Hlavní navigace

Nokia prodá Vertu, soustředí se na Lumie, geolokaci a lepší fotky

14. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia je poslední dva roky v hluboké krizi. Firma končí ve ztrátě a prodeje telefonů se propadají. Samsung už Finům loni přebral první pozici na trhu chytrých telefonů, letos jej definitivně přeskočil v prodejí všech telefonů. Nokia tápe, zrušila Meego, pomalu pohřbívá Symbian a do budoucna už věří jen chytrým telefonům se systémem Windows Phone a pak levným „hloupým“ mobilům. Jenže ani prodeje v těchto segmentech nejdou podle plánu.

Dnes Nokia odhalila budoucí plány a připomněla aktuálně probíhající kroky, které mají posledního velkého evropského výrobce znovu nakopnout. Bude se restrukturalizovat a soutřeďovat na klíčový byznys.

Velké propouštění

Do konce roku 2013 se Nokia zbaví až 10 000 pracovních míst. Pročistí managment, výzkum i vývoj. Zavře továrny v německém Ulmu a kanadském městě Burnaby. S výrobou skončí i finské Salo, ale nadále zde zůstane vývojové středisko. Veškerá výroba tak bude outsourcována v asijských továrnách.

Soustředění na Lumie a hloupé telefony

Nokia naznačila, že přijdou nové modely Lumií, které mají pokrýt další tržní segmenty. Lumie mají lákat na nové materiály, technologie a geolokační služby, čím se chce Nokia odlišit od ostatních výrobců. Finové si věří hlavně v oblasti fotografování, i proto je jasné, že se brzy dočkáme Lumie s technologií PureView.

V oblasti „feature phones“ půjde Nokia směrem, který naznačila s novou řadou Asha. Jednoduché, ale jinak vybavené telefony s dobrou výdrží a nízkou cenou. Tím určitě chtějí dobýt rozvíjející se trhy v Indii, Číně a Africe. Nokia má ambice přinést nejúspornější webový prohlížeč. Úspory se samozřejmě týkají přenesených dat, nikoliv funkcí.

Jedna zmínka nás trochu děsí. Nokia ve zprávě píše, že bude prioritizovat (upřednosňovat) klíčové trhy. Nové telefony se tedy budou objevovat stejně nevyrovnaně jako doteď. Viz. Lumie a jejich předností právo v západní Evropě.

Rozšíření geolokačních služeb

Nokia má díky akvizici Navtequ v rukou velký poklad. Mapy, navigaci, lokální vyhledávač, adresář MHD, to vše už dnes díky tomu nabízí. Velkou naději Nokia vkládá do rozšířené reality, takže se snad dočkáme nových funkcí v aplikaci City Lens.

" width="560" height="315" frameborder="0">

V tiskové zprávě se firma zmiňuje, že chce „rozšířit mapové technologie do více oblastí, aby rozšířila platformu a generovala nové příjmy“. Už nyní hodně spolupracuje s Microsoftem a dodává mu data pro Bing. Ani bychom se nedivili, kdyby se nokiácké mapy objevily v další verzi Windows Phonu. Nokia by si pro Lumie mohla nechat exkluzivní funkce, ale zároveň by mohla vydělávat na licencích.

Prodej luxusních telefonů Vertu

Spekuluje se o tom skoro rok, Nokia to konečně potvrdila. Chce se zbavit luxusní značky Vertu, právě vyjednává obchod s finanční skupinou EQT VI. Už delší dobu se mluví o ceně okolo 200 milionů eur. To firmu nezachrání, ale Nokia už nemá důvod udržovat si podnik pro horních deset tisíc. Finové se tím zbaví i tisícovky zaměstnanců. Obchod by měl být dokončen v druhé polovině roku 2012.

Změny ve vedení

Neděste se, výkonný ředitel Stephen Elop neodstupuje. Vzhledem ke změnám strategie firma vymění jiné klíčové pozice. K 1. červenci nastupují Timo Toikkanen jako šéf divize mobilních telefonů, Chris Weber povede divizi prodeje a marketingu, Tuula Rytila bude řídit obchod a Susan Sheehanová vztah s veřejností.

Nákup společnosti Scalado

Švédská firma Scalado se zabývá vývojem mobilních aplikací a technologií pro snímání obrazu. Jejich software je dnes instalován na miliardě telefonů z celého světa. Letos na MWC ukázali lidé ze Scalada nový software Remove, který slouží k odstraňování objektů z fotografií. Nápad je úplně geniální. Aplikace nejdříve delší dobu snímá scénu, aby se zjistilo, které objekty jsou pevné a které v pohybu. Díky změnám obrazu pak rozezná například procházející lidi, které lze kliknutím odstranit. Viz video.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Není divu, že o nadějnou firmu měla Nokia zájem. Už spolupracují 10 let a Nokia se chce soustředit na co možná nejlepší práci s fotografiemi.

CS24

Postaví se Nokia díky těmto krokům zpátky na nohy? Co myslíte vy?

Zdroj: Nokia

Byl pro vás článek přínosný?