Hlavní navigace

Očí skoro jako pavouk. Nokia 9 bude mít vzadu pět foťáků

Sdílet

Zdroj: Redakce
Resuscitace značky Nokia

se povedla. Finská společnost sice chátrající mobilní divizi v minulosti prodala Microsoftu, ten si s ní ale nevěděl rady a sám ji nakonec rozpustil. Když po čase mohla Nokia opět vydávat telefony pod svým jménem, vlastní návrh a výrobu už nespustila. Místo toho se obrátila na finskou společnost HMD Global (kam přešla řada bývalých zaměstnanců) a čínský Foxconn. Ty spojily síly a vytvořily nové smartphony s Androidem, které bodují dobrou výbavou i cenou.

Stále ale čekáme na model, který by nás posadil na zadek. Ani nová Nokia 8.1 nebyl vytoužený high-end, tím by měla být až Nokia 9, o které se spekuluje již více než rok. A vydání je podle všeho blízko. O telefonu už mluví známý leaker Evan Blass a uniklo video prozrazující některé novinky. Premiéra by se mohla odehrát koncem ledna, těsně před začátkem veletrhu MWC.

Pokud se aktuální úniky potvrdí, Nokia 9 bude dost netradiční zařízení. Kombinuje konzervativní přístup i velké výstřelky. Tělo s kovovým rámečkem a skleněnými zády se například nehoní za co nejtenčími rámečky: čelo i brada jsou poměrně výrazné. Zato ale šestipalcový QHD+ displej nebude mít výřez, jen zaoblené rohy. Uniklé materiály také prozrazují, že Nokia 9 nabídne čtečku otisků integrovanou v displeji. To by také znamenalo, že dostane panel typu OLED. Do LCD se ještě nikomu nepodařilo čtečku dostat.

Uvnitř čekejte Snapdragon 845 (nikoliv nový S855), 6 GB RAM, 128 GB flash paměti a čtečku karet. Chybět nebude ani bezdrátové nabíjení nebo čistý Android 9 s dlouhodobou podporou.

Hlavním tahákem ale budou zadní foťáky. Nokia 9 nabídne hned pět snímačů rozmístěných do hexagonu. Ve dvou „dírách“ najdeme ještě LED blesk a pravděpodobně také laser. Optiku opět posvětí Zeiss. Video láká na to, že bude možné najednou fotit všemi pěti najednou. Kombinací snímačů (a různých objektivů) lze zachytit 10× více světla, což pomůže nočním fotkám a HDR. Jakou přesnou sestavu foťáků Nokia nabídne, ale není jasné.

MMF24

Teoreticky půjde o jeden hlavní barevný snímač s běžným úhlem záběru. K němu se bude hodit foťák s širokoúhlou optiku, teleobjektivem, nejspíš i černobílý snímač pro detekci hloubky, ale jakou specializaci bude mít ten pátý, to zatím netušíme.

https://twitter.com/evleaks/status/1079552711081816064

Byl pro vás článek přínosný?