Hlavní navigace

Končí Norton ConnectSafe. Symantec své bezplatné servery DNS vypne v listopadu

24. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pokud službu ještě používáte, raději co nejdříve přelaďte na jiné servery DNS. Alternativ naštěstí existuje dost, takže vám dáme i pár tipů.

O tom, že některé servery DNS jsou lepší než jiné, není pochyb. Konkurenti se mezi sebou předhání, kdo nabídne rychlejší, spolehlivější, ale také bezpečnější službu. Jedna z bezplatných služeb brzy přestane existovat. Symantec dne 15. listopadu 2018 vypne svůj Norton ConnectSafe. Zajímavý byl tím, že poskytoval rovnou tři páry serverů DNS. Ty byly odstupňovány podle funkcí, které nabízely. První sliboval „jen“ dobré zabezpečení, druhý k tomu přidával blokaci webů s pornografickým obsahem a třetí to všechno navrch doplnil blokací stránek s dalším typem závadného obsahu – násilí, drogy, gambling apod. Tato varianta byla tedy primárně určena pro počítače dětí. Bezplatné servery DNS Norton poskytoval od roku 2010. Oznámení o ukončení bylo na produktovém fóru vyvěšeno už v srpnu 2018. V tuto chvíli už je konec na dohled – a nebylo by dobré na změnu DNS zapomenout, pokud se vás to tedy týká. Na ukončení služby upozornil Mike Turcotte-McCusker.

Alternativy k Norton ConnectSafe

Pokud vám nevyhovují severy DNS od poskytovatele připojení, nevěšte hlavu, alternativ existuje více než dostatek. Své bezplatné DNS nabízí Google, slyšeli jste patrně i o službách OpenDNS (provozuje Cisco) nebo FreeDNS. Nějaký ten pátek můžete používat české servery od Cz.nicu. V případě služeb DNS je potřeba ptát se, jestli je jejich provoz logován provozovatelem.

CS24

To byste si měli hlídat zejména u dvou prvních zmíněných poskytovatelů. Sběr dat explicitně odmítají další dvě. Na bezpečnost se pak dále směřují služby jako Quad9 nebo Comodo Secure DNS. V poslední době nás zaujal především CloudFlare, a to nejen díky unikátním adresám serverů. Proč? To se dočtete ve článku Internet můžete mít rychlejší a bezpečnější díky čtyřem jedničkám a práci šikovných Čechů.

Jak vidíte, alternativních serverů DNS, které můžete používat zdarma, je k dispozici více než dost, stačí si vybrat. Jak jsem už ale předeslal, před takovým rozhodnutím si raději zkontrolujte, jestli není provoz v těchto službách logován. Aspoň pokud se zajímáte o soukromí.

Byl pro vás článek přínosný?