Hlavní navigace

NH-D14 SE2011: když jí přitopíte s Core i7-3960X

3. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Noctua NH-D14 SE2011: čím se liší od obyčejné verze

S nejvýkonnějcím chladičem společnosti Noctua – modelem NH-D14 – už jste se na Extrahardware.cz mohli setkat v několika testech. V první verzi určené pro Intel LGA 775/1156/1366, AMD AM2/AM2+/AM3 jej testoval a podrobně popisoval ještě Jakub Holeček. V této revizi jsou ještě klasické ventilátory s třípinovým konektorem, které nepodporují regulaci pomocí PWM.

S uvedením nové platformy Intelu LGA 2011 přichystala Noctua novou revizi, která se liší v několika ohledech. I u ní už jste si mohli ověřit, jak si vede ve srovnání s ostatními chladiči – s přechodem na jinou metodiku testování ventilátorů přeměřil její výkon a hlučnost pro srovnání s dvojicí přímých konkurentů i Ľubomír Samák.

Z teplot, které se v obou testech pohybovaly kolem 55 °C, by se mohlo zdát, že je podobný chladič zbytečný luxus, má obrovskou rezervu a nemá smysl za něj utrácet. Opak je pravdou.

Ale když máte nenasytný procesor...

Jako testovací platforma v obou testech sloužily celkem obyčejné procesory, v prvním případě Core 2 Quad Q6600 s TDP 105 W a ve druhém Core i5-750 s TDP 95 W. Oba byly sice přetaktované, takže by jejich spotřeba zřejmě překročila udávané TDP, na trhu jsou ale i podstatně žravější highendové procesory s TDP 130 W a AMD svého času dokonce prodávalo i Phenomy II s TDP 140 W (jen pro jistotu připomenu, TDP u AMD a u Intelu nemusí znamenat totéž).

Když takové procesory ještě přetaktujete se zvýšeným napájecím napětím, spotřeba sestavy se při plném zatížení procesoru může zvednout i o 200 W. A k dobru můžete připočíst ještě fakt, že se ne každému poštěstí trávit léto v místnosti se stálou teplotou kolem 20 °C, jako tomu je v případě testů chladičů, a „velká rezerva“ vypadá rázem jinak.

A konečně – ne každý je ochotný provozovat chladič na maximálních otáčkách.

Za pochodu dávám dohromady a ladím novou testovací sestavu na grafické karty, u které počítáme s NH-D14 coby chladičem pro šestijádro Intelu Core i7-3960X. A protože chci, aby byla tišší než naše stávající sestava, aby v hluku komponent lépe vynikla samotná grafická karta, o kterou jde především, věnoval jsem i laborování s procesorovým chladičem více času.

Noctua NH-D14 SE2011

V retestu se Ľubomír samotné nové revizi chladiče SE2011 moc nevěnoval, protože už jsme jej v trochu jiné podobě jednou testovali a v grafech byl spíše pro srovnání. Některé rozdíly oproti starší revizi jsou ale dost podstatné.

GeForce GTX 690-0000
originál

Pasiv a uchycení ventilátorů zůstalo beze změn, a stejná je i část spony uchycená k pasivu.

GeForce GTX 690-0001
GeForce GTX 690-0002
GeForce GTX 690-0003
GeForce GTX 690-0004
originál | originál | originál | originál

Chladič v nové revizi se liší dodávaným příslušenstvím, bohužel se až příliš striktně drží dovětku modelového značení SE2011 a s dodávanou výbavou jej nelze osadit na jiné platformy.

U první verze se pro montáž na procesory Intelu dodává kříž s gumovou podložkou. Skrz něj se prostrčí čtyři šrouby v místě příslušném pro rozteč šroubů podle toho, zda jej montujete na platformu LGA 775, LGA 1156/1155 nebo na LGA 1366. Shora se na šrouby nasadí distanční sloupky, na ně spony a ty se utáhnou čtveřicí matek.

U plaftorem AMD se zase využívá zadní výztuž dodávaná s deskou. Dodávaný rámeček na horní straně desky vyměníte za sponu postavenou na čtveřici bílých distančních sloupků. Dále je ve výbavě čtveřice silikonových trnů, čtyři šroubky a dva adaptéry pro zpomalení otáček ventilátorů a rozdvojka. Stejně jako dodávané ventilátory mají pouze třípinové konektory.

U verze SE 2011 byste kompletní montážní kit Secufirm 2 hledali marně. Nahradila jej čtveřice šroubů se šestihranem, které se šroubují do otvorů se závitem v patici LGA 2011. Znamená to jediné – chladič s dodávanou výbavou osadíte pouze na desky s patici LGA 2011. Spony na pasivu se ale od starší verze prakticky neliší. Znamená to, že pokud byste chtěli novou revizi chladiče, která přidává podporu regulace PWM, použít i u starších či levnějších platforem, stačí za nějakých 150 korun samostatně dokoupit montážní kit SecuFirm 2.

Redukce, rozdvojka, zpomalovací adaptéry i ventilátory jsou přepracované, navíc přibyla prodlužka, také s podporou PWM. Obvyklým příslušenstvím je kvalitní teplovodivá pasta NT-H1, jednoduchý šroubovák, návod a nalepovací kovový znak (nikoliv samolepka) s logem výrobce.

GeForce GTX 690-0005
originál

U první verze je dvojice „obyčejných“ ventilátorů s třípinovým konektorem, který umožňuje monitorování otáček, ale už ne regulaci PWM. Nová revize chladiče dostala i novější ventilátory, které už PWM regulaci podporují. Speciálně u většího čtrnácticentimetrového NF-P14 PWM si to zaslouží zdůraznění – zatímco menší NF-P12 PWM (pro podrobnosti viz test NF-F12) s podporou PWM regulace se normálně prodává, větší NF-P14 PWM pořídíte pouze jako součást chladiče NH-D14 SE2011. Samostatně jej neseženete.

Za zmínku stojí ještě jedna specialita těchto ventilátorů – mají kratší kabely než obvykle, takže ve skříni nebudou tolik překážet. Nejsou tak krátké, že by nedosáhly do konektoru na desce, pořád by mohly být ještě kratší. Kratší kabely by vám snad mohly vadit jen pokud budete chtít ventilátory zapojit na regulační panel nebo použít jeden z nich jako systémový, a pro tyto případy je k dispozici prodlužka.

GeForce GTX 690-0006
GeForce GTX 690-0007
originál | originál

Starší rozdvojku nahradila novější verze, která už podporuje regulaci přes PWM (rozuměji má čtyřpinové konektory. Pokud přes ni zapojíte oba ventilátory, budou u obou regulované otáčky. U jedné z koncovek ale schází konektor pro monitorování otáček.

Každý ventilátor má svůj zpomalovací adaptér L.N.A. (Low Noise Adapter). RC-7 je pro větší NF-P14 a rychlost ventilátoru snižuje podle specifikací přibližně na 900 ot./min a naměřil jsem na něm odpor 51 Ω. Pro stodvacítku je určený RC-8 s větším odporem 149,4 Ω a ventilátor zpomaluje rovněž na 900 ot./min.

Toho, že se dráty rozdvojky a adaptérů ukryly pod flexo, už jste si asi všimli, dodám jen, že je pogumované, takže má větší snahu udržet se v napřímeném tvaru.

GeForce GTX 690-0008
GeForce GTX 690-0009
GeForce GTX 690-0010
GeForce GTX 690-0011
originál | originál | originál | originál

Montáž

Montáž chladiče

Díky otvorům pro chladič připraveným přímo na konstrukci patice je montáž ještě jednodušší než obvykle.

GeForce GTX 690-0012
originál

Do oušek v patici se zašroubují čtyři distanční sloupky s šestihranem. A na tomhle místě přichází asi jediná výtka k montáži – zatímco u starších verzí stačil k montáži křížový šroubovák, který je součástí příslušenství, taby by to k pořádnému dotažení chtělo klíč, který není součástí balení.

V dalším kroku si musíte naplánovat pozici chladiče. Na distanční sloupky pak nasadíte dvě spony v závislosti na tom, jak bude chladič orientovaný.

GeForce GTX 690-0013
originál

Na připravený rámeček se pasiv uchytí dvojicí šroubů s tuhou pružinou. Přístupné jsou po vytažení prostředního ventilátoru.

GeForce GTX 690-0014
originál

Obrovský pasiv získá na objemu ještě víc po osazení dvojice ventilátorů.

GeForce GTX 690-0015
originál

GeForce GTX 690-0016
GeForce GTX 690-0017
GeForce GTX 690-0018
originál | originál | originál

Pod žebrováním pasivu, které na rozdíl od ventilátorů nelze posunout výš, je prostor vysoký lehce přes pět centimetrů. Pod pasiv se tedy tedy vejdou i vyšší paměti, počítejte ale s tím, že sedí ve slotech pár milimetrů nad plošným spojem, od kterého je výška měřená.

GeForce GTX 690-0019
originál

Po demontáži chladiče se ukázalo, že nesedí zase tak přesně. V rozích, které jsou proti sobě úhlopříčně, zůstalo více pasty a úplně při kraji rohů procesoru není žádná, je zřejmé, že je příčinou zakřivení styčných ploch. Na vině není ani tak základna chladiče (i když ani ona není dokonale rovná), ale především vyklenutý rozvaděč tepla na procesoru. Útěchou nám budiž to, že uprostřed, kde je rozvaděč nejžhavější, je k základně přimáčknutý nejblíže i to, že dodávaná pasta s NH-T1 je díky hustší konzistenci pro podobné situace jako dělaná a do jisté míry tento nedostatek napravuje.

GeForce GTX 690-0020
GeForce GTX 690-0021
GeForce GTX 690-0022
originál | originál | originál

Výsledky testů

Testovací sestava, metodika testování

Znovu připomenu, že mi nešlo primárně o to, abych vyrobil klasický test a srovnání s ostatními chladiči, pokud vás zajímá, jak si vede Noctua vedle ostatních chladičů, projděte si poslední testy chladičů ze sekce chlazení.

Zaměřil jsem se především na to, jak se liší výkony chladiče na žravějším procesoru a jakých výsledků dosáhnete v praxi při přetaktování či zpomalování otáček ventilátoru.

Srovnání nebude také úplně přesné, protože odlišná je už samotná testovací plaftorma (údaje z teplotních čidel se mohou o něco lišit), nemám stejný box simulující skříň, takže jsem testoval volně na stole, a také netestuju v místnosti se stálou teplotou, ale v pokoji, kde se v létě teplota (obzvlášť v posledních dnech) během dne mění (naměřené výsledky jsou samozřejmě v závislosti na okolní teplotě upravené).

A je to i účel, chladič musí být nastavený tak, aby fungoval stejně dobře v zimě jako v létě a ne každý má počítač v klimatizované místnosti nebo v suterénu se stálou teplotou.

Testovací sestava

Jako testovací platforma posloužila základní deska Gigabyte X79-UD5 s BIOSem F10. Procesor je šestijádrový Core i7-3960X s TDP 130 W.

  • základní deska: Gigabyte X79-UD5
  • procesor: Core i7-3960X (deaktivovaný HTT)
  • grafická karta: Sapphire Radeon HD 6450 FleX
  • paměti: 4× 4 GB Kingston DDR3 KHX2133C11D3K4/16GX
  • zdroj: Energyknight SS-ET500, 500 W
  • pevný disk: Intel SSD 510 (250 GB)
  • operační systém: Windows 7 x64

Procesor jsem zatěžoval pomocí OCCT, teploty jednotlivých jader jsou odečtené z Real Tempu a zprůměrované.

Nastavení a podmínky prvních testů odpovídají nové metodice pro testování chladičů. Hodnoty v prvních dvou grafech odpovídají standardnímu nastavení procesoru. Aktivní jsou všechny úsporné funkce (C1E, EIST, C3/C6) i TurboBoost a otáčky ventilátor reguluje automatická regulace. Díky turbu běžel procesor při testu na 3,6 GHz.

Nejvyšší teplota je naměřená při okolní teplotě 27 °C, uprostřed jsou hodnoty „přepočtené“ na referenční okolní teplotu 20 °C.

Hlučnost je jen o malinko vyšší než u slabšího procesoru, reglace pustila otáčky předního ventilátoru jen na o málo výš na 820 ot./min. Bez zátěže se pohybovaly kolem 470 ot./min.

Protože hlučnost kvůli regulaci závisí na teplotě, při okolních 20 °C a celkově nižší teplotě procesoru by měla být i hlučnost o něco nižší.

V dalších dvou grafech už jsou výsledky přetaktovaného procesoru. Jde o hodnoty naměření při taktu 4,2 GHz (42 × 100 MHz) s automaticky navýšeným napájecím napětím z původních 1,26 (v CPU-Z) na 1,332 V. Pro lepší představu to znamená nárůst spotřeby sestavy oproti předchozímu testu asi o 50 W v zátěži.

Světle zelený pruh odpovídá maximálním otáčkám ventilátoru, tmavě zelený pak hodnotám, kterých chladič dosahuje při maximálním výkonu s adaptéry L.N.A.

Hlučnost je o malinko nižší než u LGA 1156, důvodem jsou o malinko nižší maximální otáčky ventilátoru zapojeného do konektoru na desce (~1250 ot./min) a možná i odlišný kus ventilátoru (výrobce uvádí u údaje o otáčkcáh toleranci 10 %).

V následujícím grafu jsou provozní vlastnosti přetaktovaného procesoru měřené při srovnatelné hlučnosti. A tady už jsem poprvé narazil – při vyšší okolní teplotě sice ještě hodnota nedosáhla TJ Max, ale přesto procesor po delší (cca půlhodinové) zátěži shazoval násobič na standardních 33×. Důvodem byla zřejmě aktivní termální ochrana v BIOSu.

Zdůrazňuji ale, že ventilátory (kvůli hlučnosti) běžely při poměrně nízkých otáčkách, čelní na přibližně 630 ot./min.

Teplota bez zátěže je podstatně vyšší, ale to je dáno tím, že už u přetaktovaného procesoru už jsem odstavil úsporné funkce a spotřeba sestavy s nezatíženým procesorem je asi o 50 W vyšší.

Tím jsme vyčerpali zásobu standardních testů. Protože se u testovací sestavy neženu jen za nejvyšším výkonem, ale snažím dosáhnout optimálního kompromisu mezi výkonem, hlučností a spotřebou, zajímalo mě i to, jaké hodnoty napájecího napětí a otáček ventilátoru při konkrétní frekvenci považuje za optimální automatika.

Výsledkem je graf, ve kterém nadete na vodorovné ose frekvenci procesoru nastavenou pomocí násobiče. Osa vlevo patří teplotám, které při daném nastavení naměří RealTemp (červená křivka) u senzorů v jádře a jaké naměří čidlo na desce (zelená křivka). Všechny teploty jsou upravené tak, aby odpovídaly referenčním 20 °C v okolí.

Osa vpravo je pro napájecí napětí (a odpovídá i otáčkám ventilátoru v tisících).

A konečně ještě poslední graf – závislost otáček a teploty přetaktovaného procesoru.

Nastavení procesoru odpovídalo 4,2 GHz z grafu výše. Od hodnot je opět odečteno 5–8 °C v závislosti na teplotě okolí. Znamená to, že pokud vezmeme v potaz možnost, že v létě budou pokojové teploty ještě vyšší, na hodnotách kolem pod 600 otáček už chladič na přetaktovaný procesor nebude stačit, a naopak že poměrně hlučných 1250 ot./min je při daném nastavení cekem zbytečných, protože oproti 1000 ot./min už teploty (na rozdíl od hlučnosti) nejsou výrazně vyšší.

I při těchto (relativně konzervativních) taktech navíc docházelo při teplotách kolem 65 °C a vyšších k rychlým pádům systému  (do 10 minut po spuštění zátěže), přestože s vyšším výkonem ventilátorů procesor při daném nastavení ustál i několikahodinové týrání v OCCT. 

 

Závěrečné shrnutí

Závěr

Uz z uvedených grafů je zřejmé, že v případě vyššího přetaktování můžete i s chladičem jako NH-D14 při snížených otáčkách narazit. Samozřejmě můžete ještě spoléhat na to, že za běžného provozu nedostane procesor zabrat tolik jako při zátěžovém testu v OCCT, ale ladění výkonu při ostrém provozu a běžné práci je časově mnohem náročnější i rizikovější činnost.

Pro řadu procesorů i7-3960X není frekvence 4200 MHz konečná, s (rozumným) vyšším napětím se dá i s testovaným kusem dostat na 4500 MHz, při kterých už ale procesor nebyl dlouhodobě stabilní (přičemž spotřeba byla o dalších 60 W vyšší a překonávala 310W hranici). Pokud si uvědomíte, že většina z této hodnoty padá na konto procesoru (grafika HD 6450 má spotřebu jen kolem 10 W, deska a zbytek sestavy kolem 40 W), je jasné, že zdánlivě naddimenzovaná NH-D14 je k takovému přetaktovanému procesoru tak akorát – některá jádra už se dostávala i při maximálních otáčkách přes 70 °C (při teplotě okolí 27 °C).

Od uvedení NH-D14 jsme zatím nenarazili na chladič, který by ji nějak výrazně překonával, výrobci se na ni spíše zvolna dotahují a i ty nejzdařilejší ji spíše lehce překonávají. Patří stále k tomu nejlepšímu, co můžete dnes pořídit.

Zdánlivě přemrštěná cena 1700 korun s daní už nevypadá tak zle, pokud si uvědomíte, že s chladičem dostanete i dva kvalitní ventilátory, za které samostatně zaplatíte bezmála pět stovek za kus (v případě NF-P14 pochopitelně za model bez PWM).

Přiznám se jen, že moc nerozumím politice výrobce, který na jednu stranu majitelům starších chladičů na vlastní náklady zasílá nové verze montážního kitu pro nové platformy a na druhou stranu jej nepřidá ke svému nejdražšímu modelu. Chápal bych to, kdyby jediným rozdílem oproti první revizi bylo jen to uchycení. Jenže s ohledem na další rozdíly a vylepšení bych i raději připlatil nějakých padesát korun (samostatný kit Secufirm 2 se i s náklady na balením a dopravu prodává za částky kolem 150 korun) a měl v ceně podporu pro ostatní platformy. Bylo by na výběr mezi variantou bez a s podporou regulace PWM a podporu PWM by nebylo by to zapotřebí řešit oklikou dokupováním montážního kitu.

Ale to je asi tak jediné, co bych chladiči v nové revizi vytýkal. Už v našem prvním testu dostala ocenění We Want It! a od té doby se toho nezměnilo tolik, aby si toto ocenění nemohla nárokovat i nadále.

Noctua NH-D14 SE2011

+ jeden z nejvýkonnějších chladičů
+ s ohledem na dodávané ventilátory a příslušenství zajímavá cena
+ vysoký výkon
+
dostatečný výkon i při nižší hlučnosti

+ prostor i pro vyšší paměti

+ příslušenství

KL24


− pouze pro platformu LGA 2011 (montážní kit na ostatní lze koupit samostatně)
− vyšší cena (avšak adekvátní výkonu i výbavě)

Byl pro vás článek přínosný?