Hlavní navigace

Nokia ukázala reálné snímky, jak fotí Lumia 1020 s PureView

11. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Finský výrobce představil fotomobil, se kterým už můžeme být spokojení. Má v sobě to nejlepší, co lze do kompaktního těla vměstnat. Kdybyste zkombinovalo hlavní vychytávky z Nokie 808 a Lumie 925, dostanete novou Lumii 1020. Klíčovou vlastností je velký snímač, který dovolí bezztrátový zoom, nebo lepší detaily na fotografii o menších rozměrech.

Ten je však menší než u starší Nokie 808. Tamní CMOS čip měl úhlopříčku 1/1,2", Lumia 1020 má „jen“ 1/1,5". Jen v uvozovkách, protože je to stále nadstandard. Lumia 925 obsahuje 1/3" snímač, tj. čtyřikrát menší, ale také s nižším rozlišením. Nativní rozlišení Lumie 1020 je 41,3 Mpx. Všechny se ale nikdy nepoužijí, zůstávají jako rezerva kvůli dvěma různým poměrům stran. V režimu 16:9 je výsledné rozlišení 33,6 Mpx (7712 × 4352 px), v 4:3 je to pak 38,2 Mpx (7136 × 5360 px).

Snímač má zadní podsvícení (BSI) a je zabalen ve speciálním posuvném mechanismu, který kompenzuje pohyb rukou. Marketingový název je jasnější – optická stabilizace obrazu. Před snímačem je nový šestičočkový objektiv (5 plastových, jedna skleněná) se světelností f/2.2 a ohniskovou vzdáleností 25mm (16:9) nebo 27 mm (4:3). Dobrá světelnost a široký úhel záběru se bude hodit hlavně v interiérech. Tam pomůže i xenovoý blesk. Lumia však nepostrádá ani LEDku.

A teď ta kouzla. Z našeho článku už víte, že Nokia má hodně propracované fotoaparáty po stránce softwaru, ale jak funguje onen hardware? Velký snímač lze využívat na dva způsoby. Můžete s ním fotit 5Mpx snímky s 3× zoomem, 1080p video se 4× zoomem nebo 720p video s 6× zoomem, to vše bez ztráty kvality. Zkrátka se použije výřez, nic se nemusí uměle/digitálně přibližovat.

Druhá technologie je méně cool, ale o to lepší fotky díky ní pořídíte. Tzv. funkce Oversampling totiž vykouzlí z 38Mpx zdroje 5Mpx fotky tak, že jeden výsledný pixel bude sestávat ze sedmi dřívějších pixelů. Fotka tak bude ostřejší a detailnější, než kdyby jí pořídil nativní 5Mpx foťák. (Fotka se zbaví šumu a nedokonalosti Bayerovy masky, tedy třetinového barevného rozlišení.) Fungovalo to u Nokia 808, fungovat to bude i tady.

 

Trik si můžete vyzkoušet i doma. Pokud máte například 12Mpx foťák, zkuste v editoru změnit rozlišení na 6 Mpx. Při přiblížení 1:1 uvidíte, že nová fotka bude lepší, byť menší. Oversampling si můžete dovolit, pokud je zdrojový obrázek dostatečně velký.

Lumia 1020 bude bez debat nejlepší fotomobil i kamera. Stojí za tím ale několik ústupků. Tím hlavní je větší tloušťka přístroje, resp. výstupek na zádech. Batoh ale není tak velký jako u Nokie 808, protože byl použit menší snímač, a tím i menší objektiv.

Na druhou stranu je snímač pokročilejší, objektiv světelnější a hlavně stabilizovaný. Finové znovu zapracovali na mikrofonech a všechny nové fototechnologie jsou použitelné i u videa. Takže i jako kamera bude fajn. Plusový bod si zaslouží i nová fotoaplikace, která má hodně funkcí, ale přitom vypadá přehledně. Aby byl dojem z fotoaparátu ještě větší, Nokia bude k Lumii 1020 prodávat i speciální grip s externím akumulátorem.

Na stránce nokia.com najdete původní obrázky v plném rozlišení. Ty, které u sebe mají napsané highres, jsou v maximálním rozlišení 30+ Mpx, ty druhé v sérii mají 5 Mpx s oversamplingem. Papírové předpoklady se vyplnily. V plném rozlišení a při přiblížení 1:1 je vidět, že detaily se ztrácejí a přibývá šum. A čím horší světelné podmínky budou, tím více se tyto jevy zvýrazní. Naopak obrázek, který prošel oversamplingem, je na poměry mobilů nebo kompaktů nadprůměrný. Viz toto (plné rozlišení, oversampling).

KL24

Specializovaný fotoaparát bude vždy lepší, ale Nokia ukazuje, co všechno se dá z mobilu vymáčknout. Jestli je to dostatečná konkurenční výhoda a případně omluva za jiné nedostatky, na to zatím odpověď nemáme.

Zdroj: Nokia (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?