se o přidělování IP adres a registraci domén uskutečnila zatím rekordní aukci. Novou obecnou doménu nejvyššího řádu (tzv. gTLD) pojmenovanou jako .web vydražila za 135 milionů dolarů. Vítězem se stala neznámá firma Nu Dot Co, za níž s největší pravděpodobností stojí společnost Verisign. Ta je jednou z největších certifikačních autorit, ale zároveň spravuje domény .com, .net, .tv nebo .name.

Doména .web se vydražila za 135 milionů dolarů
Doména .web se vydražila za 135 milionů dolarů

ICANN zatím ve veřejných aukcích získala okolo 230 milionů dolarů. Od června 2014 vydražila již 16 domén. Dosavadní rekord držela doména .shop, kterou za 41,5 milionu získala společnost GMO Registry. Google prostřednictvím své firmy Charleston Road Registry získal doménu .app za 25 milionů dolarů. To bylo doposud druhé místo.

 

A je to právě Google, který byl jedním z osmi zájemců také o .web. Nová koncovka má evidentně velký potenciál stát se náhradou již rozebraného „dot comu“. Google měl s novými doménami největší plány, podal více než stovku žádostí. Utekly mu .shop i .web. Amazon jej přeplatil v bitvě o .spot a .buy. Johnson & Johnson jej zase připravil o .baby.

Zdroj: ICANN, Yahoo Finance

Byl pro vás článek přínosný?