Hlavní navigace

Noční můra konspirátorů se stala skutečností: Vědci vyvinuli čip, který se vejde do injekční jehly

13. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: depositphotos
Má jít o zatím nejmenší zcela funkční elektronický obvod v jediném čipu, jaký se kdy podařilo vyrobit. Jeho velikost je menší než 0,1 mm³. Čip vyvinuli vědci z fakulty aplikovaných věd na Kolumbijské univerzitě a výrobu pro ně obstarává tchajwanský TSMC.

Úvodní slovo redakce: Jelikož tento článek začali sdílet dezinformátoři (ať už z neznalosti, nebo se zlým úmyslem), rádi bychom jej právě pro jejich čtenáře lépe uvedli. Zmíněný objev pochází od skutečných vědců z renomované univerzity (tedy ne z facebookové VSŽ - „Vysoké školy života“) a čip rozhodně nemá nic společného s očkováním ani „zářením“ mobilních sítí.

Schopnosti čipu nemají nic společného ani s procesory a nemohou nikoho „ovládat“ (pokud na to věříte, doporučujeme doplnit skutečné vzdělání). Jde o jednoúčelová zařízení, která mohou ulehčit život nemocným lidem. Prosím, zamyslete se nad tím, než začnete šířit nesmysly.

Doposud používaná lékařská elektronika vhodná pro implantování má mnoho nevýhod spojených například s rozměry či výdrží baterie. Miniaturní čip díky integraci už nevyžaduje tolik součástek a mohl by monitorovat fyziologické funkce organismu mnohem efektivněji.

Prototyp zatím umí měřit tělesnou teplotu, ale počítá se i s krevním tlakem či glukoměrem. Právě pro diabetiky by takové zařízení mohlo být velmi užitečné. Pro komunikaci neslouží kvůli miniaturním rozměrům běžné rádiové spektrum, jelikož jeho délka vlny je už příliš velká, ale ultrazvuk (akustické vlny).

Čip v injekční jehle obrázek Chen Shi Columbia Engineering Čip v injekční jehle (obrázek: Chen Shi/Columbia Engineering)

Čip je velký asi jako roztoč a prohlédnout si jej lépe můžete až pod mikroskopem. Ultrazvuk slouží nejen pro bezdrátovou komunikaci, ale i pro napájení. „Anténa“ je umístěná přímo na čipu. Miniaturizaci polovodiče pomohly nové materiály, konkrétně piezoelektrická komponenta, která převádí akustický signál na elektrickou energii.

Několik čipů v roztoku
Několik čipů v roztoku
Čip na minci (kredit: Chen Shi, Columbia University)
Čip na minci (kredit: Chen Shi, Columbia University)

„Jedná se o novou myšlenku čipu jako celého systému, což by mohlo být revoluční pro vývoj bezdrátových, miniaturizovaných a implantovatelných lékařských přístrojů…“ řekl Ken Shepard, který výzkumný tým na univerzitě vede. Vědci již čip otestovali i na zvířatech, kdy například umístili jeden z každé strany ischiatického nervu na stehně krysy.

Chip in hypodermic needle 3 Čip pod elektronovým mikroskopem

Schéma na obrázku níže ukazuje CMOS jako snímač teploty, na kterém je pomocí anizotropního vodivého filmu přidělán piezoelektrický převodník. Za návrhem stojí místní doktorand Chen Shi.

CS24

mote schematic revised 816 Schéma čipu

 

zdroj: EurekAlert, Sciencemag

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.